FK “PROLETER“ DVOROVI: CENTAR AFIRMACIJE KVALITETNIH IGRAČA IZ OKOLNIH SELA (II)

Datum:

Share post:

Tokom postojanja FK “Proleter“ iz Dvorova od daleke 1929. godine pa sve do danas, klub je bio otvoren za dobre i kvalitetne fudbalere, dobre ljude iz okolnih sela i grada Bijeljine, Srbije  i drugih mjesta Bosne i Hercegovine, koji su tražili svoju afirmaciju, dokazivanje, ponekada inat, ali su uvjek bili njihovi pozitvni razlozi dolaska.

Koliko  se pamti u Dvorovima su igrali igrači iz: Dazdareva, Broca, Balatuna, Međaša, Batkovića, Ostojićeva, Velina Sela, Popova, Dijelova, Krive Bare, Pučila, Kojčinovca, Dragaljevca, Čađavice, Crnjelova, Graca, Trnjaka, Krbeti kod Brčkog, potom Badovinaca, Prnjavora, Klenja, Višnjićeva, Sremske Mitrovice, Šida, Kalesije, Milića, pa sve do Kanade i Australije i naravno Bijeljine.

Sada ćemo spomenuti samo igrače iz okolnih sela koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji fudbala u Dvorovima a neki se kasnije afirmisali i postali veliki igrači.

VELINO SELO:

Velino Selo je uvjek imalo dobrih i kvalitetnih igrača, najpozantiji i najduže je bio u Dvorovima golman SINIŠA MARIČIĆ koji je ostavio značajan trag u istoriji kluba. Vrlo kratko je nastupao i  SAŠA ĐURIČIĆ, takođe golman, a epizodnu ulogu  je imao MITROVIĆ SAVO igrač sredine terena.

TRNJACI:

Trnjaci nisu imali izrazito kvalitetnih igrača koji bi mogli tražiti mjesto u Proleteru osim  OŠAPOVIĆ SLOBODANA  OŠAPA koji je imao svoju ulogu i igračku karijeru u Dvorovima.

DRAGAN ĐORĐIĆ i njegov brat RAJKO ĐORĐIĆ su živili u Trnjacima, porijeklom su iz Krive Bare a u omladinske selekcije Proletera ih je uveo njihov otac ĐORĐIĆ SLOBODAN COJO kao trener omladinaca a kasnije oni su ostvarili uspješne karijere, Dragan, posle Dvorova  u FK “RADNIK“ Bijeljina, FK “Borac“ Banja Luka itd., a Rajko u Proleteru gdje je i završio svoju karijeru fudbalera a sada ima svoju školu fudbala i obučava mlade igrače. Inače obojica su akademski obrazovani.

FK “PROLETER“ DVOROVI: CENTAR AFIRMACIJE KVALITETNIH IGRAČA IZ OKOLNIH SELA (I)

KRIVA BARA:

Kriva Bara kao naseljeno mjesto do sedamdesetih godina je bila u sastavu MZ Dvorovi i logično je bilo da fudbaleri nastupaju u Proleteru. Od starije generacije  iz Krive Bare igrali su ILIJA SIMIĆ DŽUKELA, ŽARKO ĐURIĆ  a od mlađih kasnije SIMO ĐURIĆ DŽIGERA, ZORAN ĐURIĆ, vrsni centarfor koji je rano napustio fudbal, nezamjenjivi centarhalf, robusni MARKOVIĆ MILORAD MARKAN i najpoznatiji JOVICA LUKIĆ koji je posle Dvorova napravio lijepu karijeru u Karađorđevu, potom Radniku u Bijeljini, Rudaru u Ugljeviku i reprezentaciji Republike Srpske. U posleratnom periodu je igrao GUDALO ALEKSANDAR I LUKIĆ DARKO DARE, majstor fudbala koji i sada nastupa a obadva su ponikla u našoj školi fudbala.

TRIJEŠNICA:

I Triješnica je svoj fudbalski klub formirala tek sedamdesetih godina a do tada su njihovi igrači uglavnom igrali u Dvorovima. Najpoznatiji među njima je pokojni SLOBODAN SLOBO ŽIVANOVIĆ koji je ostavio značajan trag u fudbalu Dvorova, njegov brat ŽIVANOVIĆ VLADO i kratko RADENKO DESPOTOVIĆ potom BRANISLAV PANTIĆ BANE, a nešto manje CVJETINOVIĆ GORAN, JEZDIMIROVIĆ GORAN I SAVIĆ SLOBODAN. Cvjetinović Goran je kasnije zaslužan za organizaciju omladinskih škola u Dvorovima.

DIJELOVI:

Ubjedljivo najbolji i najpoznatiji igrač Proletera a iz Dijelova  je NEĐELJKO NEĐO PANIĆ, kasniji trener i u više navrata predsjedniik kluba a potom RATKO RALE PANIĆ, kasnije trener u ekipi. Prije rata manju epizodu je imao i SLAVKO SAVATIĆ kao i VELJKO ĐURIĆ i BOJAN BOBAN PANIĆ. U novoj državi najpoznatiji je bio VESELIN VECO LUKIĆ koji je postigao i neke značajn e pogodke.

POPOVI:

Najpoznatiji Popovljani koji su igrali u Dvorovima i to u vremenu 3. Lige SFRJ su RANKO KULIĆ i MIKO DESPOTOVIĆ, nešto kasnije epizode su imali DUŠKO VULOVIĆ, MILE RISTIĆ ŠOLE, njegov brat MIROSLAV RISTIĆ ŠOPALJ. Posle zadnjeg rata igrali su  MILANOVIĆ SINIŠA LEKIN u generaciji koja se borila za plasman u prvu ligu, MILE RISTIĆ ŠOLETOV, SLOBODAN VASIĆ ĆIRO, MILOŠEVIĆ GAVRO, ERIĆ ANĐELKO kao i dobri golman MILAN TRNINIĆ koji je stasao u školi fudbala Proletera.

AMAJLIJE:

U prošloj državi u Dvorovima je branio izvrsni golman ĐOJA SARIĆ, sada živi u Austriji a nastupao je i robusni ANDRIJA BLAGOJEVIĆ. U skoro prošlom vremenu je igrao i JEVTIĆ MIHAJLO KINEZ.

PUČILE:

Prvi Pučiljan koji je igrao u Proleteru je DRAGAN JOVIĆ, zatim  uspješnu karijeru je imao i pokojni SAVO SAVA PANTIĆ, pa DRAGAN MARINKOVIĆ a u ovoj novoj državi i LJUBIŠA JOVIĆ  jednu manju epizodu je imao PREDRAG STANOJLOVIĆ.

SUVO POLJE:

Dugogodišnju karijeru je ostvario samo DRAGIŠA IVANOVIĆ ŠIŠKO koji je izvjesno vrijeme bio i kapiten ekipe.

UGLJEVIK:

Iz Ugljevika su u Dvorovima nastupala tri igrača i to u predratnom periodu CVJETKO SOJIĆ, a u posleratnoj jednu sezonu je igrao STEVANOVIĆ DAVOR ŠAJBER  i nekoliko  RADENKO BLAGOJEVIĆ.

DRAGALJEVAC, ČAĐAVICA, BREZOVO POLJE, GRADAC:

Iz ovih sela  duže vrjeme je igrao MILORAD MIŠO LJUBINKOVIĆ iz Dragaljevca Donjeg koji je kasnije živio u Bašaidu u Vojvodini i koji je ostvario jedno lijepo višegodišnje druženje veterana.U Bašaidu smo dočekivani kao najdraži gosti a i mi smo, Bogami, bili dobri domaćini.

Kratku epizodu u Dvorovima je imao i centarhalf ĐOJO TODOROVIĆ KESER a još kraću JOVAN NOVAKOVIĆ iz Donje Čađavice. Iz Srednje Čađavicve nam je došao dobar golman RADENKO LUKIĆ koji je proveo dvije sezone kod nas a kasnije otišao na rad u Grac u Austriji odakle je povremeno dolazio. Treba napomenuti da je on i Dvorovljanski zet. Kontraverzni  PREDRAG  PANTIĆ NIK rodom iz Vareša a živio je u Brezovom Polju, priključio se klubu kada je bio na liječenju u Banji Dvorovi i ostavio fenomenalan utisak školovanog brzog napadača ali zbog poroka je morao napustiti klub, tačnije prodat je u Ugljevik za tada vrlo skupe tri fudbalske lopte. PETAR STEVIĆ zvani MIŠO LOLIN iz Gradca je nakon jedne prijateljske utakmice na kojoj je pokazao zavidno znanje došao u Dvorove ali ga je povreda spriječila da nastupa duže.

CRNJELOVO I OBARSKA:

Među prvim seoskim igračima u Dvorove je iz Crnjelova došao potom KRBANJEVIĆ MIHJILO-MIKO koji je u Dvorovima odigrao nekoliko sezona. Takođe, prvi „profesionalac“ je bio iz Crnjelova i to izvjesni LAZAREVIĆ koga smo zvali LAKICA (ime mu je zaboravljeno). Inače on je igrao i u Beogradskom Partizanu.

Najpoznatiji igrač, igrač koji je upisan u istoriju kluba kao strijelac pobjedonosnog pogodka na utakmici u Janji je profesor fizičkog vaspitanja STEVICA JEFTIĆ. Igrao je dugo u Dvorovima u 3. Ligi SFRJ a jedno vrjeme je obavljao i ulogu trenera seniora i mlađih kategorija. MILENKO KRSMANOVIĆ iz Crnjelova je doveden kao potencijal ali je bio vrlo kratko, a u posleratnom dijelu nastupao je  i GORAN PETROVIĆ iz Crnjelova kao i DANIJEL RUŽIČIĆ DANAC I RADOSLAV NOVAKOVIĆ.

PERICA PERO NOVAKOVIĆ iz Velike Obarske, tada perspektivni golman, je stajao na golu Proletera nekoliko sezona a nekoliko sezona je igrao i  BRANKO MIKIĆ kao i MIROSLAV ŠUBARIĆ. Ali najveći uspjeh je ostvario MIHAEL VASIĆ MICIN koji je igrao u generaciji koja se borila za ulazak u prvu ligu. Manju epizodnu ulogu je imao i mladi perspektivni NIKOLA BORENOVIĆ.

Neprikosnoveni golman više sezona u Dvorovima je bio LAZAR LAZO UROŠEVIĆ iz Male Obarske koji je kasnikje otišao u Bačince-Šid. Nezaboravne su njegove bravure na golu Proletera.

BATKOVIĆ:

Prvi koji je igrao u Dvorovima iz Batkovića je CVJETIN BLAGOJEVIĆ CAUN, koji je jedno vrjeme i “živio“ u Dvorovima družeći se sa Bobanom Savićem i Draganom Vilotićem. Potom je zaigrao i PERO ĐORĐIĆ  a dobar igrač je bio OSTOJA DUDIĆ iz Karavlasa zbog koga smo nekoliko noći proveli u Zadružnom domu u Batkoviću na pregovorima sa pokojnim Ostojom Nikolićem Pacanom. Ali, najbolji igrač iz Batkovića je bio RADIĆ ZDRAVKO ŽABAC koji je u Dvorove došao iz bijeljinskog Radnika i koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji kluba. U posleratnom periodu nekoliko nastupa je zabilježio i PREDRAG BOBIĆ.

                                                                                                                                              Vladan Simeunović

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: sportdesavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Svečano otvaranje košarkaškog terena na stadionu Radnika

U sklopu stadiona Radnik u Bijeljini obnovljen je i stavljen u upotrebu za našu djecu i omladinu sportski...

BIJELJINA: Zvijezda 09 pobjednik u Laktašima

Gosti iz Semberije su konačno prekinuli niz poraza. U Premijer ligi im ne cvjetaju ruže, ali su u...

BIJELJINA: Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske

Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske Fudbaleri Borca neće imati priliku da odbrane trofej Kupa "Dr Milan Jelić"...

Korisnici Dnevnog centra za djecu u riziku u Bijeljini organizovali priredbu povodom Dječije nedjelje (foto)

Tradicionalno, prve sedmice oktobra, djeca iz Dnevnog centra za djecu u riziku Centra za socijalni rad Bijeljina, obilježavaju...