Javni poziv za preduzimanje aktivnosti povodom 22. marta – Svjetskog dana voda

Datum:

Share post:

Organizacija Ujedinjenih nacija 1992. godine usvojila je rezoluciju po kojoj se u cijelom svijetu obilježava SVJETSKI DAN VODA – 22. MART. Time se naglašava značaj očuvanja vode i životne sredine.

Tema Svjetskog dana voda 2023. godine je: UBRZAVANJE PROMJENA. Svijetu su neophodne brze promjene za rješavanje krize sa vodom. Potrebno je da učestvuju svi – promjenom načina na koji koriste vodu. Cilj ovogodišnje kampanje povodom Svjetskog dana voda je da svaki pojedinac, svaka porodica, škola i druge ustanove, organizacije i zajednice, definišu i preduzmu svoje sopstvene aktivnosti u cilju zaštite, očuvanja i racionalnog korišćenja vode.

Javna ustanova „Vode Srpske“ poziva sve ustanove predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja u Republici Srpskoj da preduzmu aktivnosti povodom Svjetskog dana voda – 22. marta 2023. godine. Prema temi ovogodišnjeg Svjetskog dana voda, aktivnosti u okviru obrazovnih ustanova mogu da budu sljedeće:
– Debata u okviru ustanova i definisanje njihovih aktivnosti za naredni period u cilju zaštite, očuvanja i racionalnog korišćenja vode.
– Organizovanje predavanja u okviru obrazovnih ustanova na temu zaštite i očuvanja vode, racionalnog korišćenja i upravljanja vodom, ili na temu značaja vode za javno zdravlje i održavanje higijene, ili na temu o značaju vode za proizvodnju hrane, ili na temu o značaju vode za biljni i životinjski svijet, i slično.
– Osmišljavanje i organizovanje akcija štednje vode u okviru obrazovnih ustanova.
– Organizovanje ekoloških akcija, na primjer: Čišćenje obala rijeka, kanala, potoka i jezera; Sadnja drveća, drvoreda i šumskih zasada kao prirodnog rješenja za skladištenje vode i smanjenje rizika od poplava; i slično.
– Organizovanje posjeta preduzećima za distribuciju i/ili flaširanje vode, ili postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda, u cilju edukacije o načinu upravljanja vodom, i slično.

Pored navedenih prijedloga, više informacija i ideja za aktivnosti povodom Svjetskog dana voda dostupni su na internet stranici: www.worldwaterday.org, ili na internet stranici Javne ustanove „Vode Srpske“: www.voders.org.

Javna ustanova „Vode Srpske“ će povodom Svjetskog dana voda pripremiti tematski promotivni letak koji obrazovne institucije mogu da koriste u svojim aktivnostima povodom Svjetskog dana voda.

Javna ustanova „Vode Srpske“ poziva obrazovne institucije da o svojim aktivnostima povodom Svjetskog dana voda obavijeste javnost putem medija, ili da svoje izvještaje o preduzetim aktivnostima sa pratećim fotografijama ili video-zapisima dostave Javnoj ustanovi „Vode Srpske“ na adresu e-pošte: vodesrpske@gmail.com, sa naznakom: „Akcija – Svjetski dan voda 2023“. Sve zaprimljene izvještaje o realizovanim aktivnostima obrazovnih ustanova povodom Svjetskog dana voda, Javna ustanova „Vode Srpske“ će u narednom periodu sukcesivno obrađivati i publikovati na svojoj zvaničnoj internet stranici: www.voders.org, ili u biltenu Javne ustanove „Vode Srpske“, ili putem saopštenja za javnost.

Javna ustanova „Vode Srpske“ stoji na raspolaganju obrazovnim ustanovama u Republici Srpskoj za dodatne informacije, ideje i dogovore vezano za ovaj poziv. Kontakt osoba ispred Javne ustanove „Vode Srpske“ za predmetne aktivnosti je: Saša Mirić, VSS za odnose sa javnošću, e-pošta: vodesrpske@gmail.com.

Izaberite svoju akciju. Uradite lično šta možete. Budite promjena koju želite da vidite u svijetu!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RAZVOJNA AGENCIJA BIJELJINA: Za podsticaj razvoja privrede planirano 400.000 KM

Razvojna agencija Bijeljine plasiraće u toku godine 400.000 KM za podsticaj razvoja privrede, navedeno je u programu rada...

BIJELJINA: Sve spremno za veliko hirurško druženje u Bolnici „Sveti Vračevi“

Sve je spremno za veliko hirurško druženje u Bolnici "Sveti Vračevi" U petak, 31.03.2023. U godini JZU Bolnica "Sveti...

VODOSNABDIJEVANJE ZA SVA SEMBERSKA SELA – KUCNUO JE ČAS

GEOTERMALNI IZVORI - BOGATSTVO BIJELJINE - VRIJEME JE DA BOGATSTVO ISKORISTIMO VODOSNABDIJEVANJE ZA SVA SEMBERSKA SELA - KUCNUO JE...

BOLNICA BIJELJINA: BEZ LISTI ČEKANJA KOD KARDIOLOGA (video)

Kardiolozi bijeljinske bolnice dobrovoljno su donijeli odluku da tokom ove sedmice, bez finansijske nadoknade, rade duple smjene kako...