Koalicija „Kolosi“ danas je održala konferenciju za medije na kojoj su predstavljeni rezultati završenog projekta „Ovdje sam vidljiva i ponosna“. Na ovom projektu, Koalicija je radila tri godine, uz podršku MyRight iz Sarajeva i podršku ambasade Švedske u Sarajevu.

Milorad Jović, tehnički sekretar koalicije „Kolosi“, istakao je da je cilj projekta bio da se žene osnaže, ojačaju i da budu vidljive u društvu.

„Za ove tri godine, uspjeli smo da odradimo dosta aktivnosti. Suština je bila da određene žene koje nisu izlazle, koje nisu bile aktivne u udruženjima, imale su priliku da učestuju u okruglim stolovima, sastancima, radioncima, mentorskoj podršci, psihološkoj podršci, da putuju, da odlaze na razna putovanja u razna mjesta i nadamo se da će žene koje su prošle svu ovu podršku kroz ovaj projekt nastaviti da rade u koaliciji „Kolosi“ i u udruženjima. Mi imamo nekoliko udruženja koje se, prevashodno bave ženama. Suština toga je da žena bude vidljiva, osnažena, da bude hrabra i da uzme sudbinu u svoje ruke“, rekao je Jović.

Koalicija „Kolosi“, odnosno, Forum žena uspio je godine prisustvovati u Sarajevu kongresu, gdje je osnovana Unija osoba sa invaliditetom na području Bosne i Hercegovine. Jović je izrazio nadu da će žene iz koalicije i Foruma, u daljim godinama biti više uključene u Uniju, kako bi zagovarale svoja prava i osnaživale žene širom BiH.

Zorica Marković, predsjednik koalicije „Kolosi“, ispričala je da su se od početka borili da žene imaju svoja prava, da ne budu zapostavljene, nego da budu vidljive i ponosne.

„Mi u udruženju se borimo da što više osnažimo žene, da znaju za svoja prava. Kroz Forum žena smo dosta toga uradili. Nakon redovnih sastanaka, žene koje su bile nevidljive, dolazile su na sastanke da se osnaže i da vide svoja prava, tako da smo uspjeli. Nadam se da ćemo i dalje kroz koaliciju i kroz udruženja i dalje pomagati, osnaživati žene i tražiti da što više njih zaposlimo, jer im je, u današnje vrijeme, najpotrebniji posao. Nismo zadovoljni sa firmama koje su tražile radnike, jer traže da se radi ono što žene sa invaliditetom ne mogu. Imamo članicu koja je išla na sedam razgovora, ni na jednom nije prošla, jer jednostavno je osoba sa invaliditetom i ne može da radi što su oni tražili“, kaže Marković.

Danijela Đurić, predsjednik Foruma žena sa invaliditetom, kao jedan od najvećih problema, ističe zapošljavanje i zdrastvenu zaštitu.

„Kroz ovaj projekt smo postigli dogovor sa bijeljinskom Bolnicom i Domom zdravlja koji će nam rado omogućiti besplatne specijalističke preglede. Takođe, Gradska uprava će nam refundirati participaciju za banjsku rehabilitaciju. Kroz ovaj projekat prošli smo deset mentorskih radionica, pet psiholoških radionica i pet radionica pisanja CV-a. Žene su rado prihvatile sve radionice“, kaže Đurić.

Svetlana Špirić, invalid 80%, već 19 godina je na Birou za zapošljavanje. Zahvaljujući osnaživanju i zalaganju koalicije „Kolosi“, sedam puta je išla na razgovore za posao, međutim, ni na jednom nije imala dovoljno kvalifikacija. Razlog je, kako kaže, upravo ta činjenica, da je osoba sa invaliditetom.

Iz koalicije „Kolosi“ poručili su da je potrebno veće uspostavljanje partnerstva i međusobne saradnje udruženja osoba sa invaliditetom i javnog sektora kroz afirmaciju i primjenu zakonskog okvira koji nudi mogućnosti i benefite pri zdravstvenoj zaštiti socijalno ugroženih žena sa invaliditetom.

Takođe, neophodno je razvijati saradnju sa ženskim pokretom kako bi se podigla svijest o specifičnim izazovima sa kojima se suočavaju žene sa invaliditetom, čime se stvaraju temelji za bolje razumjevanje njihovih potreba.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име