DR SRĐAN MIJATOVIĆ: Urgentna medicina moje konačno odredište

Datum:

Share post:

MIJATOVIĆ: „Urgentna medicina u Bijeljini dotakla je dno“

Poznata televizijska serija „Uvod u anatomiju“ mnogima je bila omiljena razbibriga nakon napornog dana na poslu ili u školi. Međutim, ono s čime se zaposleni u Službi hitne pomoći svakodnevno bave i suočavaju, sve je samo ne razbibriga. Ipak, jedan od ljekara u Službi HMP Doma zdravlja Bijeljina, u moru specijalizacija koje su bile u opticaju, prije gotovo 20 godina, odlučio se da urgentna medicina bude njegovo konačno odredište, iako je, kako kaže, urgentna medicina dotakla dno.

Dr Srđan Mijatović, rođen je 22. jula 1975. godine u Bijeljini gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, a potom je počeo da radi u Domu zdravlja Bijeljina. Specijalizaciju iz oblasti urgentne medicine 2012. godine završio je na Medicinskom fakultetu u Banja Luci, a edukaciju iz porodične medicine završio je 2008. godine, takođe u Banja Luci.

„Sada, nakon toliko godina, ta ista urgentna medicina barem u Bijeljini dotakla je dno. Zašto? Zato što se jako puno radi i na terenu i u ambulantama, izloženi smo ogromnoj količini stresa i prva smo linija kontakta u gotovo svim teškim situacijama. Zato što svi radimo sve i zato što je naš rad neprimjećen u zdravstvenom sistemu. Zato što imamo takvo radno vrijeme kakvo imamo i zato što svakog mjeseca imamo prekovremeni rad. Specijalizacija je maksimalno necijenjena na svim nivoima“, napisao je doktor Mijatović.

Budućnost Hitne pomoći u Bijeljiini je vrlo upitna

Kako kaže, mlade kolege (doktori i tehničari) uopšte nisu zainteresovane za urgentnu medicinu u Bijeljini i svako od njih čeka prvu priliku da ode iz hitne.

„Iskreno i zašto bi bili zainteresovani pod ovakvim uslovima. Radno vrijeme je iscrpljujuće gotovo pa neizdrživo. Nažalost, nikada nismo uspjeli da se izborimo za skraćenje radnog vremena iako kolege u Hitnoj pomoći Banja Luka imaju Rješenje o skraćenju radnog vremena od nadležnog Ministarstva. Zašto je to tako? Zbog svega, budućnost naše Hitne pomoći je vrlo upitna i nas nekoliko zaljubljenika u urgentnu medicinu, koliko nas je ostalo, nećemo moći da je održimo bez uključivanja mlađih ljekara. Sa ovakvim uslovima rada nazadovanje urgentne medicine i čitavog primarnog nivoa zdravstvene zaštite će se teško zaustaviti. Rješenja postoje!“, napisao je doktor Mijatović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

STOJANOVIĆ: SNSD nije velika partija, igubili ste u Bijeljini 183:0!

Tomica Stojanović je na današnjoj sjednici NS RS kao poslanik SDS rekao da SNSD nije velika partija. Vi ste...

BRNABIĆ: Imate moju ostavku na stolu, Vučić, neće biti prelazne Vlade

Predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić obraćaju se javnosti iz Predsedništva. - Premijerka Ana Brnabić izjavila...

ŠMIT: Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan“

Obraćanje Šmita nakon sjednice PIK "Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan" Kristijan...

POKRET ZA BIJELJINU: Mauzer je istorijska ličnost Semberije (foto)

U Bijeljini su danas polaganjem vijenaca na spomenik komandantu Ljubiši Saviću Mauzeru obilježene 23 godine od njegovog ubistva. -Ovom...