LOPARE-PRIBOJ: Donacija iz Mozzarta za najstariju školu na Majevici

Datum:

Share post:

Najstarija škola na Majevici nalazi se u selu Priboj kod Lopara. Osnovna škola “Veljko Čubrilović” ove godine proslavlja 143. rođendan, a trenutno ima 105 đaka u 11 razreda u centralnom odjeljenju u Priboju i područnim u Peljavama i Lipovicama. Područne škole nedavno su dobile projektore za nastavu, pa su se u kompaniji Mozzart pobrinuli da i đaci centralne škole imaju iste uslove na časovima.

Prateći medije, vidio sam da kompanija Mozzart dosta polaže na humanitarni rad, pa sam odlučio da im se obratim s obzirom na to da škola tada nije imala projektor. Zato nam je ova donacija iz Mozzarta zaista dobro došla za još kvalitetniji rad sa đacima. Učenici su se veoma obradovali, a ova vijest će se naći na našem sajtu kao i u Ljetopisu škole- kaže Vojislav Božić, direktor Osnovne škole „Veljko Čubrilović“ u Priboju kod Lopara.

Osnovci su se toliko obradovali poklonu da su predstavnike kompanije Mozzart dočekali uz pjesmu, recitaciju i zahvalnicu.

Iz rukovodstva škole poručuju da će ova donacija unaprijediti kvalitet izvođenja nastave, a đacima olakšati pristup učenju. Primjena projektora u nastavi je višestruka. Nastavnici mogu da ga koriste za pripremu nastave, za emitovanje filmova za učenike nižih razreda, te prezentacije o bezbjednosti u saobraćaju koje za učenike organizuju pripadnici MUP-a.

Centralna škola obrazuje učenike do devetog, a u područnim odjeljenjima u Peljavama i Lipovicama.nastavu pohađaju do petog razreda.

Osamdesetih godina imali su i do 1000 đaka, a danas ih je oko 100. Broj učenika znatno je manji zbog velikih migracija stanovništva, pa su područna odjeljenja u Brijestu i Podgori odavno ukinuta.

Da bi opstala kao centralna, škola ne može imati manje od 16 odjeljenja. S obzirom na to da je ova škola znatno ispod zakonskog minimuma, poseban status bi im dao sigurnost u daljem radu.

Zbog toga roditelji, bivši đaci i nastavnici potpisuju peticiju kojom od resornog Ministarstva traže poseban status. To bi, kažu, posebno značilo lokalnoj zajednici jer je ovo najstarija škola na području Majevice kroz koju je od osnivanja prošlo desetine hiljada đaka.

Činjenica da društveno odgovorna kompanija Mozzart prepoznaje važnost opstanka škole u ovom malom mjestu i pomaže im u opremanju, daje im dodatni vjetar u leđa da nastave da traju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: majevicaonline.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Na granici Hrvatske i Slovenije pao snijeg

Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike u Sloveniji i Hrvatskoj. Na snimku koji je poslao čitalac “Nezavisnih” vidi se kako...

„Velike razlike u temperaturi izazivaju tegobe i kod zdravih ljudi“ Ko je najosetljiviji na VREMENSKA KOLEBANJA i kako se zašititi

Temperatura je, na radost mnogih, prava ljetnja, ali se već za dva dana najavljuje pad temperature, koji će...

Najnoviji podaci: Cijene nafte i dalje u porastu, ovo je glavni razlog

Cijene nafte porasle su u utorak nakon što su podaci pokazali da je kineska ekonomija rasla brže nego...

U bijeljinskoj Bolnici otvorena još jedna angio sala (foto, video)

Danas je u bijeljinskoj Bolnici "Sveti Vračevi" otvorena još jedna angio sala. Svečana ceremonija počela je u 12.00...