Pantelino u Bijeljini

Na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (2017) episkop dalmatinski Fotije je izabran za episkopa zvorničko-tuzlanskog sa sjedištem u Bijeljini.

Svečani čin ustoličenja novoizabranog Episkopa zvorničko-tuzlanskog g. Fotija započeo je 17. septembra 2017. godine sabornom svetom arhijerejskom Liturgijom u Sabornom hramu u Rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini.

Svetom Liturgijom je načalstvovao je NJegova Svetost, blažene uspomene, patrijarh srpski Irinej uz sasluženje otačastvenih arhijereja, sveštenstva i vjernog naroda.

Već šest godina se pišu nove stranice istorije Eparhije zvorničko-tuzlanske – od bogosluženja, kanonskih posjeta, susreta sa najvažnijim ličnostima iz zemlje i svijeta, dobrotvornih aktivnosti, intervjua do arhipastirskih obraćanja Episkopa Fotija besjedama u hramovima i putem društvenih medija.

Preosvećeni episkop Fotije je osnovao Izdavačku kuću „Sinaj“ i Dobrotoljubivo udruženje “Trojeručica“.

Objavio je peta knjiga pjesama i dvije knjige svojih beseda koje su izašle 2023. godine.

Episkop Fotije je učinio velika pregnuća u ovom kratkom periodu svoga upravljanja našom Episkopijom ka obećanom Novom Nebu i Novoj Zemlji. Vjerujemo da su još veća postignuća pred njim i nama.

Na mnogaja ljeta arhijereju i ocu našem g. Fotiju!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: eparhijazt.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име