MILIČEVIĆ: Ako Predsjedništvo BiH blokira ‘gasne projekte’, SDS će tražiti zaštitu interesa Republike Srpske

Datum:

Share post:

Ukoliko bi se desilo da Predsjedništvo BiH blokira ratifikaciju sporazuma o istočnoj i južnoj interkonekciji, kao što najavljuju, Srpska demokratska stranka će zatražiti da Narodna skupština zauzme jasan stav i zaštiti interese Srpske. “, izjavio je v.d. predsjednika SDS-a Milan Miličević uoči sutrašnje sjednice Savjeta ministara BiH na kojoj treba da se razmatra nacrt sporazuma za istočnu i južnu gasnu intekonekciju.

“Činjenica da je Srbija za godinu dana izgradila 900 kilometara gasovoda, a da u BiH pojedini nesavjesni političari blokiraju gasifikaciju i diverzifikaciju izvora snabdijevanja”, kaže Miličević.

Prvi čovjek SDS-a ističe da je BiH preuzela obaveze da će preći na čiste energente i da je značajno da to učini i sa stanovišta zaštite zdravlja stanovništva zbog velikog zagađenja.

“Nažalost, SNSD četiri godine nije bio u stanju da odblokira istočnu interkonekciju i došli smo u ćorsokak kada ekonomska šteta može biti ogromna. Jedinstvena je prilika da se gasna infratsruktura od Rače do Bijeljine napravi zajedno sa autoputem, jer bi se poslije moralo ići u novu eksproprijaciju. Čitav posao bi trajao dugo i iziskovao veće troškove. Da ne govorimo o tome koliki su veći troškovi zdravstva zbog liječenja posljedica zagađenja“, smatra Miličević.

On ističe da su smiješne teorije o “širenju rukog uticaja preko istočne interkonekcije“.

“Čitavo Sarajevo se grije na ruski plin, pa ne vidim da da je to bio do sada problem. Uostalom, južnom intekonekcijom imaće i azerbejdžanski gas. Valjda je interes svakog građana BiH da može birati od koga će kupiti gas, a naravno da će ga kupiti od onog ko je jeftiniji“, konstatovao je Milan Miličević.

Uvijek kada neko blokira neki ekonomski projekat koji je od interesa za građane, ocjenjuje on, trebamo se zapitati ko iz tog profitira:

“U ovom slučaju profitiraju rudnici uglja u Federaciji i proizvođači drugih energenata. Zanimljivo je da su i jedni i drugi konektovani na istu političku partiju koja se protivi gasifikaciji.“

“Očekujem da predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH ne prave trule kompromise i da se izbore za projekat koji je od interesa za Republiku Srpsku.

Prioriteti iz Mišljenja Evropske komisije treba svi u paketu da budu rješavani. Ne možete reći:“Evo vam Zakon o VSTS za gas“, a zaboraviti da je prioritet i Zakon o zamjeni stranih sudija u Ustavnom sudu domaćim sudijama. Dakle, ako se nastavi blokada istočne interkonekcije, Narodna skupština Republike Srpske treba da donese smjernice za ponašanje predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH.“, poručio je Miličević.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Na današnji dan u Takovu 1815. godine počeo Drugi srpski ustanak

U Takovu 23. aprila 1815. godine, na Cvijeti, srpske starješine odlučile su da podignu Drugi srpski ustanak. Turci...

BUDŽETSKA INSPEKCIJA: Stanivuković nezakonito realocirao 11 miliona KM

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković tokom 2022. godine donio je 93 rješenja o realokaciji sredstava koje su u suprotnosti...

DODIK SA PETRUŠEVOM: I pored velikih pritisaka, ostajemo predani dobrim odnosima sa Rusijom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravi u Sankt Peterburg gdje će prisustvovati Međunarodnom bezbjednosnom forumu. Na forumu učestvuju...

Predsjednik Vučić čestitao Dan Vojske Srbije

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Dan Vojske Srbije ministru odbrane Milošu Vučeviću, načelniku Generalštaba Vojske Srbije...