MARKOVIĆ, PDP: Plaćanjem doprinosa sankcionisanim licima doći će u problem i fondovi u Republici Srpskoj (video)

Datum:

Share post:

Slaviša Marković, poslanik PDP iz Bijeljine u NS RS uzeo je aktivno učešće na Trinaestoj posebnoj sjednici NS RS te prezentovao svoje mišljenje o Izmjenama i dopunama Zakona o radu.

Naime, Marković je istakao da pomenuti Zakon nije dobro definisan, jer se doprinosi plaćaju prema sjedištu firmi, pa se postavlja pitanje kako riješiti isplatu za lica koja su u zajedničkim institucijama BiH. Ovim zakonom njihova primanja se ne mogu regulisati.

„Ako ste htjeli da pomognete svim licima koji su u Republici Srpskoj sankcionisani i zaposleni u institucijama Republike Srpske, šta se dešava sa licima koji su zaposleni u Federaciji, a nalaze se na listama. Kako mislite taj dio da riješite? Drugi dio problema koji smo konstatovali i koji je nejasan jeste pitanje plaćanja doprinosa za navedena lica. Vi ste rekli da ćete plate isplaćivati u neto iznosu i to je dio koji će se odnositi i koji će se primati na blagani, je li tako? Pitanje uplate doprinosa za navedena lica koja su sankcionisana postavlja pitanje da li ćete sa tim uplatama za navedena lica, s obzirom da smo ta lica sa zatvaranjem njihovih tekućih računa u bankama isključili iz bankarskog sistema sa željom da ne dovedemo u problem banke. Ako za navedena lica, kao što ste plaćali plate u bankama, pa su banke rekle da ova lica sa crnih listi morate isključiti iz finansijskog sistema Republike Srpske i te banke su poglasile račune, postavlja se pitanje plaćanjem doprinosa za nevedena lica indirektno ćete uvući možda u problem i fondove u Republici Srpskoj, jer ovdje se govori o licima koja su sankcionisana, kojima je onemogućeno da primaju platu u banci i banka je rekla da, vi ste sankcionisani, izađite iz finansijskog sistema, iz bankarskog… Ako nastavite za ta lica da plaćate doprinose, što mislim da je osnovno ljudsko pravo, kao što govorimo i o ličnim dohodcima, vi možete dovesti u problem čitav sistem i penziono, i zdravstveno i Zavod za zapošljavanje sa plaćanjem doprinosa za navedena lica koja su na crnim listama“, objasnio je Marković.

Marković je istakao da smatra da se za navedena lica morao donijeti poseban zakon.

Ukoliko se, kako kaže Marković, nastavi sprovoditi Zakon na ovakav način, ugroziće se kompletan sistem.

„Ovdje nije pitanje kako će se isplaćivati plate, ovdje je suštinski problem da je tim licima zabrana primanja i da su zbog tih zabrana ta lica na svoje lične zahtjeve izašli iz bankarskog sistema Republike Srpske. Ako nekom nije dozvoljeno da prima platu u banci i da su banke htjele da se tih ljudi „riješe“, mislim da nije normalno da te ljude kroz ovaj način isplate na blagajničkom načinu poslovanja, uplatama doprinosa uvešćete i finansijske institucije Republike Srpske u problem“, rekao je Marković.

Marković je još jednom naglasio da ovo nije adekvatna mjera, te da očekuje da se pronađu neka dodatna rješenja.

„Budite sigurni da ovo nećete moći u praksi primijeniti“, zaključio je Marković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Njemačka osveta Srbima

POVEZANE VIJESTI

Njemačka osveta Srbima

21. juna 1940. godine u Kompjenjskoj šumi, najviši državni vrh Trećeg rajha predvođen Adolfom Hitlerom lično, sastaje se...

BIJELJINA: Zvijezda 09 u finalu Kupa “dr Milan Jelić“

Zvijezda 09 je u Foči ovjerila plasman u finale Kupa "dr Milan Jelić" gdje ih čeka dobojska Sloga,...

VIŠKOVIĆ: Glasanje za rezoluciju o genocidu u Srebrenici pokazuje sav apsurd i ironiju trenutne situacije

Glasanje za rezoluciju o genocidu u Srebrenici pokazuje sav apsurd i ironiju trenutne situacije u kojoj živimo, rekao...

MILIČEVIĆ: Usvajanje Rezolucije otvara nove jazove u BiH

Predsjednik SDS-a Milan Miličević ocijenio da glasanje u UN pokazuje da većina planete ipak misli svojom glavom i...