Grad Bijeljina godišnje izdvaja 260.000 KM za rad političkih partija

Datum:

Share post:

Grad Bijeljina godišnje izdvaja 260.000 KM za rad političkih partija.

U budžetima 12 opština u Republici Srpskoj nisu planirana sredstva za rad političkih stranaka, dok će ostale 52 lokalne zajednice za te namjene ove godine izdvojiti skoro dva miliona maraka.

Prema zvaničnim podacima navedenim u odgovoru na poslaničko pitanje šefice Kluba poslanika Demosa u Narodnoj skupštini RS Spomenke Stevanović, najmanje para političkim partijama iz svog budžeta, samo hiljadu KM ove godine daje opština Istočni Drvar, a najviše Banjaluka iz čijeg budžeta je strankama namijenjeno više od 330.000 KM.

Zbog nedostatka finansijskih sredstava, pare iz budžeta ne daju uglavnom male i malobrojne opštine. To su Donji Žabar, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Jezero, Vukosavlje, Kalinovik, Kostajnica, Han Pijesak, Krupa na Uni, Kupres, Novo Goražde i Osmaci.

Ali to što ne izdvajaju pare za rad političkih partija ne znači da i odbornici rade besplatno, jer se za odborničke naknade u ovim lokalnim zajednicama izdvaja od sto do 440 KM.

Najmanje, samo sto maraka mjesečno, dobijaju odbornici u Skupštini opštine Istočni Stari Grad, a taj iznos se udupla ako je riječ o nezaposlenom odborniku. Odbornici u Han Pijesku i Vukosavlju primaju mjesečnu naknadu od 200 KM, u Krupi na Uni, Kupresu i Istočnom Mostaru po 250, U Donjem Žabaru, Osmacima i Kalinoviku po 350, Jezeru 360, Novom Goraždu 400 i Kostajnici 440 KM.

Kada je riječ o ostalim lokalnim zajednicama, prosječna odbornička naknada iznosi oko 400 KM. Najveća je u najvećem gradu Srpske, čak 750 KM mjesečno, a najmanja, kao što je navedeno u Istočnom Starom Gradu, samo sto maraka.

Što se tiče sredstava za rad političkih stranaka, poslije Banjaluke koja izdvaja 331.000 KM, najviše para ove godine izdvaja Grad Bijeljina, čak 260.000 KM.

Slijede Prijedor koji strankama daje 99.000 KM, zatim Teslić sa 90.000 KM, Doboj sa 80.000, Ugljevik sa 76.000, Derventa sa 70.000, te Zvornik i Gradiška iz čijih budžeta se ove godine strankama daje po 60.000 KM.

Ostale lokalne zajednice izdvajaju od nekoliko hiljada do takođe nekoliko desetina hiljada KM, a ukupan iznos koji će se ove godine iz budžeta opština i gradova preseliti na račune političkih stranaka je oko 1.930.000 KM.

Precizne i potpune podatke o visini odborničkog dodatka i sredstvima koje se po pojedinim opštinama i gradovima izdvajaju za rad političkih stranaka možete pročitati OVDJE.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Novogodišnji koncert Muzičke radionice ”Čarolija” iz Bijeljine (foto)

Saopštenje za javnost UG ’’Muzički umjetnici Semberije’’ prenosimo u cjelosti: 12. decembra 2023. godine održaće se Novogodišnji koncert Muzičke...

MILIČEVIĆ: Nedopustivo je izvršnoj vlasti dati opšti imunitet od krivičnog gonjenja

Apsolutno je nedopustivo izvršnoj vlasti dati opšti imunitet od krivičnog gonjenja jer to znači amnestiju od kriminala, korupcije...

AMBER ALERT pred PS BiH: U slučaju NESTANKA DJETETA slijedi mobilizacija cjelokupne javnosti

Bosna i Hercegovina još uvijek nema Amber alert sistem koji koriste brojne zemlje svijeta, pa i Srbija i...

Kunić na lovački način

Sastojci 1 kunić 50 ml ulja Za rasol 300 ml vinskog sirćeta 1 kašičica borovnica 1 kašičica klinčića 2...