DODIK: Neće biti odluke za Vojnu akademiju na nivou BiH 

Datum:

Share post:

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da neće biti političke odluke za formiranje vojne akademije na nivou BiH, iako napori međunarodnog faktora idu u tom pravcu.
 

"Mi iz Republike Srpske želimo da naši oficiri i drugi rukovodni kadar bude školovan u sistemu vojnog školovanja Srbije i nemamo ništa protiv da drugi narodi biraju druge destinacije za te potrebe", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, gdje je prisustvovao obilježavanju 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske i Dana Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH. 

Dodik je naveo da je bila greška kada je predhodni saziv Predsjedništva BiH usvojilo Plan odbrane, po kojem se definiše sastav od 9.600 pripadnika Oružanih snaga, dok su zahtjevi iz Srpske bilu da taj broj bude 4.500. 

"Naš prijedlog davao je perspektivu da će se u toj strukturi moći popuniti srpska komponenta, ali, nažalost, tadaši član Predsjedništva iz Republike Srpske je donio odluku ne kosultujući se sa Srpskom", naveo je Dodik. 

On je ponovio da je bila greška što je Predsjedništvo BiH premjestilo dio svojih ovlašćenja u rukovođenju i komandovanju vojskom na Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara BiH, što je učinjeno mimo Ustava i Dejtonskog sporazuma. 

TESTNA REKLAMA

Dodik je upozorio da ni srpska, ni hrvatska struktura u vojsci nije popunjena i da tada doneseni Plan odbrane u budućnosti može omogućiti da Oružane snage BiH postanu dominantno bošnjačka komponenta. 

On je pojasnio da se može desiti da, zbog toga što nisu popunjene strukture pripadnicima drugih naroda, neko iz inostranstva natjera da se broj pripadnika popuni na način definisan Planom odbrane. 

Dodik je rekao da postoji mogućnost da ministar odbrane u novom Savjetu ministara bude Bošnjak, zbog čega za njegovog zamjenika treba izabrati Srbina koji će imati njegovu punu podršku, a mora biti jak i autoritativan zbog toga što zamjenik ima istu ulogu kao ministar. 

"Odlučujuća uloga ne smije se prepustiti ministru odbrane, ma ko on bio, i jednio je u tom ministarstvu predviđeno da ministar i zamjenici imaju iste nadležnosti. Ministar ne može donijeti odluku koja nije dio konsenzusa ostala dva zamjenika", naglasio je Dodik. 

On je istakao da Republika Srpska ne smije izgubiti osjećaj da obilježava 12. maj, jer se do njega došlo u nestabilnim vremenima raspada bivše Jugoslavije, kada je tadašnje vojno i političko rukovodstvo sasvim dobro znalo da mora odbraniti svoja naselja i narod na ovim prostorima. 

Iako se svečanost obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske održava u kasarni koju koriste Oružane snage BiH, Dodik kaže da on Treći pješadijski (Republika Srpska) puk, koji nastavlja tradiciju Vojske Srpske, smatra za "Vojsku Republike Srpske, samo u novom organizacionom kapacitetu". 

Dodik kaže da ovaj puk djeluje u okviru onoga što su interesi Republike Srpske i samo tako to "treba čitati i razumjeti" i ni na jedan drugi način.

 

Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...