MALETIĆ: Poljoprivrednici koji žele zemljište moraju se javiti lokalnoj upravi, a ne Ministarstvu

Datum:

Share post:

Reagujući na izjave iznesene u pojedinim medijima da je označen kao direktni krivac za dodjelu koncesija za poljoprivredno zemljište, odnosno zbog toga što nije proveden zakup zemljišta, Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede na današnjoj konferenciji za štampu u Bijeljini izjavio je da određeni mediji jedan duži vremenski period šire neistine i insinuacije kada je u pitanju njegovo ime i rad u resornom ministarstvu.

“Morao sam ovako reagovati, iako trenutno koristim godišnji odmor. Nisam bio u kancelariji, gdje bih mogao dati izjavu svima onima koje interesuje ova tema. Što se tiče zakupa poljoprivrednog zemljišta u Republici Srpskoj, konkretno u Bijeljini, to zemljište je definisano članom 59. Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Ovaj član jasno propisuje da se poljoprivredno zemljište u svojini Republike Srpske daje u zakup po osnovu javnog oglasa, pribavljanjem pisanih ponuda ili usmenim javnim nadmetanjem. Odluku o raspisivanju javnog oglasa, kao i uslove oglašavanja za zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske utvrđuje i donosi skupština jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi poljoprivredno zemljište u svojini Republike Srpske, uz prethodno pribavljenu saglasnost Ministarstva poljoprivrede. Skupština jedinice lokalne samouprave donosi odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača i o dodjeli poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske u zakup, uz prethodno pribavljenu saglasnost Ministarstva poljoprivrede”.

Javni poziv za zakup zemljišta raspisuje jedinica lokalne samouprave

Maletić je izjavio da podržava poljoprivrednike koji se bore za to da i oni dođu u poziciju da konkurišu za zakup takvog zemljišta, ali je naglasio da poljoprivrednici nisu dovoljno upućeni u proceduru.

“Ministarstvo ne može raspisati javni poziv o zakupu poljoprivrednog zemljišta, jer ga raspisuje jedinica lokalne samouprave. To je za poljoprivrednike prava adresa. Mi smo u proteklim godinama mijenjali i prilagođavali pravilnike o zakupu poljoprivrednog zemljišta kako bi poljoprivrednici došli u poziciju da konkurišu i dobiju to zemljište na korištenje. Od 2012. godine smo radili na tome da lokalna samouprava grada Bijeljina donese odluku o davanju zemljišta u zakup malim poljoprivrednim proizvođačima kako bi i oni mogli da rade i da obezbijede hranu za svoje farme. Do dana današnjeg ta tačka nije kandidovana. Da bi javni poziv mogao biti raspisan, gradonačelnik mora kandidovati tačku dnevnog reda. To nije uradio ni prethodni, a ni aktuelni gradonačelnik Bijeljine. Postoje dopisi resornog ministarstva koje smo im redovno slali i tražili od njih da raspišu javni poziv za zakup poljoprivrednog zemljišta. Na području grada Bijeljina ima oko 250 hektara zemljištra koje se vodi na Gradskoj upravi i 170 hektara zemljišta koje se vodi na Republici Srpskoj. Resorno ministarstvo je spremno da već sutra izda saglasnost, ukoliko aktuelni gradonačelnik kandiduje ovo pitanje na narednu sjednicu Skupštine grada, koja je zakazana za 23. mart. U tom slučaju, na potezu je Skupština grada koja treba to da izglasa i resorno ministarstvo će dati saglasnost na takvu odluku. Uvijek smo spremni da izađemo u susret našim poljoprivrednim proizvođačima”, izjavio je Maletić, naglasivši da je resorno ministarstvo u 2018. godini dalo saglasnost Gradskoj upravi Bijeljina za zakup poljoprivrednog zemljišta, predočivši i rješenje tadašnjeg ministra Mirjanića.

Pokazao je i odluku o raspisivanju javnog oglasa koja je bila na dnevnom redu Skupštine grada Bijeljina, ali i skupštinski zaključak koji je potpisao tadašnji predsjednik Skupštine grada Slaviša Marković, u kojem se kaže da se ne usvaja odluka o raspisivanju javnog oglasa za zakup poljoprivrednog zemljišta na području grada Bijeljina putem pisanih ponuda.

“Tada je navedenom odlukom bilo stavljeno na raspolaganje oko 240 hektara i Ministarstvo je dalo saglasnost na raspisivanje javnog oglasa. Biću prvi koji će otići zajedno sa poljoprivrednicima kod gradonačelnika ili predsjednika Skupštine grada da tražimo da se ova problematika stavi na dnevni red”, izjavio je Maletić, istakavši da su poljoprivrednici upućeni na krivu adresu kada je u pitanju rješavanje ovog pitanja.

I za dodjelu koncesije neophodna saglasnost jedinice lokalne samouprave

Maletić je pojasnio da, što se tiče dodjele koncesija na poljoprivredno zemljište, bilo koje pravno lice može podnijeti zahtjev za koncesiju, ali da resorno ministarstvo ne može ništa preduzeti u tom pogledu bez saglasnosti jedinice lokalne samouprave.

“U slučaju dodjele koncesija, Ministarstvo provjerava inicijativu i ide ka jedinici lokalne samouprave, gdje se provjerava da li je lokalna zajednica saglasna za dodjelu poljoprivrednog zemljišta u koncesiju. Ukoliko dobijemo negativno mišljenje, postupak se obustavlja. U slučaju da dobijemo pozitivno mišljenje, šaljemo Pravobranilaštvu da se i ono izjasni o toj inicijativi. Nakon toga predmet prosljeđujemo Komisiji za koncesije, jer je ona jedina nadležna za dodjelu zemljišta u koncesiju. Nakon saglasnosti Komisije za koncesije, ministar odlučuje da li će predmet ići na sjednicu Vlade ili ne. Kao pomoćnik ministra nemam bilo kakva ovlaštenja u tom pogledu”, istakao je Zoran Maletić, naglasivši da mu se svjesno imputira nešto za šta on lično nije nadležan.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: bijeljina.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Bijeljinski vatrogasci spasili ruku bebi od 13 mjeseci

Bijeljinski vatrogasci uvijek u službi svojih sugrađana. Ovaj putu u službi i pomoći spašavanja mlade ručice tinaest mjesečnog dječaka...

Vatrogasci u Bijeljini od početka godine imali 60 intervencija

Teritorijalna vatrogasna jedinica Bijeljina je od početka godine imala ukupno 60 intervencija, rekao je Srni starješina ove jedinice...

BO RS, OSTOJIĆ: Pohranjivanjem arhive u Sarajevo došlo bi do još veće zloupotrebe

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Radan Ostojić smatra da bi pohranjivanjem arhiva Haškog tribunala u Sarajevu došlo...

LUKIĆ, DNS: Podržaću usvajanje Odluke o „GTC“ naselju – ovo pitanje mora da bude iznad politike!

Gradska skupština razmatraće sutra Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na privatizaciju stanova u vlasništu Grada Bijeljine u naselju...