JUBILEJ Danas je Dan Republike, rođendan Titove Jugoslavije, u koju se MNOGI JOŠ KUNU

Datum:

Share post:

Sjećate li se Dana Republike, onog socijalističkog, jugoslovenskog, koji se decenijama slavio 29. novembra?

E, pa danas je taj dan, ali ga niko više ne slavi.

Prije tačno 75 godina, na današnji dan, u Jajcu je održano drugo zasijedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, čuvenog AVNOJ-a, i to se smatra rođendanom Titove Jugoslavije. Ipak, danas, na veliki jubilej, u Jajcu neće biti zastava s petokrakom ni kozaračkog kola.

Muzej AVNOJ-a u ovom gradu je gotovo pust.

TESTNA REKLAMA

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

Mirko Raca

Stvar je u tome što su jugonostalgičari praznik proslavili – unaprijed. U Jajcu se njih nekoliko hiljada okupilo prošle subote.

– Bili su i naši iz Banjaluke. Pun je autobus bio. Ja nisam mogao ići zbog bolesti, ali drugovi koji su išli kažu da je bilo divno. Vidjeli su se sa drugovima iz cijele bivše Juge, došlo je dosta svijeta i iz inostranstva – kaže za Srpskainfo Mirko Raca, predsjednik Društva “Josip Broz Tito” iz Banjaluke.

Foto Avaz

Kaže da su zbog “kapitalista” poštovaoci Titovog lika i djela i nekadašnje SFRJ, silom prilika, postali subotari.

– Društva “Josip Broz Tito” iz svih gradova dogovorila su se prije nekoliko godina da sve značajne praznike obilježavamo subotom. Moralo je tako, jer među našim članovima nisu samo penzioneri, imamo dosta mladih, radno aktivnih članova, a znate kakvi su današnji kapitalisti. Niko ne da slobodan dan, ni kad ti je dijete bolesno, a kamoli za proslavu praznika države koja, nažalost, više ne postoji – kaže Raca.

Oni stariji, koje pamćenje služi, sjećaju se da je za mnoge u doba Jugoslavije 29. novembar, kao neradni dan krajem jeseni, bio idealan dan za – svinjokolj. Mnoge su svinje glavom platile baš na taj praznik.

Da li tom, ili nekom drugom logikom, jedna od najvećih eks YU mesnih industrija zvala se “29. novembar”. Prve jugoslovenske čajne kobasice, gotova jela i paštete potekle su baš iz ove subotičke fabrike, koju su u reklamnim kampanjama zvali i “carstvo dobre hrane”.

Foto RAS arhiva

Interesantno je da je od svih mesnih industrija u Jugoslaviji baš ovo carstvo prvo – propalo. Da li zbog baksuznog naziva ili iz nekih drugih razloga, Industrija mesa i konzervi „29.novembar“ otišla je u stečaj prije Jugoslavije – još 1989. godine.

Više od hiljadu bivših radnika ove industrije ni do danas nije dobilo svoje plate. Sve što je dobijeno parčanjem i prodajom nekadašnjeg giganta otišlo je za namirivanje dugova prema državi. Tako su oni koji su stvorili “carstvo dobre hrane” ostali gladni.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RSS ugostila istaknute članove SNSD-a

Gradski odbor Republičke stranke Srpske /RSS/ Bijeljina ugostio je istaknute članove Saveza nezavisnih socijaldemokrata, a ovom prilikom razgovarano...

GRADSKA UPRAVA BIJELJINA: Obavještenje za poljoprivrednike iz Janje i Vršana-Novog

Odjeljenje za poljoprivredu Gradske uprave Grada Bijeljina obavještava vlasnike poljoprivrednih gazdinstava sa područja Janje i Vršana - Novog,...

U bijeljinskoj Biblioteci promovisan roman Saše Terzića „Miloš i akmače“ (foto)

U prepunoj sali Narodne biblioteke "Filip Višnjić", promovisan je roman Saše Terzića "Miloš i akmače", o ratnom komandantu...

DNEVNI HOROSKOP za 2. februar

OVAN POSAO: Danas nije vaš dan. Pojačana nervoza. Ipak ćete uspeti da obavite neke osnovne stvari, za danas se...