JZU Bolnica “Sveti Vračevi” i Poljoprivredna i medicinska škola – obilježili su Ljubičasti dan – Svjetski dan podrške oboljelima od epilepsije (foto)

Datum:

Share post:

JZU Bolnica “Sveti Vračevi” i Poljoprivredna i medicinska škola iz Bijeljine obilježili su Ljubičasti dan – Svjetski dan podrške oboljelima od epilepsije.

Predavanje je održao šef Odjeljenja za neurologiju dr Aleksandar Jovičić, neurolog, koji je ovom prilikom prenio mladim budućim kolegama svoja iskustva i znanja o epilepsiji, načinu liječenja i načinu na koji se održava kontakt sa pacijentima oboljelim od epilepsije.

„Epilepsija je bolest stara koliko i čovječanstvo. Prvi opis epilepsije imao je Hipokrat, Sokrat, Napoleon, mnogi veliki umovi su imali epilepsiju… To je bolest iznenadnog gubitka svijesti i jedna je od najčešćih hroničnih neuroloških bolesti“, rekao je Jovičić.

Iako ne postoje tačni podaci, pretpostavlja se da u BiH oko 40.000 osoba boluje od epilepsije.

Nažalost, danas je veoma mali broj ljudi upoznat sa epilepsijom, a najbitnije je pružiti adekvatnu pomoć osobi prilikom napada. Stare metode poput guranja ključeva, prstiju u usta, poluge, lomljenja zuba, vađenja jezika – nisu adekvatne.

Kako postupiti u slučaju epileptičnog napada?

Čim napad počne, treba pogledati na sat i mjeriti njegovo trajanje. Većina napada završi za dvije do tri minute i tada nije uvijek potrebno zvati ljekara. Ako je riječ o dužem napadu ili se ponavljaju, nužna je hitna ljekarska intervencija.

Pogrešno je vjerovanje da se stavljanjem predmeta (metala) u ruke ili u usta može spriječiti povreda jezika, zubi ili obraza. Ne treba ni pokušavati stavljati prste u usta, jer takvi pokušaji mogu dovesti do povrede prstiju ili gušenja.

Da bi se spriječile tjelesne povrede, posebno glave, to se najbolje može postići tako što se pod glavu stavi jastuk. Ako to nije moguće, može se staviti bilo kakav mekani predmet, poput zamotanog dijela odjeće ili ruka.

Osobu koja ima napad, postavite u bočni položaj. U ovom položaju bolje se može održati prohodnost disajnih puteva i manja je opasnost da nešto od sadržaja usne šupljine dospije do larinksa ili dublje prema plućima.

Andreana Cvijetinović, učenica četvrtog razreda Poljoprivredne i medicinske škole, medicinski tehničar, istakla je da „Ljubičasti dan“ predstavlja dan pružanja podrške osobama oboljelim od epilepsije. Prije godinu dana, Andreana i njeni drugari, saznali su da u njihovom razredu imaju drugaricu koja boluje od epilepsije, te su se potrudili da joj daju podršku u svakom momentu.

„Zahvaljujući našim profesorima koji su nas uveli u medicinu, znamo kakva je to dijagnoza i  kakva je simptomatologija. Međutim, nismo imali susretom sa epileptičnim napadom, ali ukoliko se desi takva situacija, znaćemo kako da postupamo“, rekla je Cvijetinović, te dodala da ne treba na bilo koji način omalovažavati osobe koje boluju od epilepsije, jer oni nisu drugačiji od nas.

„Trebamo poštovati dijagnozu, jer je oni nisu birali“, zaključuje Cvijetinović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

USVOJEN Izborni zakon Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na Trinaestoj posebnoj sjednici Izborni zakon Republike Srpske. Za Izborni zakon glasao je...

Na današnji dan prije 32 godine ODBRANJENA vojna fabrika „Pretis“

Iz Udruženja građana boraca i njihovih potomaka Treće sarajevske brigade VRS izdato je saopštenje o istorijskim događajima iz...

PETROVIĆ: Regulacioni planovi Bijeljine na javnoj raspravi – privredni razvoj se nastavlja (foto)

Danas je u Gradskoj upravi održan sastanak na temu izrade regulacionih planova „Agro-tržni centar“ i „Industrijska zona 4“...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Srpska zvala, narod se odazvao – ne priznajemo nikakve lažne rezolucije (foto)

Republika srpska zvala, narod se odazvao - sa veličanstvenog skupa poručeno: ne priznajemo nikakve lažne rezolucije Oko 50 000...