Dr Nada Savić, načelnik Odjeljenja ORL bijeljinske bolnice „Sveti Vračevi“ bila je gost emisije „Razgovor sa povodom“, portala Dešavanja u Bijeljini.

Dr Savić podsjetila je da otorinolaringologija u Bijeljini datira još od šezdesetih godina prošlog vijeka kada su se pacijenti liječili ambulantno. Tih godina u bijeljinsku bolnicu dolazili su ljekari iz Beograda KBC Zvezdara gdje su se radile prve operacije krajnika.

„Stalni otorinolaringolog u našoj ustanovi bio je primarijus dr Petar Maletić koji je počeo da radi 1979.  godine. U sklopu našeg odjeljenja su i maksilofacijalni hirurzi i ove godine je proslavljeno 50 godina maksilofacijalne hirurgije u našem gradu. Prvi maksilofacijalni hirurg bio je primarius doktor Mladen Popović“, rekla je dr Nada Savić.

Kada je riječ o Odjeljenja za otorinolaringologiju, formirano je 2006. godine kada je imalo šest posteljnih kapaciteta. Tada su uvedene nove procedure, između ostalog, Odjeljenje ORL počelo je da se bavi malignitetima glave i vrata uz pomoć profesora dr. Antona Mikića.

„2013. godine u našoj ustanovi urađena je prva otohiruška operacija. Bila je to stapedotomija, a potom i prva operacija hronične upale srednjeg uha sa profesorom doktorom Nenadom Arsovićem, koji je i sada član našeg tima, odnosno, naš stručni konsultant koji nas i dalje podržava. Sa dolaskom profesora dr. Zlatka Maksimovića na čelo ustanove, proširio se operativni program, urađene su dodatne edukacije i nabavka dodatne opreme. Tada su bila četiri otorinolaringologa, dva maksilofacijalna hirurga i raspisali smo jednu specijalizaciju iz otorinolaringologije i jednu iz audiologije koja je uspješno završena. Takođe, 2022.godine, raspisana je još jedna specijalizacija iz otorinolaringologije“, ispričala je dr Savić za portal Dešavanja u Bijeljni.

Kada je riječ o hirurgiji, već 2021. godine povećan je broj operacija, skoro duplo. Iako su bili teški uslovi u vrijeme Covid pandemije, na kraju godine, urađeno je 370 operativnih zahvata.

Naredne, 2022. godine uvedene su nove operativne procedure kao što je funkcionalno endoskopska hirurgija sinusa. Tada je u bijeljinsku bolnicu dolazio prim. dr Kendrešić koji je proveo godinu dana sa kompletnim timom kako bi se usavršili i osamostalili za operativne tehnike koje su zlatni standard u rješavanju problema sinusa i nosne šupljine.

„2021. godine formirane su dvije otorinolaringološke ambulante. Zatim je renovirana komplet ambulanta za maksilofacijalnu hirurgiju, nova mala operativna sala za vršenje malih hiruških operacija iz domena maksilofacijalne hirurgije. Takođe, formirane su i dvije logopedske ambulante u kojima i danas rade naša dva sjajna logopeda, a u sklopu surdoaudiološkog kabineta nalazi se naš surdoaudiolog koji vrši skrininge sluha kod djece, audiometriju, timpanometriju, vestibulometriju i to je jedan značajan i širok dijapazon usluga koje Odjeljenje za ORL sa maksilofacijalnom hirurgijom pruža pacijentima“, ističe dr Savić.

Od 2020. godine, u odnosu na prošlu godinu, broj pacijenata preko ambulante je povećan preko pet puta. Naime, 2001. godine bilo je ukupno 6.000 pregledanih pacijenata, a 2023. godina završena je sa 17.000 pregledanih pacijenata. Broj operativnih zahvata u prošloj godini bilo je skoro 1.000.

U bijeljinsku Bolnicu dolaze i pacijenti iz inostranstva

Dr Nada Savić istakla je da u bijeljinsku Bolnicu dolaze i pacijenti iz inostranstva. Naime, 2021. godine jedan od prvih pacijenata iz inostranstva bio je iz Sankt Petersburga.

„Pacijent je imao jednohroničnu upalu uha sa komplikacijama i s obzirom da je Covid bio u Evropi, vrlo malo ustanova je moglo da sagleda taj njegov problem i da se na adekvatan način liječi. Čuo je za profesora Arsovića, došao je u Beograd i profesor je preporučio našu ustanovu. Operacija je dobro protekla, pacijent se vratio zadovoljan na svoje radno mjesto, bio je zadovoljan i sluhom koji je bio poprilično znači oštećen. Poslije tog pacijenta, imali smo pacijentkinju iz Kanade kod koje je bila dijagnostikovana otoskleroza i u Kanadi su pokušali da učine operativni zahvat, međutim došlo je do komplikacije koja se završila potpunim gubitkom sluha na to uho i ona je takođe došla u Beograd i potražila pomoć profesora Arsovića. Profesor Arsović je i za ovu pacijentkinju predložio našu bolnicu. Bila je vrlo zadovoljna uslovima i načinom rada u našoj ustanovi i operativni zahvat je odlično prošao. Pacijentkinja se oporavila i vratila se na svoje radno mjesto i svoju porodicu. Potom je uslijedilo nekoliko djece iz Njemačke, zatim imali smo pacijente iz Crne Gore, imali smo pacijente koji su bolovali od maligniteta. Prvenstveno su tražili uputnice za Beograd, međutim, to je bilo veoma komplikovano, te su se odlučili za našu ustanovu. Uz ogromnu zahvalnost, osim menadžmentu naše Bolnice, na čelu sa profesorom Zlatkom Maksimovićem,  dugujemo zahvalnost i našim profesorima, doktoru Nenadu Arsoviću i profesoru doktoru Antonu Mikiću koji su zaista uložili maksimalan trud da nas edukuju i da podignu nivo usluga u našoj Bolnici“, ističe dr Savić.

Još jedna oblast koja se nalazi u okviru Odjeljenja ORL je i audiologija. Dr Nada Savić završila je specijalizaciju iz ove oblasti, te je nakon završetka specijalizacije nabavljena dodatna audiološka oprema.

Riječ je o aparatu za audiometriju, najsavrmeniji aparat iz pomenute oblasti. Takođe, uvedena je i sasvim nova usluga – govorna audiometrija.

„Dobili smo i aparat za timpanometriju sa funkcijama Eustahijeve tube. Takođe, timpanometar koji može sasvim odlično i brzo da uradi procjenu sluha kod djece. Osim ove opreme, prije nekoliko dana smo dobili mikroskop, bez kojeg rad sa pacijentima koji imaju probleme sa uhom je praktično onemogućen, ukoliko nemate odličnu sofisticiranu opremu. Uvođenjem novih procedura, operativnih tehnika, nabavkom opreme, edukacijom kadra, dodjelom jedne subspecializacije iz audiologije i sada dvije specijalizacije iz otorinolaringologije je prepoznalo Udruženje otorinolaringologa Republike Srpske koje je prošle godine na našem kongresu u Banja Luci, direktoru naše ustanove, dodijela jedno značajno priznanje za razvoj otorinolaringologije u Bijeljinskoj bolnici“, kaže dr Savić.

Prevencija je najznačajnija

Kada je riječ o prevenciji i očuvanju sluha, dr Nada Savić ističe da je veoma značajno na adekvatan način zaštititi sluh. Glavni uzroci gubitka sluha su, osim buke, i hronične infekcije, traume uha kao što je ruptura bubne opne.

„Ukoliko se osoba nalazi u prostoriji sa izraženim visokim zvukovima, odnosno bukom, potrebno je da napravi tihu pauzu od 15 minuta, zatim, ako je potrebno, savjetujemo da koriste antifone ili zaštitne silikonske čepiće za zaštitu sluha. Što se tiče omladine, treba reći da je potrebno da iPadove i MP3 playere koji su sada u širokoj upotrebi, pojačivač zvuka smanji na 60% od maksimalnog nivoa kako bi zaštitili svoj sluh“, kaže dr Savić.

Ona je takođe istakla da se u bijeljinskoj Bolnici redovno obavlja skrining sluha beba, odnosno rani neonatalni skrining. Prošle godine obavljeno je oko 1000 skrininga sluha prema kojem je detektovano četvoro novorođenčadi sa teškim oštećenjem sluha.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име