DODIK: Vlada i Narodna skupština treba da prekinu odnose sa američkim i britanskim diplomatama

Datum:

Share post:

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, saopštio je da je na sastanku koalicije dogovoreno da se sačini informacija i donese odluka u Narodnoj skupštini Republike Srpske o prestanku kontakata s američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u BiH.

„Već se formira tim koji će sačiniti sveobuhvatnu informaciju o antidejtonskom djelovanju američkih i britanskih diplomata i ambasada, kao i njihovom miješanju u unutrašnje stvari BiH“, navodi se u saopštenju iz Kabineta predsjednika Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da Dejtonski sporazum nisu potpisale SAD ni Velika Britanija niti su oni ti koji bi mogli da tumače Dejtonski sporazum jer je to stvar strana potpisnica sporazuma i njegovih aneksa.

„Američke i britanske diplomate i ambasade sistematski ruše Ustav BiH i druge anekse, a pogotovo Aneks 10 o visokom predstavniku, permanentno, a pogotovo u posljednjem slučaju kada bez obavezne odluke Savjeta bezbjednosti UN-a podržavaju privatno neimenovano lice za visokog predstavnika. Pored toga, ambasador SAD otvoreno podržava pozivanje na oružje muslimana u BiH solidarišući se s izjavom reisu-l-uleme Kavazovića o dizanju na oružje muslimana u BiH. To je za Srbe neprihvatljivo i sprečava bilo kakvu komunikaciju s nevedenim strukturama, jer takvo ponašanje je direktan udarac mogućem pomirenju u BiH“, navedeno je u saopštenju iz Kabineta predsjednika Republike Srpske.

U saopštenju se dalje navodi da će kontakte obustaviti predstavnici vlasti u Republici Srpskoji i predstavnici Srba na svim nivoima BiH, od Predsjedništva BiH, Savjeta ministara, Paralmentarne skupštine i svih drugih imenovanih od strane Srba zaposlenih u zajedničkim institucijama.

„Vlada Republike Srpske će takvu odluku donijeti tokom iduće sedmice, a Narodna skupština na prvom redovnom zasjedanju, ukoliko se ne odluči da se organizuje vanredna sjednica Skupštine po ovom pitanju. Na ovo su nas prisilile američka i britanska strana, jer očigledno da pored svih dosadašnjih kršenja Dejtonskog sporazuma, a pogotovo Aneksa 4 i Aneksa 10, pripremaju još jednu prevaru i otimačinu u vezi s imovinom, koja nesumnjivo i bez dileme pripada Republici Srpskoj“, ističe se u saopštenju i dodaje da bilo kakvo preduzimanje mjera „navedenih neprijatelja srpskih interesa“ koje se tiču imovine  Republike Srpske dovešće do odluka koje će zaštiti njen suverenitet.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RISTO VOJVODIĆ IZ MILIĆA – glavna spona u prijateljstvu dvorovljanskog Proletera i FK “Milići“ (foto)

Risto Vojvodić je kao učenik došao u Bijeljinu 1968. godine s namjerom da završi tehničku školu koja tada...

Šta kažu u PDP i SDS o stranci Jelene Trivić?

Jelena Trivić okuplja članove Narodnog fronta. Saznajemo da će joj se pridružiti veliki broj onih sa članskim kartama...

Sto dana Vlade Srpske: Nikad brže ostavke i nikad duže prazne ministarske fotelje

Nikad brže ostavke ministara i nikad duže prazne ministarske fotelje, glavno je oblježje Vlade Republike Srpske za prvih...

AUTOPUTEVI SRPSKE: Ćorić sa predstavnicima “Kineske korporacije za puteve i mostove“ CRBC

Nedeljko Ćorić, vd direktor Autoputeva Republike Srpske sastao se danas sa predstavnicima ''Kineske korporacije za puteve i mostove“...