VLADAJUĆA KOALICIJA U SRPSKOJ: CIK BiH neće provoditi izbore u Srpskoj – ide Izborni zakon RS

Datum:

Share post:

Lokalni izbori u Republici Srpskoj će se sprovesti po Izbornom zakonu Republike Srpske koji će biti usvojen na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u četvrtak.

Ovo je rečeno nakon sastanka vladajuće koalicije Republike Srpske gdje je zaključeno i da se u četvrtak na sjednici NSRS usvoji izvještaj Gideona Grajfa o Srebrenici. Lideri političkih partija koji čine vlast u Republici Srpskoj pozvali su i građane Republike Srpske na miting koji će biti održan u četvrtak na Trgu Krajine u 18 časova.

Takođe, osudili su i najavljeno usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, istovremeno ističući da Zlatko Lagumdžija, ambasador pri UN-u nije imao nijednu odluku organa BiH da „rezoluciju gura“ u UN-u.

„Rezolucija bez obzira što želi da se predstavi kao dan sjećanja znamo kakve posljedice može da izazove i može samo da donese neprilike BiH i usložni političku situaciju“, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik DEMOS-a.

Nenad Stevandić, predsjednik US-a rekao je da očekuje da skup koji je najavljen za četvrtak bude najveći u istoriji Republike Srpske koja je u ključnom periodu i ne može napraviti korak nazad, dok je Petar Đokić, lider SP-a rekao da će miniting biti izraz volje srpskog naroda.

„Rezolucija o Srebrenici. Sponzor rezolucije je Njemačka i Ruanda i to je paradoks  jer izgleda da je nacistička Njemačka zaboravila zločine koje je radila ovdje“, rekao je Darko Banjac, predsjednik NPS-a ističući da će se lokalni izbori u Republici Srpskoj održati po Izbornom zakonu Republike Srpske.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a rekao je da će nakon rezolucije Republika Srpska poduzeti niz akcija u cilju njene samostalnosti.

„Akcije i mjere koje ćemo preduzeti tek počinju. Genocid u Srebrenici se nije desio“, rekao je Dodik dodajući da nakon rezolucije u Bosni i Hercegovini nema suživota i da se „moramo podijeliti“.

On je rekao da je Republika Srpska pažljivo analizirala mjere i planirala aktivnosti, a jedna od tih mjera je Izborni zakon.

„Na prostoru Srebrenice poginulo je 4.100 muslimana ali se ne pominje nigdje između 2.500 i 3.500 Srba koji su tamo pobijeni. Genocid nije imao ni pretpostavku da se desi“, rekao je Dodik.

Govoreći o Izbornom zakonu Republike Srpske Dodik je rekao da Centralna izborna komisija BiH neće moći da provodi izbore na prostoru Republike Srpske, a ukoliko pokuša da to urade, biće spriječeni da to urade.

On je rekao da će ukoliko Sud i Tužilaštvo BiH budu reagovali da će njihov rad biti zabranjen u Republici Srpskoj te da smatra da je zabijen „zahrđali ekser u sanduk koji se zove Bosna i Hercegovina“.

„Ovdje se radi o Srebrenici i etiketi koju žele da stave na još nerođenu našu djecu. Ako neko nije spreman da se bori protiv toga onda smisao političke borbe, a i života nije održiv“, rekao je Dodik dodajući da nijedna kancelarija u Republici Srpskoj neće biti otvorena.

Govoreći o eventualnim posljedicama, Dodik je rekao da planovi Republike Srpske nisu nasilje već demokratske odluke koje imaju legitimitet i kao takve će biti primjenjivane.

Dodik se osvrnuo i na zahtjev Centralne izborne komisije za kako je rekao 140 miliona KM, ističući da se za taj novac može napraviti 50 škola i opremiti sve ambulante te da je „skandinavsko-njemačka firma već nabavila i uskladištila opremu“.

„Oni pričaju nama o demokratiji. Šta je bio problem sa dosadašnjim izborima. Sve ijedan izvještaj OSCE bio je da su izbori bili fer. Ovdje se radi o ozbiljnoj prevari“, rekao je Dodik.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PETROVIĆ: Danas isplata subvencija za đačke karte za srednjoškolce i za osnovce

Ljubiša Petrović gradonačelnik Bijeljine je saopštio putem svog zvaničnog FB naloga da danas (utorak, 30. april 2024.) počinjeisplata...

DODIK: Najava premijera Crne Gore, Spajića, da će podržati rezoluciju o Srebrenici istorijski katastrofalna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je najava crnogorskog premijera Milojko Spajić da će podržati rezoluciju...

Vulinov povratak! Biće novi potpredsjednik Vlade Srbije

Aleksandar Vulin, osnivač Pokreta socijalista i aktuelni senator Republike Srpske, vraća se u Vladu Republike Srbije u kojoj...

Sjednica Savjeta bezbjednosti UN: Rusija će ukazati da rezolucija o Srebrenici podriva Ustav BiH i Dejton

Rusija će danas na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj Bosni i Hercegovini vjerovatno kritikovati promovisanje nacrta rezolucije...