Prelazak narodnih poslanika ili odbornika iz jedne u drugu političku partiju tokom trajanja njihovog mandata (preletači) više neće biti moguć, jer će ubuduće osvojeni mandat na izborima pripadati stranci, a ne pojedincu.

Ovo je predviđeno Prijedlogom izbornog zakona Republike Srpske, koji će se  danas naći na dnevnom redu posebne sjednice Narodne skupštine RS.

Mandat pripada političkoj stranci, koaliciji  ili  listi nezavisnih kandidata  koja ga je predložila na kandidatskoj listi – piše u članu 14 predloženog zakona.

Podsjećamo, u Nacrtu izbornog zakona RS, o kome su poslanici raspravljali krajem marta ove godine, član 14 je predviđao da mandat pripada izabranom nosiocu.

Što se tiče izmjene u daljem, u prijedlogu se navodi i da mandat ne može prestati, osim u zakonom predviđenim slučajevima. A takva mogu biti dva slučaja.

-Izabranom nosiocu mandata prestaje mandat ako u toku trajanja mandata istupi ili bude isključen iz političke stranke, koalicije ili liste nezavisnih kandidata koja je učestvovala na izborima i na čijoj je kandidatskoj listi bio izabrani nosilac mandata – pojašnjeno je u Prijedlogu izbornog zakona RS.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име