LOPARE: KNJIŽEVNO VEČE POVODOM POTPISIVANJA SPORAZUMA OPŠTINE I MATICE SRPSKE I PROSLAVE DANA REPUBLIKE

Datum:

Share post:

Povodom proslave Dana Republike Srpske u Centru za kulturu Lopare održano je književno veče na kome su učestvovali Milan Micić, generalni sekretar Matice srpske i Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Veče, na kome su Micić i Đerić čitali svoju poeziju, je upriličeno nakon sinoć potpisanog Protokola o saradnji Matice srpske i opštine Lopare.

Đerić je čitao pjesme iz njegove knjige Azbučna molitva, koja je objavljena u Srpskoj književnoj zadruzi u Beogradu krajem prošle godine.

On je naveo da pjesme proučavaju mnogo toga što je njemu, kao autoru, bitno a to je zavičaj, individualnost, te da je takva poezija primjerena promociji Matice srpske, zbog toga što ona kao institucija uskoro puni 200 godina i nastavlja staru tradiciju, a istovremeno najavljuje novu.

„Ovo je neka vrsta prvog čitanja pjesama iz te knjige, jer je do sada, sticajem  okolnosti, nisam promovisao. To su pjesme koje su nastale u jednoj tradiciji od Srednjeg  vijeka naovamo i bave se temama koje su lične i njeguju jedan vizantijski stil sa savremenom tematikom“,  kazao je Đerić.

Milan Micić, koji je na književnoj večeri predstavio svoje pjesme,  je rekao da večerašnji program i drugi budući programi predstavljaju nešto što će Matica srpska i opština Lopare zajednički raditi narednih godina u Majvičkom kraju.

„Pored toga naša kulturna institucija  će ovdje imati programe za Dane dijaspore.  Takođe, na jesen, u Matici srpskoj ćemo predstaviti  kulturnu mapu Majevičkog kraja“, istakao je Micić.

Tokom dana Micić i Đerić su bili na sastanku sa načelnikom opštine Radom Savićem, a potom su zajedno njim obišli staru školu u Priboju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

TO BIJELJINA na sajmu u BL: Ministar Šulić – podrška za Banju Dvorovi i Sembersku kuću

U Banjaluci je otvoren 4. Međunarodni sajam turizma na kome je samostalno uzela učešće i Turistička organizacija Grada...

DOM ZDRAVLJA BIJELJINA: Predavanje na temu “Metode četkanja zuba”

Glavna sestra Službe preventivne, dječije i opšte stomatologije, Jelka Marković održala je zdravstvenim radnicima svih službi Doma zdravlja...

Uspješno završena akcija ”UZMI TAG, PROĐI BRŽE” – U sistemu više od 8.000 novih korisnika

Popust od 60 odsto na redovnu cijenu TAG-a izazvao veliko interesovanje građana, koji su od 25. decembra prošle...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Prvi mart nije praznik i dan za proslavu, već dan žalosti

Post Aleksandra Đurđevića predsjednika Skupštne Grada Bijeljina a povodom ubistva srpskog svata na današnji dam 1. marta 1992...