Republika Srpska ne odustaje od svog Izbornog zakona, ali neće dozvoliti bilo kakve zloupotrebe izbornog procesa. Tako je vlast odgovorila na priču da će na izbore po nametnutom zakonu Kristijana Šmita. Izborni zakon Srpske trenutno koči veto bošnjačkog kluba u vijeću naroda.

„Republika Srpska je krenula u procedure da donese svoj izborni zakon, ali računali smo da će to ići brže. Ali, sada imamo najavu u vijeću naroda, delegacije Bošnjaka da će staviti veto. I to nas onemogućava da djelujemo po tom zakonu. Nećemo dozvoliti da se to zloupotrijebi i šta god mi uradili, u tom pogledu, prijavili se na izbore to će biti da spriječimo bilo kakve spekulacije koje bi mogle da nastanu“, kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Posebno je važno na izborima sačuvati opštine u drugom entitetu gdje je većinsko srpsko stanovništvo. Problem bi mogao da nastane i u Republici Srpskoj. 

„Što naš zakon još nije stupio na snagu i da bi onda pomoću trikova koje su smislili u raznim ambasadama i OHR-a sa Bošnjacima, da bi mogli da izgubimo vlast u opštinama u kojima je to jako značajno. Sa druge strane, mi se moramo prijaviti na izbore po postojećem važećem zakonu bez obzira na trikove Šmita i ostalih, jer treba izaći na izbore u federaciji. Treba sačuvati Brčko“, kaže Nenad Stevandić, predsjednik NSRS.

„Ono što mi nećemo dozvoliti da se nama desi situacija kao na Sjeveru Kosova da imao situaciju da neki Bošnjak bude gradonačelnik opština i gradova u Republici Srpskoj kako je to situacija na Kosovu. Sješćemo sa koalicionim partnerima i iznaći najbolje rješenje“, kaže ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH Srđan Amidžić.

Klub Bošnjaka krajem aprila pokrenuo je mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog Izbornog zakona Srpske. I tako je cijeli proces usporen. 

„Zakon nije stupio na snagu zato što je Vijeće naroda, to jeste klub Bošnjaka je uložio veto i dok se ne razriješi situacija u Ustavnom sudu Republike Srpske, ali treba reći i da kada zakon stupi na snagu, treba određeno vrijeme da se imenuje Republička izborna komisija i birački odbori. Da se imenuju opštinske i gradske izborne komisije“, kaže Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u NSRS.

Veto će proći samo ako ga usvoji natpolovična većina u svim klubovima u Vijeću naroda. Ako ne prođe, ide na zajedničku komisiju Narodne skupštine i Vijeća naroda. Nakon toga na potezu je Ustavni sud Srpske.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име