Na godišnjoj izložbi oko 200 radova učenika i nastavnika Umjetničke škole „Odigitrija“ Bijeljina (foto)

Datum:

Share post:

Oko 200 umjetničkih radova učenika i nastavnika Umjetničke škole „Odigitrija“ predstavljeno je na 17. izložbi ove škole koja je večeras otvorena u Bijeljini.

Nakon otvaranja izložbe u Galeriji Centra za kulturu „Semberija“ dodijeljeno je i 14 diploma za najuspješnije učenike koji su školovanje završili u „Odigitriji“, a dalje obrazovanje nastavljaju na nekoj od likovnih akademija.

Jelena Hinić, docent na Akademiji za umjetnost i konzervaciju Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu, gdje već 10 godina predaje na predmetima vezanim za ikonopis, rekla je da je saradnja sa „Odigitrijom“ nastala u okviru projekta “Horos Srba Svetitelja – Svetionik prosvjete“, koji je dobio podršku Vlade Srbije i SPC.

– Odigitrija je škola koja se pokazala izuzetno kvalitetnom i jako dobro organizovanom i veoma je lepo usmerena na negovanje naše tradicije. Za nas je bio izazov da sa ovom školom uspostavimo dobru saradnju. Retkost je da jedna ovakva škola uopšte postoji, na samo na našem prostoru, nego uopšte kada je reč o našem narodu, rekla je Hinićeva novinarima.

Hinićeva je istakla da je kontinuitet koji postoji u Odigitriji kontinuitet koji je naslonjen na kulturu, tradiciju, crkvu i duhovnost.

– To je ono što, u stvari, oblikuje mlade i mi ovde imamo generacije koje su na veoma dobar način utemeljene u duhovnom i kulturnom smislu, rekla je Hinićeva.

Goran Janićijević, akademski slikar i istoričar umjetnosti, ali i dugogodišnji saradnik Odigitrije, rekao je da redovno dolazi na izložbe ove škole i konstatuje kontinuitet razvoja i veliki napredak.

– Menjaju se generacije i taj proces za mene je veoma važan jer vidim i koliko predavači stasavaju u toj školi, rekao je Janićijević.

Janićijević je ocijenio da je sada taj razvoj produktivniji i brži, predavači se snažnije saživljavaju sa onim što rade i sve je u njihovim rukama.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Poštuju li svi učenici i zaposleni u školama Etički kodeks?!

Ministarstvo prosvjete i kulture RS, kada je riječ o oblačenju učenika u školama, ističe da postoji Etički kodeks...

Ministarstvo prosvjete i kulture RS podržava uvođenje školskih uniformi

Povodom prethodnog razgovora sa direktorom OŠ "Sveti Sava" Bijeljina i učenicima škole, kontaktirali smo i resorno ministarstvo kako...

VLADA SRPSKE: Tri puta povećavana plata u javnom sektoru prema sporazumu sa sindikatima

Plate zaposlenih u javnom sektoru povećane su u tri navrata nakon što su Vlada Republike Srpske, odnosno resorni...

SELAK, SP: Kurtijev teror – izvor svih problema

Nakon jučerašnjih oružanih sukoba na sjeveru Kosova i Metohije, predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak izjavio je da...