DOM ZDRAVLJA BIJELJINA: Alergije na ambroziju u konstatnom porastu

Datum:

Share post:

Mnogi naši sugrađani kraj ljeta dočekuju suznih očiju, začepljenog nosa, s kijanjem i s kašljem. Kažu, to im se ne dešava samo ove godine.
 

Nije riječ o prehladi, nego o alergiji na ambroziju koja cvjeta od jula do septembra, a vrhunac cvjetanja najčešće je krajem avgusta. Za osobe sklone alergijama predaha nema. Simptome rinitisa, sinusitisa i konjuktivitisa ljekarima porodične medicine u Domu zdravlja Bijeljina opet su počeli da prijavljuju mnogi naši sugrađani. Ovaj put glavni krivac za njihovo stanje je ambrozija, opaka biljka lijepog imena, koja uzrokuje probleme sve većem broju stanovnika i sa našeg područja.

Dr Maja Šešlija Ugrinić, specijalista porodične medicine u bijeljinskom Domu zdravlja, upozorava da nije pametno ignorisati simptome alergije na ambroziju, jer, ne samo da će svake godine biti sve jača, već se riskiraju i ozbiljniji zdravstveni problemi, pogotovo ako osoba pored alergije boluje od još neke bolesti.

-Nažalost, svake godine sve je veći broj pacijenata koji dolazi u ordinaciju sa alergijskim reakcijama. Ono što razlikuje alergijsku reakciju od nekih virusnih infekcija, koje su vrlo slične alergijskim reakcijama, jeste to što izostaje malaksalost i povišena temperatura, pogotovo ako se pojavi u ovom periodu godine, praćena curenjem iz nosa, kijanjem, suvim nadražajnim kašljanjem, zatim suzenjem iz očiju, možemo sa sigurnošću da kažemo da je riječ o alergiji na ambroziju. Inače, sve alergije, pa i ova na ambroziju, uzrokuje činjenica da se organizam jako bori protiv sasvim bezazlene materije- polena, koji ispušta cvatuća ambrozija. Problem je tim veći, jer je riječ o biljci koja je veoma raširena i otporna'', ističe dr Maja Šešlija Ugrinić, koja kaže da onim osobama koje znaju da su alergične, mjesec dana prije nego što osjete prve simptome u sezoni, prepisuje antihistaminike.

TESTNA REKLAMA

Precizira, sad imaju nove generacije antihistaminika, a liječenje traje oko dva mjeseca, dok ne prođe krizni period.

Na pitanje ko najviše pati od alergija, Dr Maja Šešlija Ugrinić kaže da su ugrožene osobe svih uzrasta, te naglašava da oni koji pate od alergije moraju se medicinski pripremiti prije početka sezone ambrozije, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta života.

-Tokom sezone i pred početak sezone pacijentima se, a to naravno zavisi od njihove kliničke slike i uzrasta, daje odgovarajuća terapija. Mi, ljekari porodične medicine, pored toga savjetujemo pacijente kako da olakšaju tegobe, a jedan od načina na koji mogu sebi da pomognu jeste da što manje izlaze između 10 i 17 časova, a prozore kuće i automobila tokom dana obavezno držati zatvorene, posebno kada su vjetroviti i sunčani dani. Veš ne treba sušiti na otvorenom, već u stanu ili u sušilici. Kosu, tijelo i odjeću, nakon boravka vani, odmah treba oprati kako bi se polen što manje unosio u prostor u kom se živi. Što se tiče šetnje ili bavljenja sportom preporučuju se samo u kasnim satima'', savjetuje dr Maja Šešlija Ugrinić.

Ambrozija je jednogodišnja biljka visoka od 20 centimetara do dva metra. Stablo je uspravno, razgranato u gornjem dijelu, sa listovima jajolikog oblika, posutim dlačicama, jako izrezanim, sa uskim režnjevima. Cvjetovi su raspoređeni u grozdove na vrhu stabljike i po granama, žućkaste boje. Poznata je kao Klausova trava, limundžik i fazanuša, a izgledom podsjeća na žbun. Niče od sredine aprila, a počinje da cvjeta od sredine jula, pa do prvih mrazeva, sa najvećom produkcijom polena u avgustu i septembru.

Daje od 25.000 do 150.000 sjemenki koje zadržavaju klijavost i do 40 godina. Ambrozija je najpoznatija i najopasnija alergena biljka na svijetu.

Njen polen je uzročnik od 50 do 60 odsto svih polenskih alergija. Ambrozija je korov koji raste u zapuštenim baštama i dvorištima, između redova u njivama, kraj puteva i na međama. Eliminisanjem otvorenih golih površina ambroziji se oduzima glavno stanište. Najjednostavniji način da se riješimo ambrozije jeste da je sa korijenom iščupamo iz zemlje.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info

 

Novi komentar

Komentara

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Kako da vratite stari izgled Gmaila

Google mijenja dizajn za Gmail kako bi servis prilagodio dizajnerskim izmjenama koje su već načinjene na kompanijinim drugim...

AGRO SAVJET: Uzgajivači upozoravaju na greške koje pravimo – Jasni signali da je biljka pred uginućem

Većina nas griješi prilikom zalivanja i njegovanja sobnog cvijeća, a princip je zapravo veoma jednostavan. Stručnjaci smatraju da...

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su dvije djevojčice i dva dječaka. Broj...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 0 KROMPIR kg 1,00-1,50 KM 1 MLADI KROMPIR kg 1,50 KM 2 CRNI LUK kg 1,00-1,50 KM 3 BIJELI LUK kg 8,00 KM 5 PASULJ kg 4,00-5,00 KM 6 PAPRIKA...