DODIK: Pozdravljam odluku Еvropskog savjeta o početku pregovora BiH sa ЕU

Datum:

Share post:

Pozdravljam odluku Еvropskog savjeta o početku pregovora BiH sa ЕU, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

„Zahvaljujem vladama i parlamentima svih država članica. Ta odluka priznanje je svim građanima i političkim snagama koje se uporno zalažu za jačanje međusobnog poštovanja, dogovora i kompromisa između Srba, Bošnjaka i Hrvata“, napisao je Dodik na Iksu.

Dodik ističe da ova odluka jača temelje koje je spremna da jača Republika Srpska – dejtonsku i na Ustavu građenu BiH, koja jednako pripada svima.

„Zato današnju odluku smatram velikim priznanjem i sebi i Republici Srpskoj za politiku koju je vodila. Stav Еvropskog savjeta da dejtonska BiH, sa dva ravnopravna entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda, može da bude član ЕU, pokazuje da unutrašnja struktura BiH nije smetnja“, rekao je Dodik.

On ističe da je BiH po mnogo čemu „mala ЕU“, a test njenog postojanja u prvoj polovini 21. vijeka

„U srcu Еvrope nalazi se država koja može opstati samo ako se gradi na način na koji su mir i ekonomski prosperitet poslije rata projektom ЕU izgradile države članice. Taj put, kao i naš, nije uvijek lak. Nije jednostavan i nije garantovano uspješan, ali je garantovano jedini put koji nas udaljava od tragičnih epizoda iz 20. vijeka“, izjavio je Dodik.

On ističe da je Republika Srpska kroz izjave komesara za proširenje i izvještaje o napretku Еvropske komisije svjesna ključnog doprinosa koji je dala da se današnja odluka donese. 

Dodik dodaje da Srpska neće likovati jer postoje mnogi koji su današnjem danu pretpostavljali i priželjkivali njen nestanak.

„Naš put ima svoj nacionalni cilj – da u 21. vijeku Srbi ponovo bez granica žive i rade sa svojom braćom i kumovima“, rekao je Dodik.

On naglašava da je pred svima u BiH još mnogo posla.

„Danas se dokazalo, i neću odustati od toga, da su stranci, njihovi komesari ambasadori i lažni visoki predstavnici suvišni za naše odnose i uvreda za naše narode. Jer za ovih godinu dana uradili smo nikad više. I uradili bismo još više da kojekakvi smutljivci nisu vidjeli lične interese u tome da nas koriste u geopolitičkim igrarijama“, jasan je Dodik.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PET MAGAZIN: Odrastanje djece uz mace ima mnoge benefite

Mnogi roditelji dvoume se kada se pomene odrastanje deteta uz ljubimca. Neki su čak i odlučno protiv toga. Međutim, odrastanje deteta...

Instagram uvodi statuse za korisničke profile

Funkcija Notes za ažuriranje statusa biće istaknutija u aplikaciji Instagram. Dosad su Notesi bili vidljivi samo iz inboxa Instagrama,...

AGRO SAVJET: Savjeti za njegu spatifiluma

Sobne biljke dodaju živost i prirodnost svakom prostoru, a među omiljenima je spatifilum, poznat i kao “ženska sreća”....

ELEKTRO BIJELJINA: Sutra radovi u Podrinju

Saopštenje Elektro Bijeljine prenosimo u cjelosti: "Radnici „Elektro-Bijeljine“ će u utorak 16. aprila 2024. godine, izvoditi radove u TS...