FK “PROLETER“ DVOROVI: CENTAR AFIRMACIJE KVALITETNIH IGRAČA IZ OKOLNIH SELA (I)

Datum:

Share post:

Tokom postojanja FK “Proleter“ iz Dvorova od daleke 1929. godine pa sve do danas, klub je bio otvoren za dobre i kvalitetne fudbalere, dobre ljude iz okolnih sela i grada Bijeljine, Srbije  i drugih mjesta Bosne i Hercegovine, koji su tražili svoju afirmaciju, dokazivanje, ponekada inat, ali su uvjek bili njihovi pozitvni razlozi dolaska.

Koliko  se pamti u Dvorovima su igrali igrači iz: Dazdareva, Broca, Balatuna, Međaša, Batkovića, Ostojićeva, Velina Sela, Popova, Dijelova, Krive Bare, Pučila, Kojčinovca, Dragaljevca, Čađavice, Crnjelova, Graca, Trnjaka, Krbeti kod Brčkog, potom Badovinaca, Prnjavora, Klenja, Višnjićeva, Sremske Mitrovice, Šida, Kalesije, Milića, pa sve do Kanade i Australije i naravno Bijeljine.

Sada ćemo spomenuti samo igrače iz okolnih sela koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji fudbala u Dvorovima a neki se kasnije afirmisali i postali veliki igrači.

DAZDAREVO:

Najstariji među njima je neprikosnoveni SAVIĆ SLOBODAN BOBAN, prvi golman u Semberiji koji je „poletio“, (pravio parade). Nezaboravne su njegove vrsne odbrane pa i penala čime je do ludila dovodio protivničke igrače a oduševljnjavao svoje navijače koji su ga nemalo puta nosili na leđima u znak pažnje i poštovanja.

Ubjedljivo najbolji i najpoznatiji igrač iz ovog sela je SAVIĆ MILORAD ZEKO. Na jedvite jade je doveden u klub jer mu je dolazak osporavao njegov stric pokojni Pano Savić. Ali kada je došao napravio je pravu raspodiju fudbala i svojim  umjećem i šarmom opčinio ljubitelje „bubamare“ privukao mnogobrojnu publiku i odigrao nezaboravne utakmice.

Njegovi slobodni udarci su antologija. Kratko se zdržao u Dvorovima otišao u FK “Podrinje“ Janja, odatle u FK “Radnik“ Bijeljina, FK “Novi Sad’’, FK “Loznica“ i svuda blistao i ostavljao neizbrisiv trag.

U novoj državi ponovo se vraća u FK “Radnik“ pa u FK “Rudar“ Ugljevik i na kraju igračku karijeru završava u Dvorovima. Odmah se hvata trenerskog posla koji mu ide od ruke i u kome je pokazao sav svoj talenat i fudbalsku inteligenciju. Spletom čudnih odkolnosti nije napravio inostranu karijeru koja mu je bila na dohvat ruke. Njegov sin UROŠ SAVIĆ je takođe nastupao u Dvorovima.

Pored njega, nastupao je i MALIĆ SLAVIŠA  koji je imao obrnut smjer pa je u Dvorove došao iz FK “Radnik“ a nakon dokazanog kvaliteta  je prešao u FK “Loznica“ gdje je ostvario zapaženu karijeru .I on se posvetio trenerskom poslu i bio uspješan u Dvorovima i Brocu. Njegov sin MALIĆ BOJAN je takođe nastupao u Dvorovima dugi niz sezona.

MALIĆ GORAN CVIKA, izuzetan brzi špic igrač igrao nekoliko značajnih sezona i postigao niz pogodaka od kojih su neki vrlo značajni.

SAVIĆ GORAN SRCO je ponikao u mladim selekcijama Proletera, pred rat se otisnuo u Bačku gdje je igrao a karijeru je završio u Proleteru u generaciji koja je bila u borbi za plasman u 1. Ligu FS RS.

 RANKIĆ LJUBIŠA PUJKE, pouzdani bek, AVAKUMOVIĆ MILE, mladi igrač sa perspektivom ali je malo nastupao, KOSTIĆ VLADAN, PAČAVRA STEFAN  kao i NIKIĆ ZORAN, vrsni centarfor ponikao u omladinskoj školi u Dvorova a potom nastupao za FK “Podrinje“ Janja, FK “Kozara“ Gradiška i FK “Radnik“ Bijeljina.

Proglašen za sportistu grada Bijeljine 2015. godine. Nažalost napustio fudbal i odselio u inostranstvo. Da ne zaboravimo i vrsnog strijelca MARINKOVIĆ SLOBODANA BOBANA koji je u kasnijem periodu bio i član Uprave kluba.

Epizodu u Dvorovima je imao i DUŠAN SPASOJEVIĆ.

MLADEN VUKOVIĆ RUS iz Karin Puta je ponikao u omladinskoj školi Proletera i imao je nastupe u nekoliko sezona.

BALATUN:

Najpoznatiji i najduže je u Dvorovima igrao MILORAD MILE POPOVIĆ POP, dugonogi srednji igrač koji je nastupao kod nas u nekoliko sezona Zonske lige i Regionalne lige BiH. Imao je jednu epuizodu u FK “Radnik“ u Bijeljini ali je najviše uspjeha imao u Dvorovima.

Među prvim iz ovog sela  nastupao je kratko i BORO STANKIĆ iz Balatuna.

Još su nastupali i LUKIĆ ZORAN KIGEN i MIHAJLOVIĆ SVETO ali u nvoj državi, Republici Srpskoj i ostavili su solidan utisak.

OSTOJIĆEVO:

Iz Ostojićeva je bilo teško dovesti igrača jer su oni bili lokalpatriote i igrali su samo u svom selu. Međutim, u prijeratnom perikodu kod nas je igrao VIDAKOVIĆ ZDRAVKO ZEKO sin poznatog boema i navijača Proletera „Herere“ kao i jedan od najboljih golmana Semberije MILORAD PAVLOVIĆ RUS.

U posleratnom periodu zapaženu ulogu je imao PEJIĆ SINIŠA iz Gumnjišta koji je posle nastupao i u drugim ekipama kao i  PERIĆ SLOBODAN ČABURA koji je ostavio svoj trag u Dvorovima i epizodu koju je imao  MATKOVIĆ SLAVIŠA MUF  i PEJIĆ SLAVIŠA koga je povreda omela u napredovanju.

BRODAC:

Najstariji i najpoznatiji fudbaler iz Brodca koji je igrao u Proleteru je bio POPOVIĆ BOŠKO BOCA, profesor fizičkog vaspitanja, vrsni i prefinjeni igrač koji je ostavio zapaženu ulogu.

Jedno vrjeme je bio i trener u Proleteru i to u godinama krize kada je izvršio podmlađivanje ekipe i smjenu tadašnje generacije.

Kratku epizodu golamana imao je još jedan profesor fizičkog vaspitanja iz Brodca MIODRAG MARE MARIČIĆ.

Zapažene uloge u Proleteru u više sezona su imali i VUJIĆ SLAVIŠA PILOT, SIMIĆ VUJADIN VUJO, ADAMOVIĆ LjUBO.

U posleratnom periodu nastupali su MAKSIMOVIĆ JOVAN GILE, ADAMOVIĆ DRAGAN i LEGINOVIĆ SLAVIŠA BJELOV, ŽELJKO KRSMANOVIĆ koji je u Dvorovima igrao kao pozajmljen igrač na dvojnu registraciju iz FK “Radnik“ Bijeljina.

Svi navedeni igrači su učestvovali u pisanju istorije FK “Proleter“ iz Dvorova i zaslužuju da budu pomenuti.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U NB „Filip Višnjić“ u Bijeljini promovisana knjiga “Uspon i pad embahada – Srpska i jugoslovenska diplomatija u vrtlogu istorije (1919 – 1948)“ dr...

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” predstavljena je knjiga “Uspon i pad embahada - Srpska i jugoslovenska diplomatija u...

Mali veliki fudbaleri iz Velike Obarske – braća blizanci Andrej i Aleksa Novaković (foto)

Braća blizanci Andrej i Aleksa Novaković iz Velike Obarske od svoje 6. godine igraju fudbal. U početku je...

Ministar Minić otvorio 21. “Interagro” – Ministarstvo će tokom godine biti redovno i odgovorno u svakom poslu (foto, video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić otvorio je danas 21. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i...

U Bijeljini otvoren 21. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i ribolova „Interagro 2023“ (foto, video)

Danas je u Bijeljini otvoren 21. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i ribolova "Interagro 2023". Ove godine na sajmu...