„Ili ćemo se dogovoriti, ili ćemo otimati“: RANKA MIŠIĆ POSLALA JASNU PORUKU Viškoviću, Saši Triviću i radnicima u Srpskoj (foto)

Datum:

Share post:

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske, istakla  je danas na protestnom skupu u Banjaluci, da većina radnika u Srpskoj radi za platu od koje porodica ne može da preživi i poručila da tako više ne može.

Ona je rekla da ima dvije kratke i jasne poruke za predsjednika Vlade Srpske Radovana Viškovića i za predsjednika Unije udruženja poslodavaca Srpske Sašu Trivića.

Viškovića je podsjetila da je u protekle četiri godine dao iz budžeta milione maraka poslodavcima, da su poslodavci zaradili prošle godine 4 milijarde KM dobiti, dok 65 odsto radnika ne može dobiti ni prosječnu platu od 1.200 KM.

– Ne može više tako predsjedniče Vlade. Mora se pravednije dijeliti ono što su radnici zaradili i ono što Republika Srpska ima. Ne mogu uvijek poslodavci biti na prvom mjestu: od sada to prvo mjesto treba da dijele sa radnicima – rekla je Mišićeva.

Ona je “podsjetila” da poslodavci u Srpskoj imaju jeftini struju, najpovoljniji poreskih sistem u regionu i da plaćaju samo trećinu doprinosa, kada povećaju plate.

– Pozivam dakle i Vladu i poslodavce da konačno sjednemo za sto i potpišemo opšti kolektivni ugovor, kojim će biti garantovanje najniže plate za svaku stručnu spremu – poručila je Mišićeva.

Ona je rekla da se nepravda može ispraviti, samo na dva načina.

– Ili ćemo se dogovoriti, ili ćemo otimati. Otimaćemo ako ne može drugačije, jer sve ovo bogatstvo, sve ove fabrike su zaradili radnici – rekla je Mišićeva.

Ona je podvukla da je povećanje plata jedini način da se spriječi odlazak radnika, da fondovi budu puniji i da se djeci obezbijedi bolja budućnost

Ona je pozvala okupljene da aplauzom pozdrave mlade radnike koji su “najveće blago Republike Srpske”.

Radnicima je poručila da ne ćute i pozvala sve koji žive od svog rada, bilo da plati zarađuju u javnom sektoru ili u privredi da budu solidarni.

– Okupljajte se, budite glasni, hajde da počnemo od Banjaluke – rekla je Ranka Mišić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

STOJANOVIĆ: SNSD nije velika partija, igubili ste u Bijeljini 183:0!

Tomica Stojanović je na današnjoj sjednici NS RS kao poslanik SDS rekao da SNSD nije velika partija. Vi ste...

BRNABIĆ: Imate moju ostavku na stolu, Vučić, neće biti prelazne Vlade

Predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić obraćaju se javnosti iz Predsedništva. - Premijerka Ana Brnabić izjavila...

ŠMIT: Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan“

Obraćanje Šmita nakon sjednice PIK "Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan" Kristijan...

POKRET ZA BIJELJINU: Mauzer je istorijska ličnost Semberije (foto)

U Bijeljini su danas polaganjem vijenaca na spomenik komandantu Ljubiši Saviću Mauzeru obilježene 23 godine od njegovog ubistva. -Ovom...