Komisija za sprovođenje opoziva gradonačelnika Grada Bijeljina poziva političke partije na javno žrijebanje (foto)

Datum:

Share post:

Saopštenje Komisije za sprovođenje opoziva gradonačelnika Bijeljine prenosimo u cijelosti:

Postupak javnog žrijebanja, poziv

Skupština Grada Bijeljine je na svojoj sjednici održanoj 08. februara 2023. godine donijela Odluku o pokretanju postupka o opozivu gradonačelnika Bijeljine.

Imenovana Komisija za sprovođenje opoziva gradonačelnika Bijeljine, a na osnovu člana 3.6 stav 2. Pravilnika o provođenju postupka opoziva gradonačelnika/načelnika grada/opštine („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 63/22), Vas poziva da prisustvujete postupku javnog žrijebanja, a koje će se održati 21. februara 2023. godine u prostorijama Skupštinske sale Centra za kulturu „Semberija“ Bijeljina (drugi sprat), u 16:00 časova.

 Nakon provedene procedure žrijebanja Politički subjekti su dužni Komisiji dostaviti prijedloge za članove biračkih odbora, kao i svojeručno potpisanu izjavu predloženog kandidata o prihvatanju učešća u radu biračkog odbora u roku od 48 sati od momenta završetka postupka javnog žrijebanja, shodno članu 3.6 stav 5.  Pravilnika o provođenju postupka opoziva gradonačelnika/načelnika grada/opštine („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 63/22).

Shodno navedenom Vaše prijedloge kandidata za članove biračkih odbora i njihove zamjenike, za biračka mjesta koja ste dobili, ste dužni dostaviti najkasnije do 23. februara 2023. godine, do 16:00 časova.

Član odnosno zamjenik biračkog odbora, pored opštih uslova propisanih članom 2.2. stav (1) Izbornog zakona BiH, mora ispunjavati i posebne uslove:

  • da ima prebivalište na području grada ili opštine u kojoj se sprovodi postupak opoziva i po mogućnosti da je upisan u izvod CBS-a za biračko mjesto za koje se imenuje,
  • da ima najmanje završenu srednju školu, odnosno III, IV ili V stepen stručne spreme,
  • da mu nije izrečena sankcija od strane Centralne izborne komisija Bosne i Hercegovine,
  • da je uspješno prošao obuku koju je sprovela Komisija za sprovođenje postupka opoziva gradonačelnika

Obavezni ste da pri predlaganju kandidata dostavite lični broj telefona i adresu za svakog predloženog kandidata, zbog obavještavanja istog o danu i času održavanja obuke, jer mu je pohađanje obuke, odnosno dobijanje certifikata, uslov za članstvo u biračkom odboru.

Ponavljamo da svi imenovani članovi biračkih odbora moraju uspješno savladati obaveznu obuku za člana biračkog odbora.

Imenovani članovi biračkih odbora koji ne prisustvuju obuci će biti razrješeni dužnosti, a na njihova mjesta Komisija će imenovati članove sa rezervne liste.

Prilikom navođenja zanimanja predloženog člana neophodno je da navedete pun naziv zanimanja, na primjer: nastavnik srpskog jezika, dipl. pravnik, dipl. ekonomista, poljoprivredni tehničar…, itd. Ako je predloženo lice penzioner upisati samo penzioner bez zanimanja, a na mjestu stručne spreme se ne može pisati „student“,  nego zanimanje iz srednje škole koju je predloženi član završio.

Upozoravamo Vas da ukoliko uz prijedlog kandidata ne dostavite uredno potpisane i ovjerene propisane obrasce (iz priloga ovog Poziva) Komisija neće uzeti u obzir Vaše prijedloge.

Takođe ponavljamo da ukoliko dva ili više Političkih subjekata predlože istog kandidata za člana biračkog odbora, isti će biti skinut sa svih lista kandidata i neće učestvovati u procesu imenovanja članova biračkih odbora i ukoliko ne popunite svaki birački odbor, koji ste dobili prilikom dodjele mjesta Političkim subjektima u biračkim odborima, upražnjena mjesta će biti popunjena sa rezervne liste Komisije.

U prilogu Vašeg prijedloga dužni ste dostaviti uredno popunjene i potpisane obrasce (pored pismene dokumentacije i u elektronskoj formi, odnosno u Excel tabeli) i fotokopiju diplome lica koje je predloženo u birački odbor.

Traženo ste dužni dostaviti u ostavljenom roku, sa napomenom da ista dokumentacija mora biti potpisana od strane  predsjednika/ovlaštenog predstavnika političke stranke/koalicije/liste nezavisnih kandidata, koje je lice bilo ovlašteno prilikom provođenja Lokalnih izbora 2020. ili da navedeno ovlašteno lice  ovlasti  drugo lice i deponuje njihov potpis kod Komisije za sprovođenje postupka opoziva gradonačelnika Grada Bijeljine.

Politički subjekti su dužni u Obrascu za podnošenje prigovora Komisiji navesti broj telefaksa i imejl za službeno komuniciranje sa Komisijom, koji moraju biti dostupni 24 sata i isti ne mogu koristiti drugi Politički subjekti.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SINIŠA PAJIĆ: Čast je pjevati za našu Republiku Srpsku i našu Srbiju

Siniša Pajić iz Bijeljine je profesor solo pjevanja i zaposlen je od 2010 godine u Muzičkoj školi „Stevan...

Biciklisti prvu etapu trke završili u Bijeljini – pobjednik biciklista iz Australije (foto)

Učesnici 18. međunarodne biciklističke trke "Beograd-Banjaluka" stigli su u Bijeljinu. Biciklista iz Australije Dilan Hopkins, pobjednik je prve etape...

OSTOJIĆ, BO RS: Nismo genocidan narod – Svekoliki srpski narod protiv onoga što nam se pokušava staviti kao etiketa

Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, izrazio je zahvalnost velikom broju građana Srpske što su se odazvali...

DODIK: Ne želimo da živimo s vama koji hoćete da kažete da je srpski narod genocidan

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, poručio je sa Trga Krajine u Banjaluci da se u Srebrenici jula 1995....