U Bijeljini je proteklih sedam dana boravila grupa od dvadesetoro djece i mladih sa poteškoćama u razvoju sa Kosova i Metohije u pratnji svojih roditelja, čime je realizovan deseti jubilarni projekat „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“.

Antonina Pavlović, iz mjesta Goraždevac istakla je da je oduševljena druženjem sa porodicom gdje je boravila. Kako je rekla Pavlovićeva, osjećala se kao kod svoje kuće, a posebne uspomene, koje će joj uvijek ostati u sjećanju, su upoznavanje i druženje sa djevojčicom u porodici u kojoj je boravila.

Pavle Rašević, jedan od mališana koji je ugostio djecu sa Kosova i Metohije, rekao je da je druženje bilo prelijepo, te da je srećan što može nekoga učiniti radosnim.

„Pokazali smo im šta sve imamo u gradu, prije svega, u nastavničkom planu, osim toga i privatno. Pokazivali smo im razne novotarije koje oni, još uvijek, nisu vidjeli. Gdje god smo otišli, djeca sa Kosova i Metohije su bila iznenađena, srećna, što je za nas jako lijepo iskustvo – pružiti nekome sreću“, rekao je Rašević, te dodao da će sigurno ostati u prijateljskim odnosima, a već je zakazano i novo druženje na jesen.

Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina izrazio je nadu da će mališani sa sobom ponijeti samo najljepše uspomene iz Bijeljine i da ih ponovo sljedeće godine očekuju. 

„Porodice kod kojih su boravili, odnosile su se prema njima kao prema svojoj djeci. Teško je pričati o tome, jer to su djeca koja ne mogu normalno da idu u školu, koja žive skoro u getu i vjerujem da su se građani Bijeljine, bar ovih sedam dana koliko su ovdje, trudili da im pruže, na neki način, normalan život i da im damo vjeru i nadu da će se izboriti da žive normalno kao sva druga djeca – jer nijedno dijete ne treba da živi u takvim uslovima“, rekao je Đurđević.

Miloš Dimitrijević, predstavnik privremenih organa u Goraždevcu, ističe da su ovakve posjete itekako značajne za mališane, jer se među njima stvara jedinstvo, prijateljstvo i bratstvo koje će trajati dugo godina.

„Naša deca već nekoliko godina dolaze u Grad Bijeljinu, na čemu smo zahvalni svim roditeljima koji su primili našu decu. Iz te naše posete i druženja, naša deca stvaraju veliku ljubav i prijateljstvo. Mislim da je Grad Bijeljina, na neki način, vratio svetlost ovoj deci – ono što deca nisu imala na prostoru KiM mogućnost da gledaju, ovde su videli“, rekao je Dimitrijević. 

Dimitrijević je izrazio posebnu zahvalnost Gradonačelniku Petroviću, predsjedniku Skupštine, Aleksandru Đurđeviću, kao i svim porodicama koje su ugostile djecu sa Kosova i Metohije.

Gradonačelnik Grada Bijeljine, Ljubiša Petrović, podsjetio je da je Grad Bijeljina već dugi niz godina pobratim sa opštinom Peć, te da su ovakve posjete prilika da se pošalje poruka jedinstva i sloge.

„Zajedno sa našom dječicom sa KiM, okupili smo se da se zahvalimo svim roditeljima i porodicama sa područja Grada Bijeljina, koja su svoja vrata otvorila i ugostila djecu sa Kosova i Metohije i tako učinila da naša djeca uživaju. Potrudili su se da ponesu najljepše uspomene srećnog djetinjstva i drugarstva, da ih podstaknu da njihovo drugastvo traje zauvijek, da dijele zajedničke fotografije, da dijele nastavni i školski sadržaj, zajedničke uspjehe, jer je to sve ono što će ih pripremiti da u svim životnim izazovima, kojih ne manjka, ostanu snažni, nepokolebljivi, jedinstveni i da zajedno sa braćom i sestrama iz Republike Srpske rastu osnaženi i upućeni jedni na druge, da njihova sloga traje dok su živi“, poručio je Petrović.

Ove godine, Bijeljina je ugostila djecu iz Goraždevca, Orahovca i Velike Hoče.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име