LOPARE: PROMOCIJA KNJIGE VLADIMIRA MITRIĆA „OD MAJKE DO CRKVE“ (foto)

Datum:

Share post:

U sali Centra za kulturu informisanje Lopare je održana promocija knjige „Od majke do Crkve“ autora Vladimira Mitrića.

Knjiga je predstavljena u izdanju Srpske kraljevske akademije naučnika i umjetnika (SKANU).

Autor knjige Vladimir Mitrić je novinar „Večernjih novosti“ i dopisnik iz Loznice, Šapca i BiH.

Predstavljanje knjige „Od majke do Crkve“ zajedno sa autorom su vodili akademik Dragoljub Mirković i Davor Marković, direktor Centra za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik.

U knjizi se radi o 150 godina Crkve Preobraženja Gospodnjeg u Lipnici kod Loznice koju je podigao prota runjanski Vladimir Popović.

Na osvećenju Crkve je bio kralj Milan Obrenović, čija je prabaka Anđelija bila udata za lozničkog vojvodu Antu Bogičevića.

Kako je istaknuto, Vladimir Popović nije bio samo sveštenik, nego i humanista, rodoljub i poslanik u Parlamentu Srbije u vrijeme kralja Milana Obrenovića.

Mitrić kroz knjigu priča o ogromnoj ljubav prema crkvi, ističući da ga je u vjeru uputila njegova majka.

Takođe, on ukazuje na značaj Bogomoljačkog pokreta vladike Nikolaja na obje strane Drine, kao i na primjere humanosti, čovjekoljublja i junaštva vjernika koji se vijekovima okupljaju oko majke Crkve.

„Najveća tradicionalna vrijednost iza svakog čovjeka je majka. Vladika Nikolaj je rekao da je majka biće najsličnije Bogu, a naša crkva je najbolja spona sa majkom, i ono što ponesete kući, i ono što doživite u crkvi Boga živoga“, rekao je autor Vladimir Mitrić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Stanivuković uručio Milošu Vučeviću Ključ grada – počasni građanin Banjaluke

Potpredsjedniku Vlade Srbije i ministru odbrane Milošu Vučeviću na svečanoj akademiji u Banjaluci je uručeno najveće gradsko priznanje...

Predsjednik SO Lopare Milenko Ristić na obilježavanju Dana grada Banjaluka

Predsjednik Skupštine opštine Lopare Milenko Ristić je u ime Opštine Lopare boravio na obilježavanju Dana grada Banjaluka. Ristića je...

Vlada Srpske dala zeleno svjetlo za uvođenje sistema „Amber Alert“

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o uspostavljanju Sistema hitnog obavještavanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica...

MINISTAR NEŠIĆ se sastao sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolajem Petruševom (foto)

Danas sam se sastao sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolajem Petruševom. Razgovarali smo o bezbjednosnim izazovima sa kojima se...