KOLONA TRI I PO KILOMETRA: 15.000 ljudi u litiji na KiM u znak podrške odbrani srpskih svetinja u Crnoj Gori

Datum:

Share post:

Na Kosovu i Metohiji je u toku litija koja se održava u znak podrške odbrani srpskih svetinja u Crnoj Gori. Kolona duga oko tri i po kilometra kreće se od Crkve svetog Đorđa u Zvečanu do Hrama svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

Danas, po prvi put, litija se organizuje i na sjeveru Kosova, piše kossev.info. Usput se litiji pridružilo i mnogo starijih ljudi, pa je broj narastao do 15.000 učesnika.

Nakon litija u Novom Pazaru i Gračanici, Eparhija raško-prizrenska danas, u znak podrške Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori organizuje i litiju na sjeveru.

 

 

Litiju predvodi episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, a u njoj čestvuju i predstavnici Srpske liste.

Na čelu litije mladići nose transparent na kom piše "Ne damo svetinje".

 

 

Episkop raško-prizrenski Teodosije pozvao je ranije tokom nedjelje građane, ne samo iz Zvečana i Kosovske Mitrovice, već i iz drugih opština sa sjevera Kosova, da se pridruže litiji i molebanu i na taj način iskažu podršku za očuvanje srpskih svetinja u Crnoj Gori – Ostroga, Cetinjskog manastira, Morače i drugih crkava.

Ovo je treća litija u organizaciji Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske, međutim, njeni klerici su pružali podršku litijama i u Crnoj Gori. Tako je iguman manastira Draganca, Ilarion (Lupulović), sredinom ovog mjeseca predvodio jednu od litija u Podgorici, a u njegovoj pratnji bio je i otac Petar iz manastira Visoki Dečani, dok su prethodno vladika i sveštenstvo učestvovali na skupovima u Podgorici.

 

 

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Bijeljinska Biblioteka učesnik na Stručnom skupu Društva bibliotekara RS (foto)

Stručni skup Društva bibliotekara Republike Srpske otvoren je juče u Prijedoru, a održava se pod sloganom “Biblioteke za...

BIJELJINA: Neradni dani 1, 2. i 9. maj

Na osnovu člana 39. Zakona o lokalnoj samoupravi („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 97/16 i 36/19) i člana...

„Orao“ iz Bijeljine učestvovao na SEAS samitu 2024.

“Orao” a.d. je učestvovao na četvrtom izdanju Samita avijacije Jugoistočne Evrope (SEAS),  koji se održao 22. i 23....

U Bijeljini završen 7. festival srednjoškolskih predstava „Udahni kulturu“

Sinoć je u Centru za kulturu "Semberija" završen 7. Festival srednjoškolskih predstava "Udahni kulturu" predstavom "Urnebesna tragedija" u...