EPISKOP FOTIJE: PORODICA – TEMELJ DRUŠTVA (foto,video)

Datum:

Share post:

Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije služio je večeras praznično večernje bogosluženje u Manastiru Svete Petke u Bijeljini i u besjedi brojnim okupljenima na ovom molitvenom sabranju pozvao na očuvanje porodica i djece od raznih iskušenja današnjice.

 „Moramo čuvati načela naše hrišćanske, srpske, pravoslavne, tradicionalne porodice i čuvati svoju djecu od iskušenja narkomanije, nečistog i nedostojnog života, od ulice“, rekao je vladika Fotije.

On je istakao i da ljudi, koji odlučuju o prosvjeti, moraju da paze šta djeca uče u školama, kakve udžbenike imaju, da li se uče nemanjičkoj i svetosavskoj istoriji.

„Porodica je temelj društva i ako se uzdrma onda se sve uzdrma u društvu“, upozorio je vladika.

On je ukazao i da je mnogo rastavljenih brakova, da se trećina crkvenih brakova razvodi poslije dvije do tri godine.

„To znači da ljudi nisu spremni za hrišćanski život, da se bore da očuvaju svetinju braka, zajednicu, radi djece koju su izrodili, nego idu lagodnijim putem što nije bilo u srpskoj tradiciji, nego smo to primili iz tuđih serija i sa Zapada nam se nameće, da se ne zna ko je kome otac ili imati i ko su međusobno jedni drugima“, rekao je episkop Fotije.

On je poručio da se to ne smije prihvatiti i da djecu treba sačuvati od te zbrke u glavi.

„Mi druge ne učimo kako će da žive, poštujemo ih, ali hoćem i da drugi nama ne nameću svoje, nego da mi živimo u tradiciji u kojoj nas je vaspitavala naša sveta, saborna i apostolska, naša svetosavska crkva“, naglasio je vladika Fotije.

Prema njegovim riječima, veliki je udar na hrišćanske porodice u modernom evropsko-američkom načinu života koji se i Srbima nameće na razne načine, najviše preko medija, ali polako ulazi i u organizovan sistem života.

Vladika je pozvao sve Srbe da se okupljaju u hramovima i da dovode svoju djecu u crkvu.

O svetiteljki, čiji praznik se sutra proslavlja, vladika je rekao da je Sveta Petka svojim moštima objedinila čitav Balkan, sve pravoslavne zemlje u okruženju, nakon što je svojim životom pokazala kako čovjek treba da živi čestito, jer je biti čovjek veliko.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: eparhijazt.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zvezda je ponovo šampion Srbije: Olajinka i Šerif ovjerili 35. titulu prvaka

Crvena zvezda je šampion Srbije sedmi put u nizu! Četiri kola prije kraja Superlige, tim Vladana Milojevića je...

Branislav Borenović uputio čestitke Milošu Vučeviću „Uvjeren sam da će SAVLADATI SVE IZAZOVE, a da će Srbija nastaviti putem napretka i razvoja“

Upućujem iskrene čestitke g. Milošu Vučeviću povodom izbora na poziciju predsjednika Vlade Republike Srbije. Rekao je ovo na društvenoj...

OTKAZANI BROJNI LETOVI Snažno nevrijeme ponovo zahvatilo Dubai

Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata Dubai ponovo je zahvatio pljusak, a avio-kompanija Emirejts bila je prinuđena da otkaže...

Episkop Fotije: NEKA BUDE VOLJA TVOJA (Veliki Četvrtak)

Na Sveti i Veliki Četvrtak sveti oci, koji su dobro uredili preuzeto od svetih apostola, svetih i Božanskih...