MARKOVIĆ MAZALICI: Identična kazna za šamar poslaniku i nevezanje pojasa u saobraćaju?! To je najbolji dokaz kakvo je pravosuđe RS (video)

Datum:

Share post:

U NSRS u toku je rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS koji već duže vrijeme izaziva burne reakcije u javnosti u RS, prije svega zbog predviđene kriminalizacije klevete.

Srđan Mazalica, narodni poslanik SNSD u NSRS, obraćajući se poslaniku PDP, Igoru Crnatku, rekao je da mu zamjera što svojim diskusijama konstantno nanosi štetu Republici Srpskoj.

„Nedavno je rekao, citiram: „Ukoliko lider SNSD, Milorad Dodik i Vlast u ovom entitetu BiH, ne dobiju odgovor od Međunarodne zajednice u vezi sa Ustavnim sudom BiH, to će biti znak i poruka da se krene u nezavisnost Republike Srpske, da je Međunarodna zajednica spremna na podjelu BiH i nezavisnu Republiku Srpsku“. Mi smo Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH praktično tempirali do usvajanja Zakona o Ustavnom sudu BiH i rješavanju pitanja stranih sudija, što je jedan od 14 prioriteta koje je zadala Evropska unija. Mi smo donijeli jedan evropski Zakon“, ističe Mazalica.

On je takođe podsjetio i na posjetu šefa Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, ambasadora Johanna Sattlera. Kako kaže Mazalica, nije poznato sa kim se ambasador Sattler sastajao u Banjaluci.

„On je nama poslao dopis. Ja smatram da je to miješanje u unutrašnje stvari jedne države i kršenje Člana 41 bečke konvencije o diplomatskim odnosima. Mi ne kršimo ni sekundarne ni primarne izvore prava EU“, kaže Mazalica, te ističe da je Zakon o uvredi i kleveti prihvaćen u 20 država EU.

Na izjave Mazalice, odgovorio je Slaviša Marković, poslanik PDP u NSRS. Marković je istakao da su na pomenuti sastanak sa ambasadorom bili pozvani i poslanici i predsjednik NSRS, upravo kako ne bi postojali dvostruki aršini.

Marković je tokom izlaganja pročitao dio mišljenja ambasadora Sattlera:

„To je pogrešno kada je u pitanju primjena ovog Zakona. Te zemlje gdje postoji ovaj Zakon, imaju veoma funkcionisano pravosuđe i tu nema i ne postoji dilema straha za zloupotrebu presuda. U tim situacijama se sudi izuzetno pažljivo i mi smo svjesni da to pravosuđe u RS i BiH ne može iznijeti“.

Marković je podsjetio Mazalicu da je nedavno govorio kako bi građani trebali imati povjerenja u pravosudne institucije, te je napravio paralelu, odnosno, naveo primjer, kada je riječ o kaznama.

„Imali smo ovde situaciju kada je aktuelni ministar policije šamarom udario narodnog poslanika i dobio kaznu od 300KM. Vrijednost takve presude je upravo i kada ne vežete pojas u saobraćaju koji je takođe jedna kazna koja se izriče u iznosu od 300KM. Pogledajte kakvo je pravosuđe RS kada za te dvije prekršajne mjere imate istu kaznu. To je najbolji dokaz kakvo je pravosuđe Republike Srpske“, rekao je Marković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

XII tradicionalni turnir u malom fudbalu „HASE HIT OPEN“ počinje 22. juna

XII po redu tradicionalni turnir u malom fudbalu „HASE HIT OPEN", koji svake godine organizuje selo Hase biće...

Trijumf mladih rukometaša Bijeljine (foto)

Mladi rukometaši Bijeljine, dječaci rođeni 2010. i mlađi pobjednici su turnira Vilsbiburg Kup 2024. koji je održan u...

Dodik i Vučić na molitvi u Hramu Svetog Save pred odlazak predsjednika Srbije u Njujork

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je jutros sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem molitvi u Hramu Svetog Save...

BODIROGA: Neka Dodik potpiše Izborni zakon RS i SDS će ga podržati za predsjednika

''Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj odavno je spremna izaći na izbore koje je raspisao CIK, a današnji sastanak...