Ljubiša Petrović razgovarao sa mještanima MZ ''Patkovača''

Datum:

Share post:

Ljubiša Petrović, Gradonačelnik Bijeljine obišao je i MZ ’’Patkovača’’ a o razgovoru sa mještanima i zaključcima oglasio se na svom FB nalogu, a post prenosimo u cijelosti:
 
Srijeda, 13. jul u večernjem terminu bila je rezervisana za posjetu i razgovor sa mještanima Patkovače.
 
Zahvaljujem predsjedniku MZ Patkovače Goranu Spasojeviću i svim članovima Savjeta na korektnosti i sastanku koji je protekao u radnoj atmosferi.
 
Članovi Savjeta MZ su predstavili sljedeće inicijative:
1) Obnova i nadogradnja pješačke staze i javne rasvjete uz stazu od zaobilaznice do sela, kao i asfaltiranje nekategorisanih puteva- Imamo u planu da u potpunosti obnovimo pješačku stazu za koju smo završili elaborat (širina 2 metra, predviđena i za pješake i za bicikliste) na tom pravcu u dužini od oko 1.100 metara, od kružnog toka do tržnog centra. Spremni smo da iz budžeta za tu namjenu izdvojimo 50.000 maraka i 90.000 KM nadamo se da ćemo dobiti iz međunarodnih fondova, tako da je ukupna vrijednost oko 140.000 maraka. Realan okvir sljedeća godina.
 
2) Problem bezbjednosti saobraćaja u Patkovači– Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove godinama pokušava da riješi ovaj problem ali nažalost nismo naišli na pozitivan pristup iz „Puteva Republike Srpske“, jer su oni nadležni za magistralni put kroz Patkovaču. Mislimo da smo sada na pragu rješenja – nakon upornog dopisivanja, „Putevi RS“ su nam načelno odobrili postavljanje pješačkog semafora kod škole u Patkovači, sa tasterom za najavu prelaska pješaka i mi smo u završnoj fazi izrade dokumentacije koja ide na finalno odobravanje. Ako sve bude išlo po planu, semafor će biti postavljen do kraja godine, a postavljanje semafora će finansirati Grad, iako su za magistralne puteve nadležni „Putevi RS“, koji su se izjasnili da ne mogu finansirati ovaj projekat.
 
Prije dva mjeseca održan je i sastanak sa rukovodstvom škole, kada je dogovoreno da se izmjesti jedna od kapija na školskoj ogradi, kako bi se bolje kanalisalo kretanje učenika.
Održan je i sastanak sa ministrom saobraćaja i veza na kojem je razgovarano o unapređenju bezbjednosti saobraćaja u Semberiji i dogovoreno da se obrazuje komisija od predstavnika Grada, Ministarstva i „Puteva RS“. Ministarstvo je odmah imenovalo svog predstavnika, Grad ima spremne svoje inženjere, ali „Putevi“ već mjesec i po dana ignorišu poziv da imenuju svog predstavnika komisije.
 
3) Izgradnja pješačke staze sa druge strane puta- Za sada je planirana samo rekonstrukcija postojeće staze. Sa druge strane ne možemo ništa da radimo na magistralnom putu dok ne dobijemo odobrenje „Puteva RS“. Problem je i što postojeća pješačka staza nije sastaljena sa ljeskovačkom stazom, ima oko 300 metara prekida. U ovom trenutku realno je da se ide na obnovu staze sa jedne strane puta.
 
4) Rasvjeta – do kraja avgusta biće popravljena kompletna rasvjeta u Patkovači
 
5) Rekonstrukcija puteva koji su asfaltirani '80-tih godina, ali i puteva koji su asfaltirani prije 8-10 godina – kolovozi su jako oštećeni, a ni bankine se ne održavaju.
 
Obećao sam da će u narednih 20 dana službenici Odjeljenja izaći na teren u Bloku 8 i na druge lokacije u Patkovači, kako bi se vidjelo šta raditi – hitna sanacija ili potpuna obnova puteva, što bi zahtijevalo mnogo više finansijskih sredstava. Tek nakon tačne analize moći ćemo da izađemo sa konkretnim rokovima.
 
6) Kad su rađeni putevi, ’80-tih godina, nestalo je sredstava i dio puta od oko 300 metara u dijelu Patkovače gdje ima desetak domaćinstava, nije asfaltiran taj dio.
 
Ove godine sigurno nećemo moći da asfaltiramo ovaj put, a da li će sljedeće godine biti asfaltiran zavisiće od organizacije mještana za prikupljanje 30% neophodnih finansijskih sredstava (70% finansira Grad).
 
7) Vrtić u Patkovači– uradićemo sve što je u našoj moći da vrtić počne sa radom od oktobra. O ovoj temi sam već pisao, vrtić je rađen bez neophodnih dozvola i saglasnosti kao i bez prethodno riješenih imovinsko pravnih odnosa.
 
8. Prostorije MZ– ideja je da se obnove i da se napravi dio koji će predstavljati Spomen sobu poginulih boraca i prostorija za druženje naših penzionera- Čekamo predračun radova i onda se možemo izjasniti o preciznijim finansijskim okvirima.
 
9) Prostorije fudbalskog kluba– napraviti svlačionice, veliki broj djece koristi ove prostorije- Ista situacija, prvo predračun radova pa onda realni rokovi.
 
Hvala svima, živi i zdravi mi bili!
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjabijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

EPISKOP FOTIJE: U Vaskrsu sabrana sva ljudska nada (foto)

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije čestitao je predstojeći Vaskrs, ističući da je u njemu sabrana sva ljudska nada. "Ispovijedajući...

Zvezda pregazila Megu u prvom meču i napravila veliki korak ka finalu ABA lige

Košarkaši Crvene zvezde savladali su ekipu Mege u prvom meču polufinala ABA lige i tako napravili veliki korak...

VUČEVIĆ: Od Brisela se očekuje da ne postavlja uslove koji nikome nisu postavljani

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da je članstvo u ЕU nacionalni i strateški cilj Srbije, koja očekuje...

BIJELJINA: Borjan Maksimović obišao gradilište u Vidovdanskoj ulici (foto)

Borjan Maksimović  načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje po ovlaštenju gradonačelnika Bijeljine je posjetio gradilište u Vidovdanskoj ulici, gdje je...