Najavljivao je Ivan Miljković, sada već bivši potpredsjednik Odbojkaškog saveza Srbije, da je spreman za novu ulogu, profesionalnu. I, to se i ostvarilo. Miljković je postao generalni direktor Asocijacije profesionalnih odbojkaških klubova (ACPV), čiji je prvi čovjek Stav Jakobi.

Osnovna ideja ove Asocijacije je osnivanje profesionalne evropske lige. Nadali su se da će za to dobiti saglasnost Evropske odbojkaške konfederacije (CEV) i Svjetske federacije (FIVB). Ipak, do dana danšanjeg iz sjedišta ovih organizacija u Luksemburgu i Lozani nije stigao potvrdan odgovor. Bilo bi veliko iznenađenje da bilo ko podrži ovakvu ideju, pogotovo kada su se Tomas Bah, predsjednik MOK, i Đani Infantino, predsjednik FIFA, javno izjasnili protiv elitnih takmičenja bogatih.

Čelnici ACPV-a su željeli da budu dio obje ove federacaije, ali da imaju autonomiju da klubovima obezbijede mogućnost da odlučuju o takmičenjima, kalendaru… Podršku su imali od dobrostojećih klubova iz Rusije, Turske, Italije, koji bi da odlučuju, jer ulažu velike pare u odbojku. Bogati ne planiraju da odustanu od ideje da preko svog udruženja izbore mogućnost svoje lige.

Informacije iz više dobro obavjetšenih izvora Sportskog žurnala su potvrdile da je namjera Asocijacije da poput košarkaške Evrolige odabere 12 ekipa koje će imati garantovane ugovore, sa podjelom zarade od marketinškog kolača.

Odgovor druge strane, CEV i FIVB, je izvjesno – negativan. A da li će Asocijacija graditi priču na nekolicini nezadovoljnih odmetnika, pokazaće vrijeme. Adut odbojke, kao i fudbala, je činjenica da u njima igrači još u velikoj mjeri zavise od igranja u reprezentaticijama. A ta takmičenja i regulative u njima definišu CEV i FIVB.

(Sportski žurnal)

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име