Gradska Boračka organizacija Bijeljina u nedjelju će obilježiti dan Bitke za Banj brdo

Datum:

Share post:

Tokom bitke na Banj brdu, 21. aprila 1993. godine, u jednom danu su poginula 33 borca, 32 ranjeno, a 10 zarobljeno. Predsjednik Boračke organizacije Bijeljine Miodrag Stevanović, istakao je da supripadnici tzv. Armije BiH, tog dana izvršili mučki napad na položaje Druge majevičke brigade.

-U slavu, čast i sjećanje na žrtvu naših saboraca, dostojanstveno ćemo obilježiti 21. april, jer to je obaveza svih nas”, rekao je Stevanović. Ratni komandant Prvog bataljona Druge majevičke pješadijske brigade, Vlado GrabovičkićČiča, naglasio je da se 21. aprila 1993. godine, dogodio strašan zločin nad srpskim borcima koji su bili na svojoj teritoriji, ispred srpskog sela Potraš.

-Tog dana su u jednom danu poginula 33 naša borca, 32 teže i lakše ranjeno, a 10 zarobljeno. Evo i 31 godina poslije tog strašnog zločina, jedan nestali borac još uvijek nije pronađen, jedan od naših boraca pokušao je da izvuče teško ranjenog saborca, ali ga je neprijatelj zarobio, odveo do obližnjeg potoka i zaklao. Glavu mu je odsjekao i odnio je u Teočak kao trofej. Obezglavljeno tijelo smo pronašli pored potoka, a bez glave je bio još jedan od naših zarobljenih, kog sam lično pronašao posle dva i po mjeseca. Zarobljene su tukli i klali, a ubili su i teško ranjenog i zarobljenog vozača hrane. Takođe, pucali su i na vidno označeno sanitetsko vozilo, ubivši pritom vozača saniteta, a sanitetliju su teško ranili. Jedan od zarobljenih boraca, odveden je u privatni zatvor u Teočak, tučen je, prebijen i svirepo ubijen. Jedan od saboraca, koji je takođe bio zarobljen, a potom razmijenjen, podlegao je na VMA u Beogradu od posljedica prebijanja i mučenja tokom zarobljeništva”, rekao je Grabovičkić i naglasio da je prije 31 godinu počinjen stravičan ratni zločin klanjem, odsjecanjem glava, ubijanjem ratnih zarobljenika, a da još uvijek niko nije odgovorao.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Tuzlaka Milenko Mićanović, imao je 7 godina i šest mjeseci, kada je njegov otac poginuo.

Naša obaveza je da ne zaboravljamo naše heroje koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku i našu slobodu . Na dan sjećanja na naše poginule 21. aprila, u crkvi Svetog Marka u selu Potraš biće služen parastos, a potom i na Gradskom groblju Pučile. U Sokolskom domu”su Bijeljini će se u 18 časova održati AkademijaČuvajmo sjećanje na naše heroje”, a učestvovaće djeca i unuci naših heroja. Pozivam građane da dođu u što većem broju, jer to je jedan od načina da našim herojima odamo počast i pokažemo da ih ne zaboravljamo”, rekao je Mićanović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

„Poziv institucijama i građanima da 23. maja istaknu zastave Republike Srpske“

Vlada Republike Srpske poziva institucije i građane da u četvrtak, 23. maja 2024. godine, povodom glasanja u Generalnoj...

U četvrtak sjednica Vlade Srpske u Srebrenici

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će u četvrtak, 23. maja, u Srebrenici biti održana...

VUKOVIĆ: Nezinteresovanost SNSD kadrova za spoljnu politiku BiH

Svjedočimo još jednom „uspjehu“ srpske reprezentacije u Sarajevu na spoljnopolitičkom planu: dok se oni, u prvom redu srpski...

PANDUREVIĆ: “Teško onom ko drugog mora ljagati i lažima unižavati da bi sebe opravdao i uzdigao“

''Teško onom ko drugog mora ljagati i lažima unižavati da bi sebe opravdao i uzdigao''. Ovim riječima je član...