DR ŠKORIĆ: Povećan priliv djece sa respiratornim tegobama

Datum:

Share post:

Specijalista pedijatrije i načelnik Ambulante za specijalističke konsultacije iz pedijatrije doktor Stojanka Škorić kaže da u njihovoj Ambulanti ima 4.400 registrovanih pacijenata od 0 do 7 godina.

„U prošloj godini imali smo oko 20.400 pregleda, za šta smatram da je veliki broj za ovaj grad. Na odjeljenju rade tri pedijatra i jedan koji nam dolazi na četiri sata, po potrebi. Imamo zaposlenih šest sestara, jedna je na bolovanju i imamo dvije spremačice. Ovdje radi uigran tim koji svaki dan pokušava da zadovolji potrebe ovoga grada. U prošloj godini imali smo registrovano 540 novih pacijenata, što je od ukupno 1.040 živorođene djece prošle godine na teritoriji Bijeljine zadovoljavajući broj“, objasnila je dr Škorić.

Kako kaže, u njihovoj Ambulanti je trenutno povećan priliv djece sa respiratornim tegobama, s obzirom da je rasprostranjen grip i novi vid korone.

„U opticaju je i grip i novi vid korone koji nije tako težak kao onaj „stari“. Imamo respriratorno sincicijski virus koji najviše pogađa djecu do godinu dana. Djeca moraju i pored uključene terapije da se kontrolišu na dva do tri dana, zavisno od djeteta. Oni koji su najteži upućuju se na hospitalizaciju. Onu djecu za koju nismo u mogućnosti da se hospitalizuju, jer je ograničen broj djece, pratimo ambulantno. Zamolila bih roditelje da budu strpljivi. Kad je veliki priliv, nećemo nikoga vratiti i djeca će biti pregledana u toku dana. Naš dispanzer radi od 7.00 do 20.00 časova u dvije smjene. Kada roditelj nazove, pokušavamo da obezbijedimo izabranog pedijatra, a ako on ne može, imate drugi ili treći dan. Ne mora se dolaziti ako je prvi skok temperature, može doći i neki drugi ili treći dan ako je dijete dobro ili starije od godinu dana“, rekla je dr Škorić i dodala da hitne slučajeve primaju odmah i „preko reda“.

„Kada je hitan slučaj, to je hitan slučaj i ostali moraju da pričekaju. Mi imamo algoritme hitnih stanja u pedijatriji i znamo šta je hitno i kako tada da postupimo. Pod hitnim slučajevima podrazumijevamo strano tijelo, laringitis, akutni napad astme, gušenje, srčani zastoj, stanje febrilne konvulzije i slično“, zaključila je dr Škorić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Teja Dora skače od sreće, SRBIJA U FINALU!

Najveće muzičko takmičenje "Evrovizija 2024" održava se ove nedelje u Malmeu u Švedskoj, gdje se predstavnica Teja Dora...

LOPARE: Načelnik Savić organizovao prijem povodom Đurđevdana za Miroslava Kojadinovića (foto)

Načelnik Lopara Rado Savić, sa saradnicima, je danas povodom Đurđevdana, Dana i krsne slave opštine organizovao prijem za...

Kineski predsjednik stigao u Srbiju – dočekao ga Vučić i državni vrh

Kineski predsednik Si Đinping doputovao je večeras oko 21.40 časova u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao...

Crvena zvezda u velikom finalu!

Košarkaši Crvene zvezde savladali su ekipu Mege rezultatom 94:69 i plasirali u finale ABA lige. Sjajno su počeli meč...