MILIČEVIĆ: 9. januar je legitiman praznik Republike Srpske

Datum:

Share post:

„Republika Srpska postoji već 30 godina sviđalo se to nekome ili ne, a Dan Republike Srpske je  legitiman praznik kojim se obilježava njen nastanak. Politička prepucavanja na relaciji između Kristijana Šmita i političara vlasti Republike Srpske po ovom pitanju služe za dnevno-političke potrebe. U isto vrijeme građani žive sve teže u svakodnevnoj borbi sa inflacijom i rastom cijena“, izjavio je vršilac dužnosti predsjednika SDS-a Milan Miličević.

“Dok Kristijan Šmit u svom pismu političkim rukovodiocima Srpske upozorava na neustavnost 9. januara kao Dana Republike Srpske, SDS želi da poruči da je ovaj praznik potpuno nelegitimno osporen i da ga niko u Republici Srpskoj neće dovoditi u pitanje”, rekao je Miličević.

Argumentacija da on ima vjerski karakter i da ne uvažava multietničnost BiH nije validna jer je 9. januara 1992. godine Skupština srpskog naroda u BiH demokratskim putem od strane izabranih predstavnika donijela Deklaraciju o proglašenju Republike Srpske, naglašava Miličević i dodaje da je ona izraz legitimne volje srpskog naroda, a Republika Srpska je pod tim nazivom međunarodno priznata.

“Na isti način kao što se 1. mart u Federaciji BiH proslavlja kao Dan nezavisnosti BiH, što nije po volji srpskog naroda, jer smatramo da su tim političkim činom započeli sukobi i četverogodišnji rat na ovom prostoru”, podsjeća Miličević.

On je dodao da je u svakom slučaju, odavno sporan kredibilitet i legitimitet Kristijana Šmita, a izražen je i njegov jednostran pristup pri donošenju odluka.

„Njegovo naglašeno ćutanje na izbornu krađu na posljednjim izborima i zatvaranje očiju pred politikama koje nas godinama vuku nazad je očigledno, tako da je on najmanje pozvan da komentariše 9. januar kao Dan Republike Srpske. Proslava 9. januara je pitanje emocionalnog odnosa nas koji živimo u Republici Srpskoj, a ni u kom slučaju to nije znak nepoštovanja drugih naroda i njihovih prava, niti su ona na bilo koji način time narušena“, zaključio je Miličević.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Upozorenje na jak i olujni vjetar danas

U utorak 16.04. vetar nastavlja da jača i u većini predela će biti jak do olujni uz udare...

AGRO SAVJET: Kako sačuvati drvo novca od propadanja

Drvo novca ili krasula, predstavlja simbol obilja i prosperiteta. Njegovi okrugli mesnati listovi asociraju na kovanice, te se...

U Bijeljini rođena JEDNA BEBA

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođena je jedan dječak. Broj rođenih i upisanih...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 2,50 KM CRNI LUK kg 2,50 KM BIJELI LUK kg 8,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 5,00 KM PAPRIKA...