Gradonačelnik Bijeljine najavio u ovoj godini obnovu i škole u Batkoviću (foto)

Datum:

Share post:

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović najavio je na svom FB nalogu obnovu/rekonstrukciju OŠ u semberskom selu Batković, te post prenosimo u cijelosti:

Prošle godine Brodac ove godine Batković

Nastavljamo i ove godine obnovu/rekonstrukciju škola.

Od mještana Broca sam čuo komentare “gradonačelniče škola nam je sada skockana, djeca sa milinom odlaze u školu” i srećan sam kada čujem tako nešto.

Podsjećanja radi prošle godine je Grad u saradnji sa švajcarskim Karitas-om sproveo projekat rekonstrukcije škole u Brocu primjenjujući princip energetske efikasnosti. Sada smo potpisali aneks sporazuma o saradnji na unapređenju energetske efikasnosti i time zvanično najavili nastavak saradnje u ovoj oblasti. Iz ovogodišnjeg gradskog budžeta za ovu namjenu izdvojeno je 100.000 konvertibilnih maraka, dok je Karitas izvojio nešto preko te sume.

Predstavnici Karitasa i gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti su u prethodnom periodu obišli sve škole, kako bi utvrdili postojanje potrebe za rekonstrukcijom i odredili koji objekti imaju prednost a da se vrijednost radova može uklopiti ovogodišnji gradski budžet.

Na osnovu dobijenih podataka, odlučeno je da se u Osnovnoj školi „Petar Kočić“ u Brocu sufinansiraju radovi na rekonstrukciji fasade i utopljavanju zgrade, zamjeni stolarije na sportskoj sali i rješavanju pitanja grijanja, odnosno ugradnji toplotnih pumpi umjesto peći na čvrsto gorivo, što je završeno krajem 2022. godine.

Za ovu godinu planirani su radovi i obnova Osnovne škole u Batkoviću – pored postojećih kotlova na čvrsto gorivo, biće ugrađene toplotne pumpe, čime bi se, pored veće energetske efikasnosti, postiglo i manje zagađenje vazduha, kao i obnova fasade uz ugrađivanje izolacionih materijala.

Ovo nije sve, nastavljamo sa obnovom školskih objekata, jer stanje na terenu pokazuje da brojne zgrade osnovnih škola moraju biti renovirane što je prije moguće, tako da će u te svrhe biti izdvojeno preko pola miliona konvertibilnih maraka.

Pored aktivnosti u saradnji sa Karitasom, u planu je i rekonstrukcija zgrada Osnovne škole „Jovan Dučić“ u Bijeljini i škola u Glavičicama, Zagonima, Suvom Polju, Velikoj Obarskoj, Gradcu, u planu je i početak izgradnje nove škole u Donjem Crnjelovu kao i nastavak izgradnje Tehničkih radionica.

Bilo bi lijepo da Ministarstvo prosvjete pokaže bar minimum interesovanja i počne ulagati u obnovu škola, posebno imajući u vidu da je osnovno obrazovanje nadležnost pomenutog ministarstva. Izdvajanja sa lokalnog nivoa nisu dovoljna ali su daleko veća od izdvajanja sa republičkog nivoa kojih gotovo i da nema, pa se svi mi zajedno pitamo čemu ministarstva, ministri i republički budžet služe!?

Bilo kako bilo, Grad Bijeljina ide naprijed, nema stajanja, obrazovanje i naša djeca nemaju cijenu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina sutra organizuje prijem za šampione BiH u futsalu

Sutra, 6. juna od 10.00 časova u Skupštini grada, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević, organizovaće prijem za...

GRADOVI SA NAJVIŠE KREDITA: Banjaluka 56,1, Doboj 46, Bijeljina 27,3 miliona KM

Banjaluka i Doboj imaju najviše kredita: Informacija o stanju javnog duga BiH otkriva da se Srpska zadužuje skuplje...

DODIK: „Srpska stabilna, poštujemo Ustav i Dejtonski sporazum“

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je Srpska institucionalno stabilna i da poštuje...

Ljubiša Petrović pozvao Viškovića i ministre Minića i Košarca na razgovor u Bijeljini o otkupnoj cijeni pšenice

Saopštenje Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića prenosimo u cjelosti: "Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović je uputio poziv predsjedniku Vlade Republike Srpske...