Dom zdravlja Bijeljina organizovao preventivne preglede povodom 11. jula – Svjetskog dana stanovništva

Datum:

Share post:

Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan stanovništva, još od 1989. godine kada je svjetska populacija dostigla broj od pet milijardi stanovnika.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1989. godine uvrstila je ovaj dan u kalendar globalno značajnih datuma kako bi se skrenula pažnja na aktuelna pitanja i potrebe populacije.

Današnji dan obilježio je i bijeljinski Dom zdravlja besplatnim preventivnim pregledima, odnosno, mjerenjem pritiska, šećera u krvi i sl.

Neven Mijić, doktor medicine Doma zdravlja Bijeljina istakao je da su dijabetes, arterijska hipertenzija i gojaznost oboljenja koja mogu značajno da pogoršaju život bolesnika, ako se ne prepoznaju i ne liječe na vrijeme. Upravo iz tog razloga, Dom zdravlja Bijeljina danas je organizovao preventivne preglede putem kojih se mogu otkriti navedene bolesti.

TESTNA REKLAMA

„Pacijenti koji nisu bili danas na preventivnom pregledu i nisu se pregledali, iste te preglede mogu da obave u Domu zdravlja Bijeljina sa svojim porodičnim ljekarom i zajedno sa njim da razgovaraju o liječenju. Ovakvi pregledi su jako bitni i bitno je da se pacijenti povremeno jave svom porodičnom ljekaru, da prepoznaju hipertenziju i dijabetes, jer to su bolesti koje oštećuju krvne sudove, mogu da izazovu srčani i moždani udar, vaskularna oboljenja i slijepilo“, rekao je Mijić, te dodao da je prevencija pola zdravlja.

Tatjana Perić, glavna sestra Doma zdravlja Bijeljina, govoreći o današnjem danu, podsjetila je da je suštinska vizija populacionog fonda reproduktivno zdravlje, stoga je Dom zdravlja Bijeljina u proteklom periodu organizovao preventivne preglede u sektorskim ambulantama. 

„Riječ je o ultrazvučnim ginekološkim preventivnim pregledima, opštim preventivni pregledima kao i ultrazvuk srca. Preventivni pregledi su bili organizovani od aprila do jula mjeseca. Vodeći se time da je velika smrtnost žena upravo u porođajnom periodu, odnosno, kada je žena reproduktivna, organizovali smo preglede u ruralnom području, a u narednom periodu nastavićemo sa tim pregledima“, najavila je glavna sestra Doma zdravlja Bijeljina.

Cilj preventivnih pregleda jeste da se građanima podigne svijest o tome koliko su važni preventivni pregledi i zdravi stilovi života.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PREMINUO Saša Petrović ČAKI – glumačka legenda filma “Hajde da se volimo” (video)

Legendarni glumac Saša Petrović Čaki preminuo je danas u Sarajevu. Ovu tužnu informaciju potvrdio je režiser Srđan Vuletić...

Operisan Ministar odbrane BIH

Zukan Helez nedavno imenovani Ministar odbrane Bosne i Hercegovine operisan je u Sarajevu. Prema našim saznanjima nakon povrede noge, imao...

Partizan srušio Zvezdu, dramatična završnica

Košarkaši Partizana bili su bolji od Crvene zvezde 79:78 u 21. kolu Evrolige. Ekipa Željka Obradovića revanširala se vječitom...

Počela prodaja ulaznica za ŠESTO DRUŽENJE TUZLAKA (foto)

Od danas (petak, 27. januar 2023.) počela je prodaja ulaznica za šesto po redu, tradicionalno veliko druženje Tuzlaka Cijena...