DR MIJATOVIĆ: Alergije su uvijek nepredvidive (video)

Datum:

Share post:

S obzirom na to da se sa buđenjem proljeća, „bude“ i alergije, iskoristili smo priliku da na ovu temu razgovaramo sa doktorom Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Bijeljina dr Srđanom Mijatovićem.

„U proljeće počinje da buja i vegetacija, da raste, da lista i onda dolazi do razvoja mogućnosti za nastanak alergije. Obično se to javlja kod osoba koje su preosjetljive, koje su ranije imale neke alergijske manifestacije, tako da same alergije počinju da se avljaju negdje od marta mjeseca, pa da traju do maja mjeseca, a negdje tamo u avgustu, septembru bude ta čuvena naša ambrizija koja se godinama unazad dešava u tom periodu. U ovom periodu, u zavisnosti od toga šta lista, tako se i pojavljaju alergijske manifestacije. U prvim mah se misli da su to respiratorne infekcije. Prolaze sa simptoma nekih lakih respiratornih infekcija u smislu curenja nosa, kašlja, kijanja, suzenja očiju, što su neki najčešći simptomi alergijskih manifestacija i ono što se uvijek može primjenjivati su antihistaminici koji u našem narodu su dosta rasprostranjeni, čak i naši sugrađani ih sami počnu uzimati s obzirom da obično dugi niz godina imaju te alergijske manifestacije“, objasnio je doktor Mijatović.

Pošto smo ove godine u ovom periodu, u nekom toplom periodu, pa imamo klimatske predispozicije za rani nastanak proljeća, samim tim će se i alergijski manifestacije ranije javiti.

„One se do sada nisu javile, bar ne kada je u pitanju javljanje Službi hitne medicinske pomoći. Nismo imali simptoma. Kada se jave, mi ih obično simptomatski liječimo u zavisnosti kakvi su simptomi. Antihistaminici su, da tako kažem, obavezni u terapiji – i u prevenciji i u terapiji. Imamo razne komercijalne proizvode antihistaminika. Ljudi koji ih često koriste i sami znaju koji antihistaminik im odgovara. Pored toga, uvijek u obzir dolazi primjena kortikosteroida, da li će to ići injekciono-venski, muskularno ili putem raznih inhalatornih pumpica je već stvar odabira. Obično u Hitnoj pomoći dobijaju injekcije kortikosteroida i antihistaminika, tako da u tim kombinovanim liječenjima dobijamo dobar terapijski odgovor. Mogu se primijeniti kapi, sprejevi razni za nos, sprejevi u smislu salbutamola ili drugih kombinovnih sprejeva sa lijekovima za disanje i kortikosteroidima. To je sve što može da se primjeni u liječenju“, istakao je doktor.

Kada dođe ambrozija, onda su alergijski odgovori organizma mnogo burniji.

„Dešavalo se čak u Službi hitne medicinske pomoći da, tokom noći ako padne kiša, odjednom 10 do 15 ljudi, u isto vrijeme, dođe sa simptomima gušenja. To je zaista teška klinička slika, na svu sreću ona obično prolazi na vensku primjenu lijekova, ali, zaista, alarmantno izgleda kada krene to ambrozijsko gušenje koje se dešavaju u avgustu i u septembru u našem gradu“, rekao je dr Mijatović za Dešavanja u Bijeljini i dodao da je alergija uvijek nepredvidiva.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

POPOVI – Sembersko selo prepuno zanimljivosti i bogate istorije (foto)

Sembersko selo Popovi, udaljeno je od Bijeljine 8 km. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u njemu je...

U Bijeljini završen šesti turnir projekta “Trofej Odbojkica“ (foto)

-Velika je čast našem klubu, ali i gradu Bijeljini da budemo organizatori jednog od turnira u projektu u...

BIJELJINA: Radnik “lako“ sa Veležom

Igrači novog šampiona Republike Srpske Radnika iz Bijeljine  lako su u meču 32. kola izašli na kraj sa...

A.D.”GRAD” BIJELJINA na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu (foto)

Pod sloganom „Najbolje iz Vojvodine“, u Novom Sadu danas je otvoren 91. Međunarodni sajam poljoprivrede, koji ove godine...