KOLOS SDS: Posljednji alarm pred kolaps nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština

Datum:

Share post:

Saopštenje SDS RS prenosimo u cjelosti:

Sutrašnje zajedanje Saveza opština i gradova RS žele da pretvore u deklarativno zasjedanje sa zaključcima da je Vlada Republike Srpske i njena nadležna ministarstva zabrinuta za stanje u lokalnim zajednicama. Ovo je poslednji alarm pred sami kolaps izrazito nerazvijenih i nerazvijenih opštna u Republici Srpskoj, istaknuto je nakon sjednice Konferencije loklane samouprave SDS (KOLOS) koja je danas održana u Banjaluci.

„Na sutrašnjoj Skupštini Saveza opština i gradova RS ćemo tražiti ispunjenje naših zahtjeva iz februara mjeseca koji se tiču se izmjene raspodjele PDV-a prema lokalnim zajednicama. Tražićemo da se spoljni dug sanira iz sredstava koje pripadaju Vladi Republike Srpske a ne da se teret duga prebacuje na lokalne zajednice, zatim izmijeniti raspodjelu sredstava od poreza na dobit, na dohodak, poreza na nepokretnosti, registraciju motornih vozila“, istakao je dr Milan Miličević, v.d. predsjednika SDS nakon sjednice KOLOS-a.

Zaključeno je da za razliku od opština gdje su na vlasti načelnici SNSD-a, SDS želi da ukaže na probleme sa kojima se trenutno suočavaju sve lokalne zajednice i to je jedan opšti problem sa kojim se Republika Srpska suočava.

„KOLOS je danas ponovo raspravljao o problemu finansiranja lokalnih budžeta. Na sutrašnjoj sjednici Saveza opština i gradova neće se raspravljati o problemu finansiranja lokalnih budžeta, makar ne na način kako bismo mi željeli, već će se sjednica održati kao panel diskusija sa ograničenim vremenom za diskusiju o bilo kojem problemu. Preporuke koje su predložene dnevnim redom iste su one koje Savez opština i gradova već godinama reciklira bez ikakave realizacije“, kazao je Miličević i dodao:

„Savez opština i gradova Republike Srpske već godinama funkcioniše kao jedno protokolarno tijelo, NVO koji nema čak ni savjetodavnu ulogu za resorno ministarstvo uprave i loklane samouprave kao što bi trebalo da ima“, poručio je Miličević.

On kaže da iako je prihod od PDV-a enormno povećan, ne zbog privrednog rasta već zbog povećanja cijena svih životnih namirnica, sve lokalne zajednice su dobile manje sredstava od PDV-a nego što su imale prošle godine.

„Višak sredstava iz PDV-a troši se na otplaćivanje spoljnog duga Republike Srpske i Bosne i Hercegovine dok su sredstava iz PDV-a koje pripadaju lokalnim zajednicama smanjena da to nije dovoljno ni za servisiranje najosnovnijih potreba. Postoje brojni scenariji koji se primjenjuju u regiji kako riješiti problem, kao na primjer u Srbiji i ukoliko se želi pomoći lokalnim zajednicama treba ući u izmjenu poreskog sistema. Vlada RS uporno izbjegava pomoći lokalnim zajednicama“, poručio je Miličević.

On je kazao da je poseban problem plaćanje računa za jadnu rasvjetu.

„Enorman porast cijene električne energije za javnu rasvjetu povećao je potrošnju električne energiije lokalnim zajednicama i za 60% što je nemoguće servisirati. Javna rasvjeta je javno dobro i cijena elektrrične energije za javnu rasvjetu treba biti drugačije formirana i da bude povoljnija nego cijena kilovata u drugim oblastima života. Opštine su danas pred dilemom, ili restrikcije što je nepopularno jer se ugrožava bezbjednost građana a drugo je prinudna isključivanja jer lokalne zajednice nisu u mogućnosti da plate račune“, zaključio je Miličević.“

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

POMOĆ PEDIJATRIJSKOJ ONKOLOGIJI: Nikola Rokvić na putu HODOČAŠĆA do manastira Nektarija Eginskog (video)

"Idemo dalje za dječju radost" Koliko je Nikola Rokvić skupio novca nakon 5 DANA HODOČAŠĆA Prije pet dana, ispred...

OTVOREN POZIV NA RAT: Bošnjačke organizacije ponovo zveckaju oružjem

Saopštenje organizacije “Bosansko-bošnjačko narodno vijeće” u kojem je bošnjački narod pozvan “na samoorganizovanje” i u kojem je istaknuto...

Identifikovano lice koje je pokidalo tablicu sa privatnog vozila gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića

Sinoć (četvrtak, 25. april 2024.) u poznatom bijeljinslom salonu je bila organizovana proslava povodom odlaska u penziju jednog...

U Bijeljini održana prezentacija projekta „Zdrave zajednice u BiH“ (foto)

U prostorijama Gradske uprave grada Bijeljina danas je održana prezentacija projekta "Zdrave zajednice u BiH" koji uz finansijsku...