Komisija za sprovođenje opoziva gradonačelnika Grada Bijeljina poziva političke partije na javno žrijebanje (foto)

Datum:

Share post:

Saopštenje Komisije za sprovođenje opoziva gradonačelnika Bijeljine prenosimo u cijelosti:

Postupak javnog žrijebanja, poziv

Skupština Grada Bijeljine je na svojoj sjednici održanoj 08. februara 2023. godine donijela Odluku o pokretanju postupka o opozivu gradonačelnika Bijeljine.

Imenovana Komisija za sprovođenje opoziva gradonačelnika Bijeljine, a na osnovu člana 3.6 stav 2. Pravilnika o provođenju postupka opoziva gradonačelnika/načelnika grada/opštine („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 63/22), Vas poziva da prisustvujete postupku javnog žrijebanja, a koje će se održati 21. februara 2023. godine u prostorijama Skupštinske sale Centra za kulturu „Semberija“ Bijeljina (drugi sprat), u 16:00 časova.

 Nakon provedene procedure žrijebanja Politički subjekti su dužni Komisiji dostaviti prijedloge za članove biračkih odbora, kao i svojeručno potpisanu izjavu predloženog kandidata o prihvatanju učešća u radu biračkog odbora u roku od 48 sati od momenta završetka postupka javnog žrijebanja, shodno članu 3.6 stav 5.  Pravilnika o provođenju postupka opoziva gradonačelnika/načelnika grada/opštine („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 63/22).

Shodno navedenom Vaše prijedloge kandidata za članove biračkih odbora i njihove zamjenike, za biračka mjesta koja ste dobili, ste dužni dostaviti najkasnije do 23. februara 2023. godine, do 16:00 časova.

Član odnosno zamjenik biračkog odbora, pored opštih uslova propisanih članom 2.2. stav (1) Izbornog zakona BiH, mora ispunjavati i posebne uslove:

  • da ima prebivalište na području grada ili opštine u kojoj se sprovodi postupak opoziva i po mogućnosti da je upisan u izvod CBS-a za biračko mjesto za koje se imenuje,
  • da ima najmanje završenu srednju školu, odnosno III, IV ili V stepen stručne spreme,
  • da mu nije izrečena sankcija od strane Centralne izborne komisija Bosne i Hercegovine,
  • da je uspješno prošao obuku koju je sprovela Komisija za sprovođenje postupka opoziva gradonačelnika

Obavezni ste da pri predlaganju kandidata dostavite lični broj telefona i adresu za svakog predloženog kandidata, zbog obavještavanja istog o danu i času održavanja obuke, jer mu je pohađanje obuke, odnosno dobijanje certifikata, uslov za članstvo u biračkom odboru.

Ponavljamo da svi imenovani članovi biračkih odbora moraju uspješno savladati obaveznu obuku za člana biračkog odbora.

Imenovani članovi biračkih odbora koji ne prisustvuju obuci će biti razrješeni dužnosti, a na njihova mjesta Komisija će imenovati članove sa rezervne liste.

Prilikom navođenja zanimanja predloženog člana neophodno je da navedete pun naziv zanimanja, na primjer: nastavnik srpskog jezika, dipl. pravnik, dipl. ekonomista, poljoprivredni tehničar…, itd. Ako je predloženo lice penzioner upisati samo penzioner bez zanimanja, a na mjestu stručne spreme se ne može pisati „student“,  nego zanimanje iz srednje škole koju je predloženi član završio.

Upozoravamo Vas da ukoliko uz prijedlog kandidata ne dostavite uredno potpisane i ovjerene propisane obrasce (iz priloga ovog Poziva) Komisija neće uzeti u obzir Vaše prijedloge.

Takođe ponavljamo da ukoliko dva ili više Političkih subjekata predlože istog kandidata za člana biračkog odbora, isti će biti skinut sa svih lista kandidata i neće učestvovati u procesu imenovanja članova biračkih odbora i ukoliko ne popunite svaki birački odbor, koji ste dobili prilikom dodjele mjesta Političkim subjektima u biračkim odborima, upražnjena mjesta će biti popunjena sa rezervne liste Komisije.

U prilogu Vašeg prijedloga dužni ste dostaviti uredno popunjene i potpisane obrasce (pored pismene dokumentacije i u elektronskoj formi, odnosno u Excel tabeli) i fotokopiju diplome lica koje je predloženo u birački odbor.

Traženo ste dužni dostaviti u ostavljenom roku, sa napomenom da ista dokumentacija mora biti potpisana od strane  predsjednika/ovlaštenog predstavnika političke stranke/koalicije/liste nezavisnih kandidata, koje je lice bilo ovlašteno prilikom provođenja Lokalnih izbora 2020. ili da navedeno ovlašteno lice  ovlasti  drugo lice i deponuje njihov potpis kod Komisije za sprovođenje postupka opoziva gradonačelnika Grada Bijeljine.

Politički subjekti su dužni u Obrascu za podnošenje prigovora Komisiji navesti broj telefaksa i imejl za službeno komuniciranje sa Komisijom, koji moraju biti dostupni 24 sata i isti ne mogu koristiti drugi Politički subjekti.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RAZVOJNA AGENCIJA BIJELJINA: Za podsticaj razvoja privrede planirano 400.000 KM

Razvojna agencija Bijeljine plasiraće u toku godine 400.000 KM za podsticaj razvoja privrede, navedeno je u programu rada...

BIJELJINA: Sve spremno za veliko hirurško druženje u Bolnici „Sveti Vračevi“

Sve je spremno za veliko hirurško druženje u Bolnici "Sveti Vračevi" U petak, 31.03.2023. U godini JZU Bolnica "Sveti...

VODOSNABDIJEVANJE ZA SVA SEMBERSKA SELA – KUCNUO JE ČAS

GEOTERMALNI IZVORI - BOGATSTVO BIJELJINE - VRIJEME JE DA BOGATSTVO ISKORISTIMO VODOSNABDIJEVANJE ZA SVA SEMBERSKA SELA - KUCNUO JE...

BOLNICA BIJELJINA: BEZ LISTI ČEKANJA KOD KARDIOLOGA (video)

Kardiolozi bijeljinske bolnice dobrovoljno su donijeli odluku da tokom ove sedmice, bez finansijske nadoknade, rade duple smjene kako...