GRMUŠA: Gašenjem računa onemogućava se učešće na izborima SDS, ali i građanima da glasaju za SDS

Datum:

Share post:

„Krah vladavine prava u Srpskoj i BiH“ Grmuša o učešću SDS na predstojećim lokalnim izborima

I dok je jasno da se pravna anarhija kada je riječ o dualizmu pravnih propisa u Republici Srpskoj nastavlja, svjedoci smo da se danas priprema i najbrutalnije kršenje ustavno-političkih prava od 1945. godine.

– Time se direktno krši osnovno pravo ljudi i građana ne samo da budu birani, već i da biraju. Ističem da je to jedno od osnovnih ljudskih prava predviđeno Ustavom Republike Srpske, Ustavom BiH i čitavim nizom međunarodnih dokumenata koji se direktno primjenjuju u pravnom poretku u BiH – kaže Grmuša.

Grmuša navodi da je apsolutno nezabilježeno u demokratskoj praksi da se ljudima bez na zakonu sprovedene procedure gašenja političke stranke onemogućuju pravo da biraju kandidate te stranke, odnosno da budu birani ispred te iste stranke.

– U konkretnom slučaju, ako se SDS ne omogući učešće na izborima, najmanje oko 100.000 građana Republike Srpske i BiH bi bez objašnjenja i pravosnažne sudske odluke bilo lišeno svog ustavom predviđenog prava da biraju i budu birani u organe vlasti. Pozivam sve nadležne organe, uključujući CIK i RIK, da pod hitno Srpskoj demokratskoj stranci dostave pravno rješenje koje postoji i čiji draft sam im na raspolaganju da uručim ako sami ne umiju da ga napišu, a na osnovu kojeg će SDS ravnopravno i u punom pravno-političkom kapacitetu da učestvuje na lokalnim izborima – kaže Grmuša.

U suprotnom, navodi Grmuša, ako se to ne učini, svi nadležni organi i njihova odgovorna lica rizikuju ne samo ozbiljnu krivičnu odgovornost, već bi takvi izbori, sprovedeni flagrantnim kršenjem ustava, bili nelegalni, nelegitimni i predstavljali bi krah ne samo vladavine prava u Republici Srpskoj i BiH, nego bi kompromitovali demokratski integritet relevantnih međunarodnih faktora koji se na osnovu Dejtonskog sporazuma bave i garantuju vladavinu prava u BiH.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Zvijezda 09 u finalu Kupa “dr Milan Jelić“

Zvijezda 09 je u Foči ovjerila plasman u finale Kupa "dr Milan Jelić" gdje ih čeka dobojska Sloga,...

VIŠKOVIĆ: Glasanje za rezoluciju o genocidu u Srebrenici pokazuje sav apsurd i ironiju trenutne situacije

Glasanje za rezoluciju o genocidu u Srebrenici pokazuje sav apsurd i ironiju trenutne situacije u kojoj živimo, rekao...

MILIČEVIĆ: Usvajanje Rezolucije otvara nove jazove u BiH

Predsjednik SDS-a Milan Miličević ocijenio da glasanje u UN pokazuje da većina planete ipak misli svojom glavom i...

TRIVIĆ: Usvajanjem Rezolucije o Srebrenici stavljena etiketa na čitav srpski narod

Saopštenje za javnost Jelene Trivić predsjednice Narodnog fronta prenosimo u cjelosti: Manjinski broj zemalja odlučio je da uradi ono...