Koliko je realno uvođenje četvorodnevne radne sedmice?

Datum:

Share post:

Četiri umjesto pet radnih dana u sedmici povećavaju produktivnost, pozitivno utiču na zdravlje i moral radnika – zaključci su nedavno završenog Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu. Struka u Republici Srpskoj kaže – takav model je za nas naučna fantastika. Mi trebamo prvo da pređemo na pet radnih dana, da bismo o ovome razmišljali – kažu poslodavci.
 

"Naša privreda nema mogućnost da dođe u tu fazu. Jednostavno, to znači da bi cijena rada još više poskupila. Mi smo tek u fazi da sa šestodnevne smanjimo na petodnevnu, iako je zakonom petodnevna", kaže Saša Trivić, Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Dan kraća radna sedmica od one na koju je cijela planeta navikla bi psihički pomogla radnicima, kažu renomirani svjetski stručnjaci. Psiholozi sa kojima smo razgovarali se ne slažu sa tim, jer, kažu, ljudi se sporo vraćaju u radni proces nakon dvodnevnog vikenda, šta bi tek bilo kada bi on trajao tri dana.

"Psihološki gledano, mi bi izgubili u učinku ili efektu rada, jer bi se zaista smanjio jedan cjelodnevni dan radnog aktiviteta, a ne bi dobili na tom odmoru. Imali bi problem zagrijavanja, imali bi problem pripreme ljudi", ističe Aleksandar Milić, psiholog.

Građani sa kojima smo razgovarali oduševljeno prihvataju ideju o dodatnom slobodnom danu – ali se pitaju koliko je to izvodljivo.

TESTNA REKLAMA

Za sada, nigdje u Evropi nema ozbiljnijih planova za šire uvođenje četvorodnevne radne sedmice, iako su eksperimenti u Skandinaviji i na Novom Zelandu bili vrlo uspješni – troškovi su bili manji, a produktivnost skoro identična. Ekonomisti ocjenjuju da je ovo dobar pokazatelj za uspjeh neke ideje – ali da smo mi u Republici Srpskoj godinama ako ne i decenijama daleko od toga.

Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Dom zdravlja Bijeljina obavlja davanje četvrte doze vakcine protiv korona virusa

Saopštenje Doma zdravlja Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Obavještavamo Vas da se u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Bijeljina obavlja davanje...

Gradonačelnik Petrović donirao 283 književna djela JU Narodna biblioteka “Filip Višnjić“

Svake godine u okviru Pantelinskih dana Gradska uprava na čelu sa Gradonačelnikom pokloni Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ određen...

PODJELOM DIPLOMA POLAZNICIMA ZAVRŠENA OVOGODIŠNJA ŠKOLA PLIVANJA

Za šezdeset osmoro djece sa područja opštine Lopare podijeljene su diplome o završenoj školi plivanja koju je na...

Protivgradne rakete spriječile veću štetu na usjevima

Ispaljivanje protivgradnih raketa nije uzrok suše u Republici Srpskoj, kao što tvrdi predsjednik Udruženja mljekara Vladimir Usorcac, već...