KOALICIJA “KOLOSI“: Osnažiti osobe sa invaliditetom za inkluzivan, pravedan i održiv razvoj

Datum:

Share post:

Pod sloganom „Promocija učestvovanja i liderstva osoba s invaliditetom: poduzimanje akcija za implementaciju Agende održivog razvoja do 2030. godine“ obilježava se ovogodišnji 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Kao i svake godine, 3. decembra, Gradska uprava Grada Bijeljina u saradnji sa koalicijom „Kolosi“ organizuje prijem kod Gradonačelnika. Akcionim planom koji je usvojen od strane Skupštine Grada, „Kolosi“ su partner Grada Bijeljine, pa je i predviđena saradnja sa Gradskom upravom u sklopu koje izvršioci vlasti u gradu na određene datume pozivaju predstavnike invalidne organizacije i organizuju prijem za njih.

„Prijem će biti organizovan u Centru za kulturu „Semberija“, s tim što smo ga ove godine digli na viši nivo i uključili i boračko-invalidsku zaštitu kao nekoga ko radi sa ratnim vojnim invalidima, civilnim invalidima, žrtvama rata i ostalim invalidnim osobama. Biće pozvana i udruženja koja nisu u sastavu koalicije“, rekao je za portal „Dešavanja u Bijeljini“ tehnički sekretar koalicije kolosi Milorad Jović.

Milorad Jović

TESTNA REKLAMA

Tema 3. decembra je fokusirana na osnaživanje osoba sa invaliditetom za inkluzivan, pravedan i održiv razvoj kako je i predviđeno Agendom za održivi razvoj 2030. godine. Na ovaj način se obećava da niko neće biti izostavljen i da se invaliditet prepoznaje kao koncept koji mora biti uzet u razmatranje prilikom implementacije 17 ciljeva održivog razvoja.
Sama tema je veoma široka i daje mogućnost da se ovaj dan obilježi na različite načine.

Primjera radi, u UN će biti organizovana panel-diskusija o novim inicijativama za uključivanje osoba sa invaliditetom, a glavni događaj će biti obilježen temom „Sport za sve za mir i razvoj“. Ovo će biti prilika za razgovor o osnaživanju osoba sa invaliditetom u sportu kao snažnom podsticaju mira i održivog razvoja.

„U sklopu prijema, biće organizovan i kulturno-umjetnički program, a u saradnji sa Gradskom upravom, dovešćemo tri sportska kluba koja su postigla velike rezultate. Donijeće medalje i pehare koje su osvojili na raznim takmičenjima na nivou RS i BiH, tako da će ovo biti prilika da osobe sa najvišim oblicima invaliditeta koji koriste kolica za kretanje, osobe koje imaju amputaciju dijelova tijela, pokažu i Gradonačelniku i medijima da mogu uspješno da se bave sportom, što je i fokus UN“, objasnio je Jović.

Kao gosti na prijemu biće streljački klub ratnih vojnih invalida „Orao“ iz Bijeljina koji su članovi regionalnog udruženja „Amputiraca“ i koalicije „Kolosi“ i koji su ove godine po šesti put postali prvaci RS. Strijelac streljačkog kluba „Orao“ je i rekorder RS u gađanju vazdušnom puškom.

„Naši strijelci su prvaci RS, ali osvajaju prva mjesta i na raznim memorijalnim turnirima na nivou BiH. Pored toga, nastupaju i takmiče se i u Srbiji koja je najjača u streljaštvu u invalidnom sportu u svijetu i tamo nekad osvoje i drugo ili treće mjesto. Ove godine su naša dva predstavnika po prvi put nastupala za reprezentaciju BiH na Evropskom prvenstvu u streljaštvu standard puškom koje je održano u Beogradu“, naglasio je Jović.

Klub košarke u kolicima, ove godine organizovao je Međunarodni turnir košarke u kolicima, gdje su dolazili predstavnici Bugarske i Srbije. Ekipa domaćina osvojila je prvo mjesto na tom turniru.

„Imamo i klub sjedeće odbojke koji se dugo godina uspješno takmiči u ligi RS. Određeni odbojkaši nastupaju i za reprezentaciju Srbije. Na prijemu ćemo promovisati i našeg člana koalicije Peru Savića koji za kretanje koristi invalidska kolica. On je prvak RS i BiH u stonom tenisu, ali je nastupao i na mnogim međunarodnim takmičenjima. Sve te uspjehe koje smo postigli, postigli smo kroz koaliciju i kroz podršku Gradske uprave, jer svu opremu i sale koje sportisti koriste, ustupila nam je Gradska uprava. Naši sportski klubovi imaju sredstva u budžetu za svoja takmičenja“, ističe Jović.

U planu je da na prijem 3. decembra budu pozvane i mlade osobe sa invaliditetom, jer je koalicija „Kolosi“ organizovala aktiv mladih osoba sa invaliditetom. Ta omladina ima završene fakultete i koalicija želi da ih podrži i promoviše kao buduće lidere u njihovim udruženjima. Kako Jović kaže, taj aktiv mladih će biti sjeme koje je potrebno da se posije u Bijeljini i da im se pruži puna podrška.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Obavezno izvještavanje klijenata o naknadama: Nove odluke Agencije za bankarstvo RS

Svaka banka koja posluje u Republici Srpskoj ubuduće mora korisnicima da dostavlja ili na drugi način da učini...

Bijeljinski Radnik pobijedio Ljubić

Ekipa Radnika je tek u trećem kolu krenula u novom šampionatu Republike Srpske. Kasnili su oni sa pripremama,...

WhatsApp olakšao korišćenje aplikacije na Windowsu

Nova WhatsApp aplikacija za Windows više ne zahtjeva linkovanje sa telefonom kako bi se slale, primale i sinhronizovale...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su tri djevojčice i jedan dječak. Broj...