Dom zdravlja Bijeljina obilježio Svjetski dan zdravlja predavanjem na temu “Masovne nezarazne bolesti – kako sačuvati zdravlje?” (foto)

Datum:

Share post:

Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, Dom zdravlja Bijeljina i Centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti u saradnji sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu organizovali su predavanje na temu “Masovne nezarazne bolesti – kako sačuvati zdravlje?”

Predavač, dr Zoran Vasilić, specijalista porodične medicine, načelnik Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti Doma zdravlja Bijeljina, istakao je da je namjera današnjeg predavanja da se animira grupa stanovništa koja se rijetko odaziva na preventivne pregledem te da im na taj način ukažu koliko je prevencija u današnje vrijeme značajna.

„Ove godine naša ciljna grupa je mlađa populacija koja je jako često pod različitim faktorima rizika. Zbog neredovnog javljanja na sistematske preglede u praksi vidimo često razvijena oboljenja koja su mogla biti spriječena ukoliko se na vrijeme preventivno djeluje. Današnje predavanje biće na temu masovnih nezaraznih bolesti i faktora rizika za nastavnak tih oboljenja. Masovne nezarazne bolesti su definitivno ubica broj jedan u svijetu. Ono što je karakterično za ove bolesti jeste da uglavnom imaju zajedničke faktore rizika, to su prije svega loša ishrana, fizička neaktivnost, pušenje, konzumacija alkohola, dakle, sve ono što možemo da preduprijedimo da ne bi nastalo oboljenje“, rekao je dr Vasilić.

On je takođe naglasio da Dom zdravlja Bijeljina osnivanjem Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti zvanično od februara tekuće godine, redovno radi preventivne preglede, a redovno će organizovati i akcije, te je ovom prilikom pozivao stanoništvo, koje nije redovno radilo preglede, da iskoriste akcije i da provjere svoje zdravlje.

Svi koji su danas bili prisutni na predavanju u Centru za visoko obrazovanje, gdje se predavanje održavalo, imali su priliku da obave detaljan pregled.

Pored pregleda krvnog pritiska, šećera i procjene faktora rizika, rađeno je određivanje visine i težine BMI koji ukazuje na stepen gojaznosti, odnosno, koliko su pacijenti eventualno ugroženi.

„Zatim, radili smo na najnovnijem dijagnostičkom aparatu MESI koji između ostalog, pored pulsne oksimetrije, odnosno zasićenja nivoa kiseonika u krvi, radili smo spirometriju, zglobno brohijalni indeks koji nam ukazuje na eventualne početne probleme u krvnim sudovima na periferiji. MESI aparat nam pokazuje stanje tih krvnih sudova u nekim početnim stadijuma gdje još uvijek možemo da utičemo na faktore rizika da ne bi došlo do komplikacije oboljenja“, rekao je dr Vasilić.

Prof. dr. Goran Marković, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, izrazio je zahvalnost Domu zdravlja Bijeljina što se Svjetski dan zdravlja obilježava u zgradi Centra za visoko obrazovanje, sa mladima, koji su budućnost svih nas.

„Smatramo da je to vrlo značajno i na taj način šaljemo poruku studentima i zaposlenima na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu da mnogo više vode računa o svom zdravlju, na vrijeme, da obavljuje preventivne preglede i smatramo da na taj način Univerzitet u Istočnom Sarajevu učestvuje barem na ovaj simboličan način u jednoj aktivnosti slanja poruke i široj društvenoj zajednici o značaju vršenja preventivne kontrole zdravlja“ rekao je prof. dr. Goran Marković .

U periodu od 9 do 14 časova u glavnom holu Centra za visoko obrazovanje Bijeljina obavljeni su besplatni preventivni ljekarski pregledi za sve zainteresovane, koji uključuju fizikalni pregled, mjerenje krvnog pritiska, mjerenje šećera u krvi, određivanje BMI, procjenu faktora rizika i pregled najsavremenijim dijagnostičkim aparatom MESI.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Usvojen nacrt rezolucije o Srebrenici iako je više glasova protiv i uzdržanih

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju o Srebrenici, iako je više bilo protiv i uzdržanih. Nacrt rezolucije je...

U Bijeljini sutra II Simpozijum o aritmijama

II Simpozijum o aritmijama koga organizuje Udruženje kardiologa Republike Srpske, odžaće se 24.05.do 26.05.2024. godine u Hotelu „Drina“...

ZEKIĆ: U Banji Dvorovi 27. maja III Međunarodna likovna kolonija

U restoranu hotela “Sveti Stefan” u Banji Dvorovi u ponedjeljak, 27. maja 2024. godine u 18.00 časova svečano...

Danas u 17.00 moleban u crkvi Sv. Đorđa – u 17.30 na Trgu u Bijeljini prisluživanje svijeća i odavanje počasti palim srpskim junacima –...

Moleban u 17.00 časova u crkvi Sv. Đorđa u Bijeljini a u 17.30 časova prisluživanje svijeća i odavanje...