Gardisti GŠ VRS sutra obilježavaju krsnu slavu Bogojavljenje

Datum:

Share post:

Danas su u Bijeljini gardisti Dragan Marić i Aco Đurić nakon konsultacija sa gardistom Denisom Ivanovićem posjetili hram Svetog Đorđa. U dogovoru sa sveštenikom Žikom Mićanovićem gardisti su dogovorili obilježavanje krsne slave Prve gardijske motorizovane brigade GŠ VRS.

Krsnu slavu Bogojavljenje obilježiće sutra u 11:30 časova u hramu pored OŠ „Sveti Sava“ u Bijeljini. U ime udruženja, gardisti pozivaju svu braću gardiste koji su u prilici da im se pridruže i svojim prisustvom uveličaju zajedničku slavu.

 
Krsni hljeb i slavsko žito će pripremiti njihov prijatelj, Milenko Vasić, vlasnik restorana "Naše dvorište" u Bijeljini.

Nakon slavskog obreda u hramu Svetog Đorđa biće upriličen i skroman slavski ručak od 12:00 časova u pomenutom restoranu.

Osnivačka skupština Udruženja gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske održana je 27. aprila 2019. godine u Istočnom Sarajevu. Kroz ovu jedinicu prošlo je oko 4.500 mladih vojnika, dok je njih oko 250 ugradilo živote u temelje Republike Srpske.

– Prva gardijska motorizovana brigada Glavnog štaba Vojske Republike Srpske je vojna formacija o kojoj se najmanje u javnosti zna. Tokom postojanja, sa osnovnim zadatkom da štiti Glavni štab i visoke oficire VRS pri glavnom štabu, učestvovala je na mnogim ratištima – olovskom, bihaćkom, na platou Treskavice i Bjelašnice, u akciji "Cerska 93", Lukavcu, u i oko Srebrenice i Žepe – rekao je predsednik Inicijativnog odbora Predrag Aćimović.

Ovu jedinicu činili su uglavnom mladi momci, što njihova dela čini još značajnijim

– Bila je to najmlađa brigada u sastavu VRS, uglavnom sastavljena od golobradih regruta iz svake opštine u Republici Srpskoj, koji su većinom imali samo 18 godina kada su stali na branik otadžbine. Od delova ove brigade je formiran odred za zaštitu generala Mladića, koji je rasformiran 2003. godine. Tako su delovi Prve gardijske motorizovane brigade neformalno obavljali primarne zadatke zbog kojih su i formirani do tada – rekao je član Inicijativnog odbora Mijodrag Ivanić.

Iako najmlađa brigada, nisu je zaobišle broje borbe širom Republike Srpske.

– Ne postoji ni jedna vojna formacija iz ratova devedesetih godina koja je zavijena velom tajne, kao što je to Prva gardijska motorizovana brigada Glavnog Štaba VRS. Veći deo ove jedinice tokom ratnih dejstava najviše vremena proveo je na širem platou Treskavice, po čemu je brigada ostala prepoznatljiva u vojnim krugovima. Borbe u kojima su učestvovali golobradi mladići u svemu se mogu meriti sa epskim borbama. Primera radi, na Milovan brdu, gde se nalazio veliki krst, tokom jula, avusta i septembra meseca 1994. godine, bez prestanka su napadali pripadnici tzv. Armije BiH. Smetao im je veliki krst na vrhu brda. Zatim u napadu 01.10.1994. godine na potezu između Bjelašnice i Treskavice prema informacijama tzv. Armije BiH napadalo je oko 15.500 njihovih vojnika, dok je na našoj strani taj rejon branilo oko 500 gardista. Iako neuporedivo malobrojniji, oni su izdržali napad i zadržali postojeće linije fronta. Takođe, o kolikoj žrtvi i herojstvu se radi kada su u pitanju vojnici Garde, navešćemo da je 15. aprila 1995. godine na Pašinoj Planini, na platou Treskavice, u odbrani Republike Srpske od ofanzive tzv. Armije BiH, za jedan dan živote dalo 12 pripadnika Prve gardijske motorizovane brigade. Značajan podatak je da je u sukobu sa ovom jedinicom poginuo proslavljeni komadant 14. divizije 1. Korpusa tzv. Armije BiH Zaim Imamović – istakao je Ivanić.

Brigada se krajem rata, našla i na udaru NATO pakta.

– NATO udari koju su usledili po položajinma VRS od 30. avgusta do 20. septembra 1995. godine, čime je Severnoatlanski savez uzeo aktivno učešće u vojnim operacijama protiv Srba, velikim delom su bili po položajima Prve gardijske motorizovane brigade, kasarni, vojnim objetima u Kalinoviku i okolini. Tom prilikom jedinica je uspela da u potpunosti sačuva svoj ofanzivni potencijal i sa minimalnim gubicima izađe iz bombardovanja. Važno je istaći da su se pripadnici Prve gardijske motorizovane brigade u potpunosti pridržavavali međunarodnog humanitarnog prava, poštovali Ženevske konvencije i da nisu osumnjičeni za povrede zakona i običaja rata – rekao je Ivanić.

Predsednik Inicijativnog odbora Predrag Aćimović je rekao za medije da se posle gotovo 25 godina pristupilo formiranju udruženja čiji je cilj sabornost gardista rasutih po celom svetu i da održi sećanje na poginule saborce.

– Jedan od ciljeva je da bude utvrđen tačan broj poginulih i da za sve njih bude podignut centralni spomenik. Naš cilj je da bude urađena socijalna karta, završena spomen-soba koja je delimično urađena u Kalinoviku i da bude urađena monografija brigade – rekao je Aćimović.

Uz moto „Sa verom u Boga, za narod, za otadžbinu, za brata gardistu“, iz Inicijativnog odbora pozvali su sve pripadnike ove jedinice, porodice poginulih i umrlih gardista, prijatelje i poštovaoce garde da prisustvuju osnivačkoj skupštini Udruženja gardista.

 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

POPOVI – Sembersko selo prepuno zanimljivosti i bogate istorije (foto)

Sembersko selo Popovi, udaljeno je od Bijeljine 8 km. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u njemu je...

U Bijeljini završen šesti turnir projekta “Trofej Odbojkica“ (foto)

-Velika je čast našem klubu, ali i gradu Bijeljini da budemo organizatori jednog od turnira u projektu u...

BIJELJINA: Radnik “lako“ sa Veležom

Igrači novog šampiona Republike Srpske Radnika iz Bijeljine  lako su u meču 32. kola izašli na kraj sa...

A.D.”GRAD” BIJELJINA na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu (foto)

Pod sloganom „Najbolje iz Vojvodine“, u Novom Sadu danas je otvoren 91. Međunarodni sajam poljoprivrede, koji ove godine...