Kako su mladi u Gradačcu, Mostaru i Bijeljini obilježili Narandžasti dan

Datum:

Share post:

Polaznici obuke Uči, Misli i Djeluj 18 koju provodi Institut za razvoj mladih KULT, ovaj mjesec su vrijedno radili na obilježavanju Narandžastog dana s ciljem podizanja svijesti o važnosti borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u svojim zajednicama.

Lamija Muratagić i Ismar Ajkunić, na vrlo zanimljiv način obilježili su Narandžasti dan u Gradačcu. Plakatima širom grada, njih dvoje su građanima ukazali na zabrinjavajuću statistiku kad je riječ o ovoj temi. Uvidjevši da u Gradačcu nedostaje sadržaja za mlade, organizirali su projekciju filma „Bez glasa“ u produkciji Studio Teatra. Ovaj film prenio je emociju gledateljima i informirao ih o ovoj važnoj temi. 

Dokumentarno – igrani film „Bez glasa“ je istinita priča žrtve nasilja o životu s nasilnikom, godinama torture, fizičkog i psihičkog zlostavljanja do bijega iz kuće i pronalaska spasa u sigurnoj kući i početku novog života, ispričana s ciljem podizanja svijesti javnosti o ženama koje žive na marginama bh. društva i kojima je potrebna podrška kako bi se izborile za svoja prava, prvenstveno, na život bez nasilja.

Na kraju, ali nimalo manje važno, u saradnji sa Gradskom upravom grada Gradačca osvjetlili su Gradinu u centru grada narandžastom bojom u znak podrške ženama koje su doživjele neki vid nasilja. Građani su se zainteresirali zašto je Gradina osvjetljena narandžastom bojom, a naši UMiD-ovci su podstakli građane da se informiraju, promišljaju i istražuju o ovom problemu.

Mladi iz Mostara Narandžasti dan su obilježili edukativno-kreativnom radionicom, koju su organizirali naši UMiD-ovci Amar Obradović i Tarik Čolić. U toku radionice učesnici su upoznati sa radom Instituta, Narandžastim danom i načinima obilježavanja ovog datuma. Igrom Kreativni lavirint, dali su do znanja učesnicima da je rješavanje lavirinta zatvorenih očiju samostalno (kao u igri) nikada neće dovesti do rješenja problema, kao što se ni problem nasilja neće riješiti ukoliko svi zajedno kao društvo ne budemo radili na tome.

Nakon igre, prezentiran je Narandžasti dan, njegov značaj i svrha obilježavanja, te službene statistike u BiH i svijetu, a ustanovljeno je da je stanje jako loše. Na kraju, u tri grupe, učesnici su imali zadatak istražiti ili pronaći rješenje za različite probleme koje nasilje donosi. Učesnici su se složili da je obilježavanje ovog datuma jako važno, te naglasili da su vrlo ponosi jer su bili dio ovih aktivnosti.

Još jedan UMiD-ovac, Marko Ristić, organizirao je prvu Narandžastu diskusiju u Bijeljini. Veliki broj srednjoškolaca iz Bijeljine prisustvovao je panel diskusiji, gdje su imali priliku slušati predstavnicu Omladinske organizacije Vizija mladih Radu Mićić, predstavnicu Fondacije Lara i psihologinju u Sigurnoj kući Grozdanu Krstić i predstavnicu Gradske uprave i službenicu za mlade, Tatjanu Letić. Mladi su se zainteresirali za ovu temu, a diskusija je rezultirala brojnim pitanjima. 

Narandžasta diskusija je u velikoj mjeri utjecala na srednjoškolce i njihova razmišljanja, te ih motivirala da nastave obilježavati Narandžasti dan. Mladi iz Bijeljine izrazili su želju da u bududćnosti zajedničkim snagama stvaraju mehanizme borbe protiv nasilja. Marko je istakao kako iz dana u dan postajemo sve više otuđeni jedni od drugih, sa sve manje empatije, te da se kao društvo plašimo napraviti neke promjene kada je riječ o ovoj temi.

Narandžasta diskusija je u velikoj mjeri utjecala na srednjoškolce i njihova razmišljanja, te ih motivirala da nastave obilježavati Narandžasti dan. Mladi iz Bijeljine izrazili su želju da u bududćnosti zajedničkim snagama stvaraju mehanizme borbe protiv nasilja. Marko je istakao kako iz dana u dan postajemo sve više otuđeni jedni od drugih, sa sve manje empatije, te da se kao društvo plašimo napraviti neke promjene kada je riječ o ovoj temi.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: mladi.org

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Ljubiša Petrović pozvao Viškovića i ministre Minića i Košarca na razgovor u Bijeljini o otkupnoj cijeni pšenice

Saopštenje Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića prenosimo u cjelosti: "Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović je uputio poziv predsjedniku Vlade Republike Srpske...

VODE SRPSKE: Upozorenje – Mogućnost izlivanja bujičnih vodotoka zbog najavljenih čestih padavina i lokalnih nepogoda

Saopštenje JU "Vode Srpske" prenosimo u cjelosti: "Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda do 12. juna se u cijeloj Republici...

GRADAŠČEVIĆ: Gradonačelnik Bijeljine se zahvalio na podršci – otkaz dobilo 3 Bošnjaka u Gradskoj upravi (foto)

Povodom uručenja otkaza 3 Bošnjaka u Gradskoj upravi Bijeljina, oglasio se i potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina i odbornika...

Petrović Vladi RS predao projekte i zahtjev za raspuštanje Skupštine Grada Bijeljina (foto)

Danas smo predali inicijativu za raspuštanje gradske skupštine grada Bijeljina nakon neuspjelog i sramnog referenduma koji je inicirala...