MINISTRI U BIJELJINI: Bez konkretnih zaključaka o Afričkoj kugi svinja (video)

Datum:

Share post:

Saopštenje Gradske uprave prenosimo u cjelosti:

“Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović prisustvovao je sastanku ministara poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Save Minića i spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca sa semberskim poljoprivrednicima. Na ovom sastanku je trebalo da bude razgovarano o iznalaženju rješenja za probleme koje su poljoprivrednicima donijeli dug period vremenskih nepogoda i pojava afričke kuge svinja, ali nikakvi konkretni zaključci nisu doneseni, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

“Pošto smo čuli da se trenutno ne može znati tačan datum isplate odnosno obeštećenja, predložili smo da u narednih sedam dana saznamo taj datum, ali to nije prihvaćeno. Preliminarna procjena direktne štete kod uzgajivača svinja već je premašila iznos od 350.000 KM. Na računu Agrarnog fonda ima dva miliona KM i dio ovih sredstava treba da bude iskorišćen što prije za nadoknadu štete uzgajivačima svinja, jer po pitanju afričke kuge svinja nepovjerenje će splasnuti nakon isplate obeštećenja, ali će i biti smanjena mogućnost širenja zaraze, jer neće biti potrebe da se, naizgled zdrave svinje, voze u neku drugu mjesnu zajednicu rizikujući dalje širenje zaraze. Zato apelujemo na Vladu da ta sredstva ne povlači već da krene sa isplatom odštete. Taj novac nije potreban gradu, već poljoprivrednicima, prije svega, domaćinstvima srednje veličine, koja su najteže pogođena”, bio je jasan gradonačelnik Petrović.

Kad je riječ o tovljenicima, svako njihovo zadržavanje može uzrokovati nove troškove i ponovnu neizvjesnost, pa je Petrović predložio njihov interventni otkup, kao i premještanje u Bijeljinu dijela laboratorije Veterinarskog instituta „Dr Vaso Butozan“, kako bi se omogućilo i testiranje u Bijeljini, a ne samo u Banjaluci, čime bi se ubrzao ciklus uzorkovanja i izvršenja eutanazije u slučaju nalaza pozitivnog na afričku kugu svinja.

Ovom prilikom se nisu čuli ni odgovori na pitanja o uvozu prasadi i svinja i njihovom daljem kretanju, jer postoje sumnje da su načinjeni ozbiljni propusti, pa je važno da se insistira na utvrđivanju odgovornosti, pogotovo imajući u vidu da je uzorkovanjem do sada odstrijeljenih divljih svinja utvrđeno da one nisu zaražene.

“Ministar Minić je više puta ponovio da je i prije potvrđenog nalaza na afričku kugu svinja, telefonskim putem dobijao informacije da se uginule životinje odlažu, na šta ga mi pitamo, zašto nije to prijavio, iako je to krivično djelo”, rekao je Petrović.

Gradonačelnik se osvrnuo i na stanje u oblasti proizvodnje pšenice.

“Jedna nesreća uglavnom ne dolazi sama, a ova godina je dokaz za to. Smanjen je i prinos i kvalitet pšeničnog zrna, ali nismo čuli ni riječ o cijeni pšenice. Na Novosadskoj berzi cijena pšenice je oko 35 feninga, pa bi kod nas, sa uračunatim troškovima transporta, trebalo da iznosi oko 38 feninga. Mlinare muči i uvoz brašna i tako izazvana nelojalna konkurencija, koja se dalje preliva na domaće prozvođače, ali od ministra Košarca nismo vidjeli razumijevanje za to. Budžet Ministarstva poljoprivrede od 180 miliona jeste rekordan, ali je i dalje ispod zakonskog minimuma od šest odsto, odnosno, 300 miliona KM koliko bi trebalo da iznosi i tek tada bismo mogli da se pohvalimo dostignutim budžetom namijenjenim za poljoprivredu”, ocijenio je Petrović.”

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Danas je Svjetski dan uha i sluha

Svake godine, 3. marta obilježava se Svjetski dan uha i sluha, s ciljem podizanja svijesti i promovisanja aktivnosti...

ELEKTRO BIJELJINA: Sutra bez električne energije korisnici jednog dijela opštine Lopare

Saopštenje Elektro Bijeljine prenosimo u cjelosti: "Zbog radova na rasjeci rastinja na trasi dalekovoda 35 kV „Ugljevik-Priboj“, u ponedeljak...

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

 U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 15 beba i to šest djevojčica i devet dječaka. Devet...

VRIJEME DANAS toplo i sunčano uz umjerenu oblačnost

Ujutro umereno oblačno, u Hercegovini oblačnije uz povremenu slabu kišu lokalno. Oko reka i po kotlinama moguća je...