MEGA DRVO: Ulažemo nadljudske napore da ponovo pokrenemo proizvodnju

Datum:

Share post:

U Fabrici za preradu drveta i proizvodnju namještaja „Mega drvo“, kaže direktor Svetozar Ostojić, ulažu se nadljudski napori da se saniraju posljedice katastrofalnog požara koji je u pogonima buknuo devetog aprila ujutro i izazvao štetu na objektima i mašinama koja se mjeri milionima KM.

Pitanje koje se neminovno nameće u ovakvim situacijama, odnosi se i na mogućnost osiguranja velikih industrijskih objekata od požara i drugih elementarnih nepogoda.

Dio fabrike je bio osiguran na 5,5 miliona KM

Ostojić kaže da je dio fabrike osiguran, te da bi, u slučaju da cijene opreme i repromaterijala nakon pandemije virusa korona i ukrajinske krize nisu gotovo udvostručene, mogao sanirati štetu sa naplaćenom premijom osiguranja, uz dodatnih  oko 20%  vlastitih sredstava.

„Nama je veliki problem napravilo ogromno povećanje cijena opreme i sirovina. Bili smo svjesni činjenice da nikad ne bismo mogli izmiriti eventualnu kompletnu štetu u takvim situacijama. Mi smo imali osiguranih mašina i opreme na iznos od oko 5,5 miliona KM.

U pogonu koji je izgorio nalazile su se mašine vrijedne oko 4,5 miliona kM. Predstavnici osiguranja svakodnevno u fabričkom krugu mjere i procjenjuju, tako da se vodi teška borba da se naplati bar dio ogromne štete koju je požar izazvao. Ukoliko procjenitelji ne budu radili po fer i korektnim pravilima, onda će imati antireklamu. Mi svakodnevno po cijelom svijetu tražimo nove mašine, šaljemo avanse, jer imamo i dio vlastitih sredstava, nastojeći da što prije obezbijedimo mašine i opremu kako bismo u nekom razumnom roku nastavili proizvodnju. Cilj nam je da sačuvamo radnike, da ih što prije uključimo u radni proces“.

Pokretanje proizvodnje je obostrani interes

Što se tiče predstavnika aktuelnih vlasti, Ostojić kaže da je odmah nakon požara zvao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici Vlade RS i resornih ministarstava.

„Nakon rezervacije nove opreme i ovih hitnih tehničkih poslova, planiram da u Banjaluci razgovaram i sa predstavnicima Vlade RS. Moj stav je jasan, ukoliko mi pomognu sa onoliko sredstava koliko sam samo u ovoj godini državi uplatio poreza i doprinosa, bio bih i time zadovoljan.

Naravno, svi bismo time bili zadovoljni. Nastojaću da svake godine redovno izmirujem svoje obaveze i uplaćujem porez i doprinose, kao što sam radio u proteklih 25 do 28 godina. Smatram da je ponovno pokretanje proizvodnje obostrani interes, jer država ima posla s jednim ozbiljnim poreskim obveznikom koji je u budžet redovno uplaćivao velika sredstva.

Naravno, u svakom slučaju, važno je sačuvati radna mjesta i zadržati radnike. Mi smo u proteklim godinama zapošljavali značajan procenat ratnih vojnih invalida, tako da smo proglašavani i za firmu koja zapošljava najviše invalida u BiH“, kaže Svetozar Ostojić.

U jednoj od poznatih osiguravajućih kuća rekoše nam da vlasnici velikih industrijskih pogona, kao što je i „Mega drvo“, obično osiguravaju objekte, mašine i opremu od požara i od lomova, ali i zalihe gotovih proizvoda i repromaterijala.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: bijeljina.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini održano stručno predavanje za distrofičare (foto)

U okviru nedjelje borbe protiv distrofije, Regionalno udruženje distrofičara Bijeljina danas je u hotelu Drina održalo stručno predavanje...

Polaganjem vijenaca i cvijeća obilježena 31. godišnjica Druge semberske lake pješadijske brigade VRS (foto, video)

Na današnji dan, 1992. godine, formirana je Druga semberska brigada Vojske Republike Srpske kroz koju je prošlo 4.200...

ĐURĐEVIĆ: KMF „Radnik MD Shop“ je ponos Bijeljine (foto, video)

Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević, danas je organizovao prijem za šampione BiH u futsalu KMF "Radnik MD...

Potpisivan ugovora izmedju RTRS i rukometnog kampa „Mladen Bojinovic Dugi“

U Multimedijalnoj sali RTV danas je održana konferencija za medije povodom trećeg rukometnog kampa za djecu uzrasta 10-...