Gradnja samo uz građevinsku dozvolu i seizmički proračun

Datum:

Share post:

U Republici Srpskoj građenje objekta moguće je na osnovu rješenja kojim se izdaje građevinska dozvola, dok investitor mora priložiti i glavni projekat sa statičkim, odnosno seizmičkim proračunom konstrukcije zgrade, rečeno je Srni u republičkoj Upravi za inspekcijske poslove.

“Izvođač radova obavezan je radove izvoditi prema tehničkoj dokumentaciji na osnovu koje je izdato odobrenje za građenje, a u skladu sa odredbama zakona, tehničkim mjerama, propisima, normativima i standardima koji važe za građenje određene vrste građevina”, rekli su u ovoj upravi povodom katastrofalnih posljedica zemljotresa koji je pogodio Tursku i Siriju.

U slučaju kada priložena dokumentacija ne ispunjava sve propisane uslove, ovlašteni organ ne izdaje odobrenje za građenje.

Kada je riječ o materijalima koji se koriste prilikom gradnje, izvođač radova je obavezan da ugrađuje materijal i elemente koji odgovaraju standardima, odnosno koji imaju atest o kvalitetu izdat od ovlaštene organizacije registrovane za ispitivanje tog materijala.

Iz Inspektorata pojašnjavaju da stručni nadzor u toku izvođenja radova vrši nadzorni organ građenja, kojeg pisanim aktom određuje investitor.

“Nadzorni organ je dužan da obezbijedi da se radovi na objektu izvode u skladu sa građevinskom dozvolom, tehničkom dokumentacijom i zakonom, utvrdi da je kvalitet radova, ugrađenih građevinskih proizvoda i opreme u skladu sa zahtjevima projekta, te prisustvuje uzimanju uzoraka kojima se na gradilištu dokazuje kvalitet ugrađenih građevinskih proizvoda”, dodaju u Inspektoratu.

Nadzorni organ, između ostalog, kontroliše građevinsku knjigu i sve izmjene u tehničkoj dokumentaciji, te sačinjava izvještaj o izvršenom nadzoru po završetku građenja.

U inspekcijskoj kontroli, građevinski inspektor provjerava da li objekat posjeduje svu potrebnu dokumentaciju /građevinsku dozvolu, projekat, tehničku dokumentaciju, građevinski dnevnik, ateste o kvalitetu materijala i ostalo/ i da li se toga pridržava.

Iz Inspektorata dodaju da u skladu sa nadležnostima republička urbanističko-građevinska inspekcija vrši nadzor nad izgradnjom kapitalnih objekata koji su od republičkog značaja.

“Odobrenje za građenje tih objekata izdaje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, a to su objekti: visokih brana, auto-putevi, aerodromi, željezničke pruge, tuneli, mostovi i drugi kapitalni objekti”, istakli su u Inspektoratu.

Nadzor nad izgradnjom objekata za koje odobrenje za građenje izdaje gradski/opštinski organ nadležan za poslove urbanizma i građenja, kao što su stambeni objekti za individualno stanovanje ili različiti poslovni objekti, vrši gradska/opštinska urbanističko-građevinska inspekcija.

Dijelove Turske i Sirije u ponedjeljak, 6. januara, zahvatili su snažni zemljotresi i potresi usljed smirivanja tla u kojima je poginulo više od 33.000 ljudi, pri čemu je uništeno više hiljada objekata.

Turske vlasti objavile su nalog za hapšenje 31 osobe u provinciji Malatja u sklopu istrage o zgradama uništenim u razornim zemljotresima. Kancelarija tužioca u Malatji pokrenula je istragu o propustima u građevinskim regulativama kod urušenih zgrada. Mediji ističu da broj uhapšenih nije konačan.

Turska je tokom vikenda obećala da će sprovesti detaljnu istragu o svakome za koga se sumnja da snosi odgovornost za urušavanje zgrada tokom razornih zemljotresa.

Potpredsjednik Turske Fuat Oktaj izjavio je da je do sada identifikovana 131 osoba za koje se sumnja da snose odgovornost, pošto su zgrade padale do temelja u deset provincija zahvaćenih potresima prije sedam dana.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RISTO VOJVODIĆ IZ MILIĆA – glavna spona u prijateljstvu dvorovljanskog Proletera i FK “Milići“ (foto)

Risto Vojvodić je kao učenik došao u Bijeljinu 1968. godine s namjerom da završi tehničku školu koja tada...

Šta kažu u PDP i SDS o stranci Jelene Trivić?

Jelena Trivić okuplja članove Narodnog fronta. Saznajemo da će joj se pridružiti veliki broj onih sa članskim kartama...

Sto dana Vlade Srpske: Nikad brže ostavke i nikad duže prazne ministarske fotelje

Nikad brže ostavke ministara i nikad duže prazne ministarske fotelje, glavno je oblježje Vlade Republike Srpske za prvih...

AUTOPUTEVI SRPSKE: Ćorić sa predstavnicima “Kineske korporacije za puteve i mostove“ CRBC

Nedeljko Ćorić, vd direktor Autoputeva Republike Srpske sastao se danas sa predstavnicima ''Kineske korporacije za puteve i mostove“...