KOALICIJA ''DOGOVOR ZA BIJELJINU'': Obezbijedićemo dodatna dva pfeninga po kilogramu za podsticaj poljoprivrednicima za pšenicu (foto, video)

Datum:

Share post:

 Odbornici Koalicije “Dogovor za Bijeljinu”, odnosno skupštinske većine Grada Bijeljina, danas su održali sastanak, a nakon toga i vanrednu konferenciju za medije, gdje je tema bila aktuelna situacija u poljoprivredi. Ovo je samo jedna u nizu konsultacija Koalicije na ovu temu.

“U fokusu naših konsultacija je, pored aktuelnih pitanja u poljoprivredi, bila i otkupna cijena pšenice. Ono što vam u ovom trenutku mogu reći je da smo usaglasili plan da, prilikom usvajanja rebalansa budžeta Grada Bijeljina, obezbijedimo dva dodatna pfeninga po kilogramu proizvedene i otkupljene pšenice. Pored tri pfeninga koja smo već obezbijedili preko agrarnog budžeta i Agrarnog fonda, dogovorili smo se da obezbijedimo još dodatna dva pfeninga prilikom rebalansa budžeta koji je u ovom trenutku u izradi. Naravno, to će koštati određeni iznos sredstava i neke druge stvari koje u ovom trenutku možda nisu prioritet će ispaštati, ali smatramo da u ovom trenutku poljoprivredna proizvodnja u fokusu i moramo interventno da pomognemo poljoprivrednicima”, rekao je predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević.

On je rekao da očekuju povećanje budžeta u iznosu od preko pet miliona KM i to povećanje će biti uvršteno u rebalans.

“Povećanje budžeta je rezultat toga što je došlo do povećanja cijena. Najveći teret nose sugrađani i zbog njih najvećim dijelom i dolazi do povećanja budžeta. Mi ćemo to povećanje dijelom iskoristiti da spriječimo negativne posljedice koje povećanje cijena ima. Dodatni podsticaji poljoprivrednoj proizvodnji je jedna od tih mjera. Djelovanjem ove Koalicije skupštinske većine, agrarni budžet je najveći u istoriji Grada Bijeljina – povećan je našim amandmanima sa 1,1 milion na 1,7 miliona KM. Apsolutno nam nije bitno da li je neki poljoprivrednik u udruženju ili nije, sve ih moramo tretirati jednako i to i činimo i činićemo u narednom periodu”, objasnio je Đurđević.

Kako kaže, upućen je zahtjev za održavanje vanredne ili tematske Skupštine Grada u periodu od 12. do 16. jula, ali da u ovom trenutku to formalno nije moguće, niti je svrsishodno iz više razloga.

“Ne postoje uslovi za održavanje vanredne sjednice Grada. Za tematsku sjednicu nisu ispunjeni svi uslovi, pa praktično nije moguće sazvati je u tom periodu. Skupština trenutno nema nijedan mehanizam da utiče na otkupnu cijenu pšenice koju formira tržište”, zaključio je Đurđević.

Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda Grada Bijeljina rekao je da je skupštinska većina na današnjem sastanku razmotrila svoje ingerencije i uvijedili da oni ne mogu da utiču na cijenu pšenice ni po jednom osnovu.

“Odlučili smo da uradimo nešto konkretno što će pomoći poljoprovrednim proizvođačima, a u ovom slučaju su to ova dodatna dva pfeninga podsticaja po kilogramu. Mi već imamo usvojena tri pfeninga kao mjeru koja je u Pravilniku za 2022. Godinu. Amandmanom ćemo na rebalansu budžeta izglasati sredstva za još dva pfeninga. Ja ću danas zakazati sjednicu Upravnog odbora Agrarnog odbora na kojoj ćemo usvojiti prijedlog izmjene Pravilnika, člana 11 gdje je definisana podsticajna mjera za pšenicu i povećati sa tri na pet pfeninga i to dalje uputiti na proceduru Odjeljenju za poljoprivredu, odnosno Gradonačelniku na potpis”, naveo je Lazarević.

Direktor Agrarnog fonda Bijeljine kaže da je od početka bio učesnik pregovora oko cijene pšenice i da je bilo i ozbiljnih dionica u pregovorima, ali je bilo i egzibicionizma.

“Mislim da pripadam redu onih koji su ozbiljno pristupali tim pregovorima i u tom smislu se i Skupština odredila danas – da ne pravimo egzibicionizam od skupštinske govornice, a nemamo nikakve ingerencije da utičemo na cijenu pšenice. Zbog toga ćemo izglasati još dodatna dva pfeninga i time dodatno pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima. Od priče koju vole čuti, a nerealna je – nemaju ništa, dok od ovih pet pfeninga podsticaja koje dobiju imaju. Kakva god cijena pšenice bude u regionu, u Semberiji će biti najveća”, izričit je Lazarević.

Predsjednik Komisije za poljoprivredu i selo Skupštine Grada Bijeljina Boban Jovičević, rekao je da je odlukom skupštinske većine, odnosno Koalicije “Dogovor za Bijeljinu” poljoprivrednicima iznijeta odlična informacija i da je sigurno da će semberskim poljoprivrednicima mnogo značiti.

“Zahvaljujući ovim ljudima, imamo podsticaj po kilogramu za cijenu pšenice dodatnih 0,05 KM. Skupštinska većina zaista radi u interesu poljoprivrednog proizvođača i to radi u kontinuitetu. Ovo su mehanizmi kako možemo pomoći poljoprivrednom proizvođaču u Bijeljini, odnosno Semberiji”, rekao je Jovičević.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Pravoslavni vjernici danas slave Svetog Simeona Mirotočivog

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obilježavaju Svetog Simeona Mirotočivog, čije je svetovno ime prije nego što...

Na današnji dan – 26. februar

Danas je ponedjeljak, 26. februar, 57. dan 2024. Do kraja godine ima 309 dana. 1200. - Umro srpski monah...

Dnevni horoskop za 26. februar

OVAN POSAO: Shvatili ste koje su granice, šta je moguće a šta ne. Uspešan poslovan dan za vas.  LJUBAV:...

PET MAGAZIN: Tibetanski mastif – Najskuplji pas na svijetu

Zlatni tibetanski mastif je simbol prestiža i važi za najskupljeg psa na svijetu. Cijena ovoj tibetanskoj dogi, kako...