KABINETI PUNI TAJNIH STRUČNJAKA: Ko savjetuje ministre u Vladi RS?

Datum:

Share post:

Od ukupno 16 ministarstva osam njih otkrilo je ko su savjetnici ministara, dok su u ostalima ljudi koji savjetuju njabitnije ljude u Vladi Republike Srpske ostali tajna.

Koliko savjetnika ima ministar, ko su oni i za koje su oblasti zaduženi? – glasila su pitanja koje smo prije desetak dana poslali u svih 16 ministarstva u Vladi Republike Srpske.

Iako posao savjetnika ministra ne smije da bude tajna, skoro pola njih citiralo nam je pravilnik, odgovorili koliko savjetnika ima, ali nisu nam dostavili potpune informacije koje smo tražili.

Tek osam ministarstava dostavilo nam je imena i prezimena savjetnika, kao i oblasti za koje su oni zaduženi.

TESTNA REKLAMA

Poznati savjetnici

Tako u ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede rade dva savjetnika. Riječ je o Goranu Bursaću, savjetniku ministra za ruralni razvoj, te Gordani Rokvić, savjetnici ministra za strateško planiranje i ruralni razvoj.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, odgovorili su nam da u skladu sa Zakonom o republičkoj upravi ministar može imenovati do dva savjetnika.

– Savjetnik u radnom odnosu je Milojko Grujičić, diplomirani ekonomista. U Ministarstvu je, po ugovoru o djelu, angažovano još jedno lice za savjetovanje i rad u završavanju konkretnih istraživanja i analiza i to je prof. dr Severin Rakić, doktor medicine – naveli su u ovom ministarstvu.

Kada je u pitanju Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, ministar Duško Milunović ima dva politička savjetnika i to za oblast boračko-invalidske zaštite, general Milan Torbica i za oblast penzijsko-invalidskog osiguranja Nikola Galić.

Savjetnici angažovani u mandatu ministra trgovine i turizma su Dragan Talić i Miladin Lazić.

– Savjetnici ministra zaduženi su za oblasti trgovine, turizma i ugostiteljstva, u skladu sa resornim nadležnostima Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske – naveli su u ovom ministarstvu.

U Ministarstvu pravde je angažovan jedan savjetnik za poslove pripreme prijedloga akata, sačinjavanja mišljenja kao i drugih poslova vezano za rad ministra pravde, Darko Radić docent doktor pravnih nauka.

U Ministarstvu privrede i preduzetništva po ugovoru o radu angažovan je Momčilo Novaković, a po Ugovoru o dopunskom radu angažovan je Nikola Kužet.

Ministar porodice, omladine i sporta ima jednog savjetnika zaduženog za oblast sporta i riječ je o Tomislavu Mariću, dugogodišnjem novinaru i sportskom radniku.

Dva savjetnika ima ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo. Riječ je u doc. dr Željani Jovičić, savjetniku za visoko obrazovanje i finansije, te Nikoli Dragoviću, savjetniku za naučnotehnološki razvoj.

Odgovorili na upit, ali ne i na pitanja

Ovih osam ministarstva su jedini koji su dostavili imena i prezimena savjetnika ministara, dok su kod ostalih oni ostali tajna.

Iz Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju odgovoreno je na naš upit, ali ne i na sva pritanja. Oni su naveli da ministar ima dva savjetnika, navodeći njegova prava i obaveze, bez da su otkrili njihova imena.

Slično je i sa Ministarstvom energetike i rudarstva. Tamo su takođe angažovana dva savjetnika ministra, od kojih je jedan radi puno radno vrijeme, a jedan na pola radnog vremena.

– Ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić ima savjetnika za obrazovanje i savjetnika za kulturu u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Ministarstvu prosvjete i kulture – odgovoreno nam je u ovom ministarstvu.

Odgovor smo dobili i iz Ministarstva saobraćaja i veza. Oni su nam objasnili koje poslove obavlja savjetnik, ali nam nisu rekli ko savjetuje ministra.

– Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske previđena su dva izvršioca na radnom mjestu “Savjetnik ministra”, a ove poslove trenutno obavlja jedno lice – pisalo je u odgovoru.

Sličan odgovor i iz Ministarstva finansija.

– U Ministarstvu finansija sistematizovano je dva mjesta savjetnika ministra, i ista su popunjena u skladu sa važećim zakonsko pravnim propisima – odgovorili su nam u ovom ministarstvu, ne otkrivajući imena savjetnika.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju poslali su sličan odgovor.

– Pravilikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, na radnom mjestu Savjetnik ministra predviđena su dva izvrišioca, koliko je u ovom trenutku i zaposleno – stoji u odgovoru.

Ako je suditi po odgovorima, nijedno ministarstvno nije prekršilo zakon i angažovalo više od dva lica koliko im je dozvoljeno, međutim, ne odajući imena savjetnika, postavlja se pitanje da li je prekršen Zakon o slobodi pristupa informacijama.

Lukač nema savjetnika

Za razluku od ostalih ministara koji su iskoristili svoje zakonsko pravo i angažovali jednog ili dva savjetnika, u Ministarstvu unutrašnjih poslova nije takav slučaj.

– Obavještavamo Vas da ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske nema savjetnike koji su vezani za njegov mandat – odgovoreno nam je kratko iz ovog ministarstva.

Iako su mediji pisali o savjetnicima ministra policije, prema odgovorima MUP-a, Dragan Lukač je jedni ministar bez savjetnika koji su vezani za njegov mandat.

Bez odgovor iz Ministarstv uprave

Jedino ministarstvo koje nije odgovorilo na naš upit jeste Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske. Za razliku od njih sva ostala ministarstva odgovore su proslijedila u kratkom roku i to prije zakonski predviđenih 15 dana. Odgovor ovog ministarstva čekali smo deset dana, a pitanje nije bilo zahtijevno i nije tražilo mnogo napora i vremena.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

ANALIZA: Kome ide u prilog više kandidata za predsjednika Republike Srpske

Za fotelju u Palati Republike na oktobarskim izborima boriće se 31 kandidat. Ali, sve procjene, očekivano, govore da...

BIJELJINA: NIKOLA VLAČIĆ NOVO LICE U KMF “RADNIK“

KMF Radnik iz Bijeljine angažovao je još jedno novo ime pred početak Premijer lige BiH u futsalu. Novo lice...

PIKSEL održao predavanje u prostorijama GO Ujedinjene Srpske u Bijeljini (foto)

Večeras je u prostorijama Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Bijeljina održan sastanak na kome je prisustvovao šef Centra za...

BIJELJINA: Sastanak Gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije i...